Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania (SSCR), filiala Timisoara, a organizat in prima parte a lunii noiembrie primul curs de Basic life support.
Adresat studentilor de la Facultatea de Medicina, cursul a vizat acordarea primului ajutor in diferite situatii de urgenta si avut loc la Centrul de chirurgie laparoscopica si microchirurgie Pius Branzeu Timisoara.
“Avem 16 participanti, preferam sa lucram in grupuri mici, ca sa ne asiguram ca ei executa toate manevrele pe care le vor invata, iar scopul este insusirea notiunilor de acordare a primului ajutor”, spune Ana Finatan, studenta, presedinte al Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania, filiala Timisoara.
“Cursul este compus din prezentari teoretice, dar prezentarile teoretcie sunt interactive, dupa care are loc o parte practica, in care fiecare participant are ocazia sa exerseze pe manechine care simuleaza conditiile de stop cardiac, iar la sfarsit avem si un concurs desfasurat tot asa, pe echipe de salvatori, care va simula situatii de salvare speciale din viata reala.”
Noi consideram ca este nevoie de un astfel de curs – am intrebat mai multi studenti cu ce am putea sa imbunatim activitatea SSCR Timisoara – iar ei ne-au spus ca ar simti nevoia de mai multa practica in acordarea de prim ajutor si astfel noi am facut proiectul”, a mai spus Ana Finatan, studenta, presedinte al Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania, filiala Timisoara.
Medicii care i-au instruit pe studenti considera ca o astfel de pregatire este utila oricui.
“ Este foarte important nu numai pentru studentii la medicina, cat si pentru oricine care ajunge la un moment dat intr-o situatie care necesita o resuscitare.”
Un stop cardiac se poate intampla oriunde, oricand si oricui.
“Cu atat mai mult acestor studenti, care au deja niste notiuni medicale. Mi se pare absolut decent ca toti dintre cei care ies de pe bancile universitatilor sa stapaneasca acest protocol, simplu pana la urma, dar care trebuie inteles si practicat. Pentru ca poti citi un lucru de cinci, sase, sapte ori. Pana nu il faci sa simti, sa intelegi, nu te alegi cu mare lucru. Si mi se pare foarte fain ca ai nostri colegi de la Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania au organizat acest workshop care este la prima editie”, este de parere dr. Bogdan Ciobanu, medic resident ATI Spitalul Judetean Timisoara.
“Subiectul de baza este Suportul vital de baza, sau Basic life support, asa cum se numeste workshop-ul, si tot felul de situatii ce pot duce la un stop cardiorespirator, cum ar fi obstructia cailor respiratorii, hemoragii, tot felul de fracturi si asa mai departe, pe care sa invatam cum le abordam si macar daca nu invatam ce sa facem e foarte important sa stim si ce sa nu facem. Plus o sa avem o parte o situatie de salvare speciala la inec si electrocutare”, a mai spus dr. Bogdan Ciobanu.
Organizatorii promit continuarea cursurilor pe aceasta tema.
autor: DELIA SESCU BARBU