O felie generoasa de pepene verde sau galben este cu mult mai racoritoare si satisfacatoare decat sucurile din comert, care doar se numesc “racoritoare”.
Apa din pepeni este o apa vie, pura, biologica, implicata in nenumarate reactii chimice care au loc in celulele vii ale plantei. Aceasta invioreaza, rehidrataeaza si remineralizeaza organismul care sufera in perioada calda, pe cand sucurile “racoritoare” nu fac altceva decat sa spolieze organismul de si asa precarele rezerve de minerale pe care le mai are.
Substantele benefice care se gasesc in pepeni sunt: betacaroten (provitamina A), licopen – un antioxidant cu puternic efect antitumoral, vitamina B1, B6, C, folati, fier, potasiu, magneziu, zinc.
Actiunea terapeutica a pepenilor: hidratanta, remineralizanta, alcalinizanta, diuretica si laxativa
Pepenii sunt indicati pentru imbunatatirea functiei renale, dar si in cazul bolilor care afecteaza rinichii si tractul urinar (insuficienta renala, litiaza, infectie, cistita), si ori de cate ori este nevoie de un tratament depurativ, pentru a ajuta la indepartarea toxinelor din sange. Datorita capacitatii de alcalinizare remarcabile, pepenii cresc solubilitatea sarurilor acide care compun calculii urici si faciliteaza dizolvarea si eliminarea lor. Pepenii sunt deosebit de benefici in artrita urica si guta.
Tratamentul cu pepeni se poate face alternand fructul proaspat cu sucul lui, care este mai bine tolerat de stomac.
Diabeticii tolereaza bine pepenii, datorita continutului scazut de zahar, insa trebuie sa fie atenti la cantitate, 200-250 g pe zi ar fi suficient, de preferat, de consumat cu tot cu samburi (pepenii verzi).
Avand nu mai mult de 30 kcal/100 g, pepenii se pot consuma in curele de slabire. Insa si aici este bine sa fim moderati si sa nu depasim 250-400 g/zi, in functie de necesarul energetic al fiecaruia.
Samburii de pepene verde ii putem consuma fara probleme, cu conditia sa ii mestecam bine
Acestia contin o serie de nutrienti valorosi, precum: proteine, grasimi sanatoase, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, vitamine din grupul B si folati.
O adevarata comoara nutritionala se afla in acei samburi mici, care de cele mai multe ori ajung la gunoi sau la animale. Desi daca ajung la animale, tot este bine. Samburii se pot si aduna, usca, macina si apoi consuma sub forma de pudra in smoothies de fructe si legume, pentru a le imbogati nutritiv.
Coaja de pepene verde
Coaja de pepene verde, de asemenea mai intotdeauna aruncata, contine o cantitate semnificativa dintr-un aminoacid neesential, numit citrulina. Din acesta se sintetizeaza aminoacidul arginina sau “viagra naturala” cum i se mai spune ca sa devina mai interesanta. Arginina este esentiala pentru functionarea normala a glandei hipofize, contribuie la raspunsul imun al organismului si ajuta la vindecarea ranilor. Sustine metabolizarea grasimilor din organism, tonifiind in acelasi timp tesutul muscular. Asigura vitalitatea fizica si mentala si ajuta la scaderea LDL colesterolului (“cel rau”).
Daca nu suntem siguri de provenienta pepenelui, este bine sa indepartam primul strat verde foarte subtire.
Se stie de pe vremuri ca din coaja se poate face marmelada, insa nu sub aceasta forma putem beneficia de efectele terapeutice. Acum, ca modernitatea ne-a pus la dispozitie atatea aparate performante de bucatarie, putem face suc sau smoothie din coaja de lubenita.
Pentru un suc racoritor, purificator si o aroma deosebita, va recomand urmatoarea reteta:
- coaja si pulpa de la 2 felii de pepene verde
- jumatate de lamaie
- 4-5 frunze de menta proaspata
Toate se trec printr-un storcator de fructe si legume, ideal prin presare la rece.
Incepeti sa priviti fructele din fiecare sezon ca pe medicamentul lasat de natura si bucurati-va cat mai simplu de ele. Nu le consumati doar ca desert ocazional, ci ca si tratament zilnic in perioada in care se gasesc in piete. Aceasta este modalitatea de a beneficia din plin de leacurile preventive si curative naturale.
Din respect pentru sanatate,
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala
Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/
2 Comments
Asa este ! Pepenele rosu are multe proprietati benefice ! De ce sa mestecam samburii ? Eu ii inghid cu totul, ajuta la digestie si la curatarea intestinelor 🙂
Mi-ati facut pofta, abia astept sezonul lebenitei 🙂