Copiii salveza vieti, in Romania! De ce este important sa avem cursuri de prim ajutor in scoli? Prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, ne da toate detaliile.
Ministerul Sanatatii a aprobat deja acest proiect, care este depus la Ministerul Fondurilor Europene: “Este, de fapt, dorinta de a implementa in Romania un concept promovat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, concept denumit “Kids save lives” / “Copiii salveza vieti” si care inseamna tocmai aceasta: a educa copiii cu o varsta peste 12 ani in tehnicile de prim ajutor, de resuscitare”, a declarat pentru Televiziunea Medicala prof.dr. Dorel Sandesc, la Cursul National de Ghiduri si Protocoale in Anestezie, Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta de la Timisoara.
De ce aceste cursuri de prim ajutor in scoli? Stopul cardiac nu se face langa un medic, ci in afara spitalului
“S-a constatat ca in tarile care practica acest sistem, cum sunt tarile nordice, Norvegia prin excelenta, cresterea numarului de copii care cunosc aceste tehnici duce la un grad mult mai mare de resuscitari reusite in prespital si, astfel, la salvarea de vieti omenesti pentru ca, iata, cele mai multe cazuri care fac stop cardiac o fac nu in spital si langa un medic, ci o fac undeva in strada, in afara spitalului. Este foate important sa existe aceste persoane care au cunostintele de a face corect masurile de prim ajutor. intrucat staticile arata ca, in medie, un echipaj medical, calificat, ajunge la locul accidentului, a stopului cardiac dupa cel putin opt, zece, 15 minute, dupa tara si dupa regiune, ceea este deja foarte tarziu, pentru ca mai ales celulele creierului uman sufera profund, aproape ireversibil dupa cinci minute de stop cardiac”, afirma prof.dr. Dorel Sandesc.
“Acest proiect mi se pare extrem de interesant, iar in Romania trebuie spus ca existau initiative de acest gen, dar izolate, punctuale, regionale, atat ale Societatii Romane de ATI, pe care o reprezint, precum si ale altor specialitati – medicina de urgenta si cardiologia, mai ales. Noi am propus un proiect de dimensiune nationala”, adauga prof.dr. Dorel Sandesc despre aceste cursuri de prim ajutor in scoli.
Cursuri de prim ajutor in scoli: intrebari si raspunsuri punctuale din partea prof. dr. Dorel Sandesc
De ce copii la cursuri de prim ajutor? “Pentru ca s-a constatat ca ei sunt extraordinar de buni vectori. Odata ce ai invatat un grup de zece copii, ei la randul lor vor invata alti copii. Programul si propune acest lucru, sa atinga un numar destul de mare, pana la 20-25% din toti copiii cu varsta peste 12 ani si pana la varsta de liceu din Romania, ceea ce ar fi un procentaj deosebit, am intra printre primele tari din Europa ca si copii antrenati”.
De ce vor fi inclusi in proiect copiii peste 12 ani? “Pentru ca au forta necesara sa faca masajul cardiac salvator”.
Cine-i va invata pe copii? “Cei care le vor face vor fi, marea lor majoritate, medici tineri, de preferinta medici rezidenti, in centrele universitare, sau tineri medici specialisti, in alte orase. Noi avem in vedere un model prin excelenta descentralizat, un board national care organizeaza totul, dar cursurile vor fi facute in fiecare oras mare, mai mic, orasel, unde exista medici ATI-isti, cardiologi sau medici de urgenta, in scolile respective, ceea ce va fi foarte practic si va ajuta la diseminarea rapida a acestor cursuri. (…) Prin aceste cursuri vom educa si dascalii, ei vor deveni la randul lor formatori. Ei raman in scoli si vor putea sa perpetueze acest proiect”.
De unde vin banii pentru aceste cursuri de prim ajutor in scoli? “Se are in vedere un proiect cu fonduri europene si sunt fonduri consistente in acest domeniu, al formarii resursei umane, care sa asigure, de fapt, plata celor care fac aceste cursuri”.
Exista cursuri, manuale? “Da, atat Societatea de ATI, cat si cea de Cardiologie, cat si cea de Medicina de Urgenta au asemenea cursuri, pe care le-au mai folosit cu diverse ocazii si, deci, proiectul va putea demara foarte rapid”.
Ce beneficii vor avea societatea in urma acestor cursuri de prim ajutor in scoli? “Obiectivul principal este sa educam populatia si, prin asta, sa ajutam cetatenii care ajung intre viata si moarte. Un al doilea lucru: va fi un proiect care va motiva medicii tineri, a caror stat stim foarte bine ca este, in continuare, inacceptabil. Sigur ca ne dorim sa ii ajutam si pe alte linii si promovam cresterea salariala, alte legi care sa le creasca statutul. Acest proiect, iata, pe cativa ani, va oferi un castig suplimentar pentru medici tineri”.
Cele mai multe actiuni de acest gen au fost facute pana acum in regim de voluntariat: “Acum, cu atat mai mult cu cat ei vor fi platiti“, incheie prof.dr. Dorel Sandesc.