In perioada 21 – 22 aprilie 2016, la Timisoara a avut loc cel de-al doilea curs, dupa cel de anul trecut, de specializare in chirurgia artroscopica a articulatiei umarului.
“Ne-am intalnit in aceste zile la Timisoara pentru ce-a de-a doua editie a cursului de Chirurgie a Umarului organizat Academia Americana a Ortopezilor impreuna cu UMF din Timisoara si de Spitalul Clinic Judetean prin cele doua clinici de ortopedie. Faptul ca este deja a doua editie mi se pare cel mai important aspect pentru ca asta inseamna o confirmare a ceea ce am inceput anul trecut si a interesului pe care aceasta patologie o suscita in randul practicienilor. Ne bucuram de aceeasi participare numeroasa ca si anul trecut, avem aproape 80 de participant din toate colturile tarii, deci lumea vrea sa invete, vrea sa se perfectioneze in chirurgia umarului. Ca si anul trecut, cursul a fost structurat printr-o parte teoretica foarte bine documentata si reprezentata. In acest an, am avut, pe langa lectorii americani, si specialist din mai multe orase din tara, din Bucuresti, Sibiu, Cluj, Craiova, deci am reusit sa aducem mai multi lectori din tara, ceea ce mi se pare foarte important, pentru ca noi trebuie sa ducem mai departe acest curs instructional.”, a spus dr. Cosmin Faur – specialist ortoped.
Cursul se desfasoara sub egida Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi (AAOS), care a fost reprezentata la Timisoara de 2 specialisti de renume mondial in chirurgia umarului.
“Suntem deja in cel de-al doilea an in care venim in Romania, intr-un program de 3 ani, menit sa prezinte tehnici moderne in domeniul interventiilor chirurgicale la umar, pe care sa le deprinda medicii de aici, in beneficiul pacientilor din Romania. Este un proiect in derulare, suntem incantati de imbunatatirile pe care le-am adus in ultimii 2 ani, ca urmare a colaborarii cu medicii din Romania. Ei pot sa puna acum in practica procedurile pe care le-au dobandit, dar, si mai important este ca vor putea sa invete, la randul lor alti medici, aceste proceduri complexe care privesc patologia umarului.”, a spus Dr. William Stetson – Academia Americana a Chirurgilor Ortopezi.
“Scopul cursului nostru este de a incerca sa prezentam unele tehnici chirurgicale in patologia umarului, incluzand tehnici artroscopice. Avem un feedback pozitiv de la participanti. Am observat ca de la intalnirea de anul trecut si pana acum, nivelul de cunostinte al participantilor este in crestere.”, a spus Prof. Guido Marra – Academia Americana a Chirurgilor Ortopezi.
Cei prezenti la curs au putut participa si la o sesiune de hands-on, la care au avut ocazia sa isi imbunatateasca abilitatile practice.
“Foarte utile aceste sesiuni, ne bucuram ca avem parte de astfel de workshopuri si la noi in tara, ca in trecut erau mai mult afara si eram nevoiti sa plecam, astfel ca e un real avantaj pentru noi.
“Putem vedea, mai ales noi tinerii, neavand experienta necesara, putem vedea ce implica aceasta ramura si se poate sa ne starneasca interesul sis a dezvoltam o pasiune pentru aceasta ramura.”
“Sunt foarte utile, sunt lucruri pe care nu puci sa le faci, sa le vezi de fapt doar la medicii cu care lucrezi, sunt medic resident. E foarte important sa pui mana sis a vezi cum se face in practica. Este un lucru care te ajuta in profesia viitoare pe care am imbratisat-o.”
“Hands-on da, pe genunchi, nu la nivelul umarului, dar tot in artroscopie, tot la Timisoara, sub indrumarea dl. Prof, Prejbeanu.”
“Sunt extraordinar de frumoase, in primul rand, utile in masura in care vor trezi interesul ortopezilor de la noi pentru artroscopia umarului, care este un domeniu, pentru noi, de actualitate, sigur, avem o ramanere in urma fata de tarile avansate. Sunt putini chirurgi care pot sa faca chirurgie performanta in domeniul asta, suntem, insa, pe calea cea buna.”
Pregatirea medicilor ortopezi romani, in domeniul diagnosticarii si tratarii afectiunilor umarului a ramas in urma, fata de cea care se refera la tratarea soldului si a genunchiului. Specialistii romani incearca prin cursuri ca cel de la Timisoara, sa recupereze terenul pierdut, mai ales ca patologiile umarului sunt pe locul 3, conform Organizatiei Mondiale a Sanatarii, in topul durerilor musculo-scheletale.
“Oamenii stau acasa, nu se adreseaza medicului, nu stim sa ii trimitem la nivel de medicina primara, nu stim sa ii trimitem catre specialist, nu stim ce sa le facem si acest lucru, clar, trebuie imbunatatit in viitor. Principalele simptome cand un pacient are problem de umar sunt durerea si lipsa mobilitatii. Fie are o anchilozare a articulatiilor umarului, fie simte durere si durerea de umar, care poate sa fie foarte suparatoare. Practic, umarul fiind articulatia cea mai proximala a membrului superior, inseamna automat si o limitare a fuctionalitatii a intregului membru superior si bineinteles, poate chiar o scoatere din campul muncii a pacientului. Cauzele sunt foarte numeroase: patologia la ora actuala a umarului si diagnosticului este foarte detaliat. Daca pana acum 5 ani de zile punem un diagnostic pe care il stim toti cel de periartrita scapulohumerala, pot sa spun ca acest diagnostic inglobeaza la ora actuala cel putin subdiagnosticele, nu mai este suficient sa punem acest diagnostic de periartrita scapulohumerala, nu mai avem voie sa punem diagnosticul acesta, trebuie sa fie mult mai exact, si in functie de diagnostic este organizata toata schema terapeutica si de recuperare.”, a spus dr. Cosmin Faur – specialist ortoped.
“Cred ca e foarte important ca acest curs sa se organizeze in Romania si cred ca e foarte important ca dintre toate orasele din Romania, s-a ales Timisoara”., a spus dr. Horia Haragus – specialist ortoped