Nu reusesc sa mai fac fata, mi-e rau, ma cert cu toata lumea! Asta sustine o persoana activa, in mijlocul unui episod depresiv – iata cum te poate baga stresul in depresie!
Depresie! Te recunosti in aceste afirmatii?
Depresie: “Nu reusesc sa mai fac fata. Nu eram asa inainte. Reuseam sa rezolv tot ceea ce imi propuneam. Munceam, invatam, ma distram si tot imi mai ramanea ceva energie. Acum…”,
Depresie: “Uneori imi este rusine de mine si de cei apropiati. Ma simt atat de vinovata. Prietenii si rudele imi reproseaza ca nu am vointa… dar eu ma straduiesc. Si totusi nu reusesc nimic“,
Depresie: “Nu mai fac fata la serviciu, nu ma mai pot concentra, uit, imi este teama sa nu fac vreo greseala si sa imi pierd locul de munca. Sunt nervoasa, ma cert cu toata lumea, chiar si cu cea mai buna prietena, ma simt nedreptatita, foarte obosita, nu pot dormi noaptea, ma simt inconfortabil cu mine insami”,
Depresie: “Sa merg la serviciu sau sa ies cu prietenii a devenit o corvoada. In week-end as sta doar in pat. Nu inteleg de ce mi se intampla toate astea, sunt inca tanara ca sa fiu asa bolnava” si asa mai departe…
Frecvent este afectata si viata sexuala
Tristetea (dispozitia deprimata) este cel mai frecvent simptom in caz de depresie, dar la persoanele active depresia nu se manifesta intotdeauna astfel. Adesea, se asociaza cu anhedonie (lucrurile si activitatile placute de dinainte nu ii mai fac placere), cu anxietate si cu simptome somatice adiacente acestora, cum ar fi ameteli, dureri de cap, palpitatii, senzatie de sufocare, greata, senzatie de nod in gat, varsaturi, tranzit intestinal accelerat, disconfort abdominal.
Frecvent, este afectata si viata sexuala, iar pacientul cu depresie devine iritabil, irascibil, cu un prag de toleranta la frustrare extrem de scazut, apar tulburari alimentare si de somn (in 90% din cazuri).
La aceste persoane, depresia este o reactie a organismului la suprasolicitare si la stresul acumulat zi de zi.
Cel mai frecvent, persoanele active se confrunta, pe fond de depresie, cu probleme de cuplu, griji financiare sau profesionale – pierderea locului de munca, insuccesele pe plan profesional, conflictele la locul de munca.
Unul din refugiile gasite de persoanele cu depresie este alcoolul
Majoritatea nu accepta faptul ca se confrunta cu o tulburare psihica (chiar daca este una tranzitorie, precum depresia), ne este teama de un astfel de diagnostic. Primul serviciu medical la care ne adresam este adesea camera de garda a unui spital de urgenta, speriati fiind de posibilitatea unei afectiuni cardiace sau a unui infarct.
“Unul din refugiile gasite de persoanele cu depresie este alcoolul, care nu rezolva problema decat aparent si supraadauga una noua. Probabil ca daca depresia ar fi o rana deschisa, palpabila, daca ar ustura, ar sangera si ar durea, desi acest lucru chiar se intampla de cele mai multe ori, bolnavul ar cere mai repede si mai imperativ ajutor”, precizeaza dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie.
Cum sa facem fata depresiei, dar si stresului – cum sa-l “incasam”, cum sa-l gestionam
Depresie – aceasta boala se trateaza de catre medicul psihiatru si care de multe ori face echipa si cu un psiholog.
“Trebuie sa ne fortam sa incetinim. Iar pentru acest lucru avem nevoie de ajutor specializat. Teama de stigmatizare, de ceea ce ar putea spune cei apropiati, prietenii, rudele, cunoscutii, lipsa de timp si de asemenea “frica” inspaimantatoare despre medicatia cu antidepresive determina pacientul sa amane la infinit vizita la psihiatru. Trebuie sa apelam la un specialist psihiatru care ne va ajuta si care ne poate trimite si la un psiholog. Acestia ne vor invata cum sa facem fata depresiei, stresului, cum sa-l “incasam”, cum sa-l gestionam si in final cum sa-l invingem”, concluzioneaza specialistul.
Conform ultimelor studii, depresia este o problema de sanatate mintala dezvoltata mai ales de persoanele active pe piata muncii, cei mai depresivi fiind europenii activi, cu o frecventa de 12% pentru barbati si 25% pentru femei.
2 Comments
Pingback: O.M.S: Dependenta de jocurile video va fi recunoscuta ca boala • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Statul va deconta şedinţe de consiliere psihologică pentru proaspetele mămici. O mamă din opt suferă de depresie postnatală • VoxMedical | Viata si sanatate