”Echipa de traineri din cadrul ARISU – Asociația Română de Intervenție în Situații de Urgență i-a inițiat pe angajații muzeului Grigore Antipa să utilizeze AED-ul (defibrilatorul extern automat) și să efectuze manevrele salvatoare în caz de stop cardio respirator”, a anunțat asociația, pe Facebook.
”Ne aflăm în plină desfașurare a ultimului curs. La finalul acestiuia tot personalul muzeului va ști cum să acorde corect primul ajutor”, a adăugat ARISU, pe rețeaua de socializare.
În urmă cu o săptămână, ARISU a semnat un contract de colaborare pe trei ani cu Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” pentru instalarea primului defibrilator extern automat din incinta unui muzeu din România.
”Dotarea primului muzeu din ţară cu un defibrilator extern automat reprezintă un pas important în medicina de urgenţă din România. Dacă până acum în salvarea de vieţi omeneşti erau implicate numai serviciile de urgenţă, de acum înainte vor fi implicaţi şi oamenii de rând. Cu toate că AED-ul poate fi folosit de persoane fără pregătire medicală şi fără o instruire în prealabil, angajaţii muzeului ‘Grigore Antipa’ au fost învăţaţi cum să recunoască un stop cardio-respirator şi au făcut simulări cu AED-ul, astfel încât, în momentul unei urgenţe, timpul de reacţie să fie cât mai mic”, a afirmat preşedintele ARISU, Nicolae Stavre.
Acesta este primul defibrilator pe care ARISU îl va monta în unul dintre cele cinci locuri publice care urmează să fie dotate cu un astfel de aparat în cea de-a doua etapă a proiectului ”Energie pentru viaţă”. Pe 1 octombrie 2012, în prima etapă a proiectului, ARISU a montat primele cinci defibrilatoare în cele mai importante staţii de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei.
Sursa: Agerpres
Foto: https://www.facebook.com/arisu.romania