Stiati ca 65% dintre fructe si legume sunt gasite cu reziduri de pesticide? Daca nu cumparati alimente ecologice certificate, sunt sanse mari sa consumati o cantitate semnificativa de produse chimice.
Produse care contin cantitati mari de pesticide
Mere, capsuni, struguri, telina, piersici, spanac, ardei dulci, nectarine importate, castraveti, rosii cherry, mazare si cartofii sunt toate produse care contin cantitati mari de pesticide.
Cele mai “curate” produse care contin cantitati mici de pesticide
Cele mai curate fructe si legume, care sunt cel mai putin probabil sa detina pesticide, includ: avocado, porumb dulce, ananas, varza, mazare dulce congelata, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete, grapefruit, pepene galben, conopida si cartofii dulci.
Cum sa faci fructe si legume mai sigure pentru consum?
Exista un truc simplu si ieftin, care va pot ajuta sa scapi de aceste pesticide. Puteti spala pur si simplu produsele proaspete in otet alb si apa.
Astfel, se baga fructele sau legumele intr-o solutie de 10% otet si 90% apa. Se amesteca, si se lasata produsele sa stea timp de 15-20 de minute. Cand se scot produsele, veti observa ca apa ramasa in vas este murdara. Clatiti fructe si legume in apa curata, iar apoi bucurati-va produsul curat. Aceasta metoda nu ar trebui sa fie utilizate pe fructe fragile, cum ar fi fructe de padure, deoarece acestea au o piele foarte poroasa si s-ar putea deteriora. La alte fructe, nu ar trebui sa se simta aroma otet. Daca doriti, puteti utiliza, de asemenea, suc de lamaie, in loc de otet.
Potrivit Centrului pentru Stiinta si Mediu (CSE), de asemenea, recomanda sa se spele fructele si legumele, cu 2% din apa sarata. Acest lucru ar trebui sa elimine majoritatea reziduurilor de pesticide care apar in mod normal pe suprafata.
Daca spalarea fructelor si a legumelor se face cu sarguinta, spalare cu apa rece, ar putea elimina 70% pana la 80% din totalul pesticidelor.
Este important sa se investeasca ceva timp in prepararea hranei, deoarece nimeni nu doreste sa consume o portie de toxine impreuna cu gustarea preparata.
Academia Americana de Pediatrie a emis un raport important, in 2012, care a spus ca copiii au susceptibilitati unice la potentialul de toxicitate din pesticide.
Prin spalarea cu atentie a alimentelor, se va proteja sanatatea pentru intreaga familie.