Eugen Nicolaescu a anunţat că de la 1 martie va fi sistată finanţarea spitalelor private din bani publici.
Banii publici la care se referă ministrul Sănătăţii reprezintă contribuţia la asigurarea de sănătate pe care fiecare dintre noi o plăteşte în mod obligatoriu din veniturile pe care le obţine, nu numai din salarii. Adică sunt bani pe care, teoretic, îi investim fiecare dintre noi în propria sănătate, pentru că în caz de nevoie, adică de boală, să ne putem trata. Asigurarea de sănătate este că asigurarea locuinţei sau a maşinii. Iar contribuţia nu înseamnă bani publici, înseamnă banii pacienţilor pe care să-i folosească în caz de nevoie.
Ce vrea să spună dl. Nicolaescu este că pacientul nu-şi va mai putea folosi banii lui decât în spitalele de stat. Asiguratul se putea adresa şi unui spital privat cu care Casă de Sănătate avea un contract care stabilea ce sumă va fi decontata de CNAS pentru fiecare tip de intervenţie chirugicala. Să zicem că o femeie dorea să nască prin cezariana într-un spital privat.
CNAS deconta suma pe care a stabilit-o tot ea pentru această intervenţie, să zicem 2000 de lei. CNAS ar fi plătit aceiaşi bani şi spitalului public dacă femeia opta pentru el. Deci Casa plătea cele 2000 de lei, pe care le plătea oricum, iar diferenţa până la costul total al intervenţiei şi al spitalizării în spitalul privat o achita femeia.
Ei bine, nu se va mai putea. Pentru asigurată care se operează în spitalul public, costul e suportat de Casă de Sănătate. Pentru asigurată care se operează la privat casa nu mai da un ban, din banii luaţi de la ei. Deci în cazul al doilea Casa face economie şi poate folosi banii asiguratei cu pricina pentru altcineva care eventual nu a plătit niciodată asigurare de sănătate. “Economia” ar urma să fie cam 10% din fondurile CNAS.
Sursa: ziare.com