Al cincilea curs de disectie de lambouri pe perforante, o noua tehnica avansata in chirurgia reconstructiva, destinat medicilor rezidenti si specialisti s-a desfasurat la Timisoara, la centrul de Microchirurgie Pius Branzeu. In prima zi a cursului, a avut loc o pregatire a acestei tehnici de disectie foarte minutioasa pe sobolani.
“Aceasta este o tehnica avansata de chirurgie reconstructiva in care minimizam la maxim efectele asupra pacientilor atunci cand este nevoie de chirurgie reconstructiva. Este cunoscut ca pentru asemenea operatii trebuie recoltate anumite parti de tesuturi de la pacienti din zone sanatoase care trebuie transplantate pentru scopuri reconstructive. Cu ajutorul acestei tehnici de a diseca vasele care iriga bucatile de tesut ce trebuie transplantate ca ramuri foarte fine.”, a spus prof.univ.dr. Mihai Ionac, seful Secției de Chirurgie Vasculară, Spitalul Județean de Urgență, Timișoara, directorul centrului Pius Brânzeu.
“Noi lasam o suferinta la zona donatoare extrem de redusa. Este o tehnica dificila, complicata cu exceptionale efecte benefice pentru pacienti, ultimul trend in materie de chirurgie reconstructiva. Suntem singurul centru din lume care organizeaza asemenea cursuri. Cursurile se desfasoara pe porci, pe tesut viu, ei sunt anesteziati. In acest fel reproducem conditiile intraoperatorii umane, cu atat mai mult cu cat anatomia tesuturilor disecate la acest curs se aseamana foarte mult cu anatomia umana.”, a spus prof.univ.dr. Mihai Ionac, seful Secției de Chirurgie Vasculară, Spitalul Județean de Urgență, Timișoara, directorul centrului Pius Brânzeu.
Tehnicile de disectie de lambouri pe perforante sunt utilizate in reconstructie la nivelul membrelor inferioare
“Aceste tehnici de disectie de lambouri pe perforante sunt utilizate in reconstructie la nivelul membrelor inferioare, dupa traumatisme, dupa infectii, pierdere de tesuturi datorita bolilor vasculare. Este una din cele mai utilizate tehnici in reconstructia cancerului de san, a membrelor inferioare, capului si gatului, permitand o adaptare mult mai delicata, atenta si o remodelare mult mai precisa a zonei care trebuie reconstruita.”, a spus prof.univ.dr. Mihai Ionac, seful Secției de Chirurgie Vasculară, Spitalul Județean de Urgență, Timișoara, directorul centrului Pius Brânzeu.
Aceste cursuri de trening sunt apreciate si de catre specialistii straini care, spun ei, in viitor, vor intari si mai mult colaborarea.
“Cred ca acest curs este foarte important trainingul tinerilor chirurgi, deoarece cu acest tip de posibilitate ce le ofera cursul au capacitatea de a face o disectie precisa si pot invata tehnici noi. Acest tip de curs ar trebui recomandat pentru a intelege faptul ca microchirurgia este una dintre posibilitatile chirurgiei plastice.”, a spus prof.dr. Paolo Persichetti, medic specialist Chirurgie Plastică și Reconstructivă, Roma.
“Medicii pot alege cele mai bune solutii pentru cazurile cu care se confrunta si pe care le rezolva si daca pot aprofunda aceasta disectie sunt in masura sa ia cea mai buna decizie.”, a spus prof.dr. Paolo Persichetti, medic specialist Chirurgie Plastică și Reconstructivă, Roma.
“Pentru mine este prima data cand particip la acest curs, insa multi dintre rezidentii mei au mai participat si am fost foarte interesat sa vizitez acest centru si acum s-a ivit oportunitatea. In viitor, voi incerca sa colaboram cu mai multe universitati din Europa si centrul din Timisoara sa fie unul dintre centrele de training pentru rezidenti.”, a spus prof.dr. Paolo Persichetti, medic specialist Chirurgie Plastică și Reconstructivă, Roma.
Avantajul de reconstructie cu propriul tesut are efecte benefice pentru pacient, nemaifiind nevoie de implanturi.
“Noi ca si chirurgie reconstructiva preferam sa reconstruim corpul cu propriul tesut al corpului. Interventii de acest gen pot sa dureze de la o ora doua care sunt interventii locale, pana la 10 chiar 12 ore cand necesita reconstructii complexe de mai multe tipuri de tesuturi, de os, tesuturi moi, de muschi, de vase.”, a spus dr. Alexandru Nistor, medic specialist Chirurgie Plastică.
“Avantajul primar este faptul ca la finalul unei astfel de interventii, pacientul beneficiaza de tesutul propriu si care repara defectul care a existat inainte sau care l-am creat noi excizand o tumora, o parte a corpului care trebuia eliminata. Pacientul poate sa isi continue activitatea mai departe si sa se vindece folosind propriul tesut. Nu este nevoie de implanturi, de materiale de la alte specii. Deocamdata, chirurgia reconstructiva se bazeaza pe acest gen de interventii.”, a spus dr. Alexandru Nistor, medic specialist Chirurgie Plastică.
Cursul este un prilej pentru medicii rezidenti de a aprofunda noile tehnici, pentru a putea sa le puna, ulterior, in practica.
“Sunt la prima participare in calitate de cursant, am mai participat in calitate de observator, iar ca si cursant totul este diferit, cunostiintele acumulate sunt la un alt nivel decat cele de simplu observator.”, a spus Vlad Pieptu, medic rezident Chirurgie Plastică, Iasi.
“Parerea mea referitor la acest curs este una pozitiva, a fost un bun prilej de a aprofunda disectia asupra animalelor si, in acelasi timp, de a putea sa punem in practica clinica acest tip de disectie. Am invatat sa avem siguranta asupra vaselor de sange, sa facem o disectie foarte atenta si mai ales delicata.”, a spus Beatrice Tavagnialo, chirurg plastician, Cesena.
Noutatile, insa, nu se opresc aici, specialistii isi doresc ca, in viitor, sa poata reconstrui tesuturi si chiar organe intregi.
“Speram ca in viitorul apropiat sa beneficiem de tehnologii noi care sa nu mai necesite sa prelevam bucata de tesut, ci sa o cultivam noi, sa o putem cultiva in laborator, sa o printam cu o imprimanta care, in loc de cerneala printeaza cu celule si sa reconstruim la pacienti tesuturi si poate chiar organe intregi.”, a spus dr. Alexandru Nistor, medic specialist Chirurgie Plastică.
Centrul Pius Branzeu reprezinta un centru de trening care este recunoscut la nivel international. De-a lungul timpului, a fost vizitat de peste 1.000 de cursanti, chirurgi atat din tara cat si din strainatate. Medicii rezidenti inscrisi la a cincea editie a cursului sunt din Italia, Grecia, Elvetia, Austria, unul din Romania si unul din Tailanda.
autor: Liana Gorun