Una dintre cauzele principale ale mortalităţii din întreaga lume este astmul. Pentru a putea controla această boală este necesară o bună colaborare între medicii pneumologi, alergologi şi medicii de familie, care sunt primii specialişti cu care pacientul intra în contact.
“Datele recente arată că în România, deşi numărul de pacienţi cu astm este relativ mic raportat la populaţia ţării, iar accesul la medicamentele antiastmatice este relativ bun, mortalitatea prin astm este una dintre cele mai mari din lume, iar absenteismul şi pensionarea anticipată datorate astmului au o amploare semnificativă şi induc costuri importante pentru societate. În faţa acestei situaţii este imperios necesar să avem o abordare concertată pentru diagnosticul şi tratamentul corect al acestei boli, iar medicul de familie aflat în prima linie a sistemului de sănătate este partener important alături de medicii pneumologi şi alergologi în managementul acestei boli”, a declarat dr. Dragoş Bumbăcea, şef de lucrări la Catedra de Pneumoftiziologie UMF “Carol Davila” din Capitală.
Medicul primar pneumolog, Dragoş Bumbăcea, este şi coordonatorul unui curs online despre astm pentru medicii de familie, care poate fi accesat pe FormareMedicala.ro, platforma online dedicată medicilor de familie în vederea dezvoltării accesului la educaţie medicală continuă online.
Astmul este tot mai des întâlnit de specialiştii de medicină primară. Deasemenea, incidenta acstei afecţiuni este în continuă creştere.
“Suntem bucuroşi că putem oferi medicilor de familie instrumente utile pentru diagnosticul precoce al astmului. Informaţiile sunt prezentate într-o manieră adaptată practicii medicului de familie, într-un format interactiv şi extrem de interesant, iar cunoştinţele acumulate sunt exersate prin studii de caz specifice. După parcurgerea lor, colegii mei vor avea cu siguranţă o abordare diferită a pacienţilor cu astm”, a declarat dr. Daciana Toma, coautor al cursului şi instructor formator cu experienţă.
Sursa: Televiziunea Medicala