Medicii de familie și asistenții medicali sunt așteptați la cursurile pe teme oncologice ce vor avea loc în perioada 12-13 decembrie la centrul de conferințe al hotelului Topaz din Cluj-Napoca. Organizate sub egida Asociației Medisprof, atelierele de lucru tratează problematica procedurilor de screening în diverse tipuri de cancer, precum și importanța camerelor implantabile în administrarea intravenoasă a medicamentelor.
Aflat la cea de a treia ediție, cursul de screening în oncologie pentru medicii de familie va aduce în discuție totalitatea tehnicilor prin care se poate depista cancerul înaintea manifestării simptomelor.
“Acest proiect educațional își propune să pregătească medicii de familie cu privire la procedurile de screening în cazul cancerului de sân, de colon, de prostată, de col uterin, dar și în alte localizări oncologice. Screeningul este o modalitate ce ajută la descoperirea timpurie a bolii și contribuie la creșterea șanselor unui prognostic favorabil. Cursul a mai fost organizat în luna septembrie la Târgu-Mureș și Bistrița, unde a fost primit cu mare interes de medicii participanți datorită diversității subiectelor abordate și noutăților prezentate” precizează dr. Andrei Ungureanu, medic oncolog.
Atelierul de lucru pe tema camerelor implantabile se adresează în special asistenților medicali, însă modulul poate fi parcurs și de medicii de familie. Cursul se va axa pe administrarea intravenoasă periferică a citostaticelor, complicațiile și dificultățile întâlnite în această procedură, precum și rolul și montarea camerelor implantabile, sesiunile plenare teoretice fiind susținute de medici oncologi și chirurgi.
Aspectele practice ale utilizării camrelor implantabile vor fi prezentate detaliat de către asistenți medicali specializați în utilizarea unor astfel de dispozitive.
“Deși în Occident camerele implantabile se folosesc pe scară largă de mai bine de douăzeci de ani, în România încă nu sunt foarte bine cunoscute. Pentru domeniul oncologic, aceste dispozitive reduc semnificativ efectul toxic al citostaticelor, iar substanțele ajung mai repede în sistemul venos central al pacientului, dar ele pot fi folosite și pentru administrarea antibioticelor, transfuzii și recoltări de sânge sau administrarea substanței de contrsat pentru RMN și CT” adaugă dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog.
Cursurile sunt creditate cu puncte EMC și fac parte dintr-un proiect mai amplu al Asociației Medisprof prin care aceasta și-a propus să formeze personalul medical din întreaga țară cu privire la metodele de screening în oncologie și utilizarea camerelor implantabile. În anul ce va urma se vor organiza aceste seminarii și în alte orașe din România.
Asociația Medisprof a fost înființată în anul 2011 în Cluj-Napoca, principalele sale obiective pe parcursul dezvoltării fiind: sprijinirea și îmbunătățirea rețelei medicale oncologice din România, promovarea și susținerea unor politici de depistare precoce a cancerului și de reducere a factorilor de risc la care este expusă populația, dar și susținerea unor activități educative profesionale la nivelul cadrelor medicale specializate.