Candida este o ciuperca care traieste in cantitati foarte mici in gura si intestine. Candida ajuta la digestie si absorbtia nutrientilor, dar, cand este produsa in cantitati prea mari, candida perforeaza peretele intestinelor si ajunge in sange, eliberand produse secundare toxice in corp si cauzand permeabilitatea intestinului. Acest lucru poate duce la aparitia multor probleme de sanatate, de la probleme digestive pana la depresie.
Cuprins:
Candida – cauzele din care se dezvolta in mod excesiv
Bacteriile sanatoase din intestine mentin candida in limite normale. Sunt insa cativa factori care pot determina suprapopularea cu candida pana cand aceasta scapa de sub control:
- O alimentatie bogata in carbohidrati rafinati si zahar (reprezinta hrana pentru ciuperci)
- Consumul excesiv de alcool
- Contraceptive orale
- O alimentatie bogata in alimente fermentate precum Kombucha, varza acra sau muraturi
- Un stil de viata stresant
- Administrarea de antibiotice care ucid prea multe bacterii benefice
Candida – simptome
- Infectii fungice la nivelul pielii si a unghiilor (precum piciorul atletului sau ciuperca la degetul mare)
- Senzatie de oboseala si epuizare sau oboseala cronica sau fibromialgie
- Probleme digestive precum balonare, constipatie sau diaree
- Boli autoimune precum tiroidita Hashimoto, artrita reumatoida, colita ulceroasa, lupus, psoriazis, sclerodermia sau scleroza multipla
- Dificultati de concentrare, memorie slaba, lipsa de concentrare, ADD, ADHD si stari de confuzie
- Afectiuni ale pielii, eczema, psoriazis, mancarimi si iritatii
- Iritabilitate, schimbari bruste de dispozitie, anxietate sau depresie
- Infectii vaginale, infectii ale tractului urinar, mancarimi la nivelul rectului sau vaginale
- Alergii sezoniere severe sau mancarimi ale urechilor
- Pofte intense de zahar sau carbohidrati rafinati
Cum aflii daca suferi de suprapopulare cu Candida?
Analize de sange
Va trebui sa-ti verifici nivelul de anticorpi pentru candida IgG, IgA si IgM. Aceste analize pot fi facute la aproape orice laborator. Un nivel ridicat indica suprapopulare cu candida. Aceste analize pot iesi negative chiar si atunci cand analizele de materii fecale sau urina ies pozitive.
Analiza materiei fecale
Acesta este testul cel mai util. Cu ajutorul sau poti verifica prezenta candidei in colon si intestinul inferior. Laboratorul de regula indica atat speciile de ciuperci prezente, cat si tratamentul care poate ajuta. (Observatie: medicul trebuie sa-ti dea o trimitere pentru o analiza completa de materii fecale, nu pentru una standard.)
Analiza disbiozei cu organix in urina
Aceasta analiza verifica prezenta reziduurilor produse de suprapopularea drojdiilor de Candida, denumite D-Arabinitol. O valoare ridicata indica suprapopularea cu candida. Aceasta analiza poate arata localizarea candidei.
Candida – tratament
Tratarea eficienta a candidei cuprinde stoparea multiplicarii ciupercilor, refacerea bacteriilor benefice care de regula le tin sub control si vindecarea intestinelor pentru impiedicarea candidei de a patrunde in sange.
Eliminarea candidei implica in primul rand o schimbare de alimentatie in sensul reducerii consumului de carbohidrati. Zaharul hraneste ciupercile, de aceea este importanta eliminarea zaharului sub toate formele sale, bomboane, deserturi, alcool si fainoase, amidonoase.
Reducerea la doar o cana a consumului zilnic de carbohidrati complecsi precum cereale, fasole, fructe, paine, paste si cartofi va impiedica dezvoltarea Candidei care, in final, va muri. Se recomanda si eliminarea alimentelor fermentate.
Doar prin alimentatie se poate elimina candida intr-o perioada intre trei si sase luni. Pentru ca este de durata, pot fi folosite si anumite medicamente antifungice de genul Diflucan sau Nyastatin timp de o luna sau chiar mai mult. Daca te tratezi singur, poti lua un supliment cu acid caprilic. Acidul caprilic deriva din uleiul de cocos si practic “inteapa” peretele celular al ciupercilor, ducand la moartea acestora.
Uleiul esential de oregano. Acesta poate fi foarte eficient in tratarea candidei
Refacerea sanatatii bacteriene este vitala pentru a tine candida sub control, de aceea e bine sa iei probiotice in mod regulat. O doza de 25 pana la 100 miliarde de unitati de probiotice este eficienta pentru reducerea nivelului Candidei si pentru refacerea nivelului optim de bacterii bune. Si, in cele din urma, prin vindecarea intestinelor ca urmare a eliminarii alimentelor inflamatorii care irita tractul gastrointestinal si a introducerii de alimente care ajuta digestia si absorbtia nutrientilor se previne raspandirea candidei prin corp si se va imbunatati simtitor starea generala de sanatate.
Pentru o diagnosticare corecta, consulta un medic in medicina functionala care te poate ajuta sa depistezi si sa tratezi corect candida.