Sosul tzatziki este o reteta sanatoasa, care se poate pregati usor si care se poate combina la diferite feluri de mancare, pe paine calda, servit ca un sos mai lichid sau alaturi de carne si salate la gratar.
Un pas esential este eliminarea lichidului din castravetele ras pentru a preveni iaurtul de a deveni diluat si subtire, ceea ce ar afecta atat aroma cat si textura. Acest lucru se poate face cum este descris mai jos si adaugarea de sare ajuta la extragerea sucului din castravete.
Deasemenea, este bine sa folosim un iaurt gras pentru o textura autentica, iaurtul grecesc este cel mai potrivit pentru sosul tzatziki.
Reteta sos tzatziki:
- ½ castravete mare,
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline extra virgin
- 500g de iaurt grecesc
- 1 lamaie
- 1 legatura de marar proaspat (optional)
- cateva frunze de menta proaspata
Sos tzatziki – mod de preparare
Se taie castravetele pe jumatate si se scot semintele si restul se razuieste pe razatoarea mare. Castravetele ras se pune intr-o sita si se presara cu sare si se lasa sa se scurga de apa.
Usturoiul se zdobeste si se amesteca cu uleiul de masline intr-un castron si se adauga castravetele scurs de apa.
Mararul se toaca marunt, la fel si frunzele de menta si se amesteca cu iaurtul si zeama de lamaie. Toate ingredientele se amesteca si se condimenteaza cu sare dupa gust.
Sosul tzatziki se poate servi cu paine calda si cruditati, sau alaturi de salata si carne la gratar.