Depresia postpartum este o formă particulară a depresiei, destul de des întâlnită la femei. Depresia postnatală presupune un efort din partea femeii şi a întregii familii, crează o formă de anxietate şi atacul de panică. Dacă nu se intervine la timp, poate fi destul de periculoasă.
Cauzele apariţiei depresiei postnatale pot fi substanţele care se descarcă în corpul femeii în timpul naşterii, perioada intrauterină, cum a trăit femeia sarcina, cât şi structura latentă din personalitatea fiecăreia. Sarcina şi perioada imediat următoare sunt trăiri intense şi pot reprezenta un punct de vulnerabilitate.
În cazul femeilor care alăptează, nu este recomandat un tratament medicamentos antidepresiv. Se poate recurge la psihoterapie, care e la fel de eficientă pentru a trece de depresia postnatală. Cu o preocupare din partea familiei, asta presupune ca familia să cunoască aceste aspecte, lucrurile pot evolua pozitiv.
Depresia postpartum se manifesta, in cele mai multe dintre cazuri, incepand cu a sasea saptamana, dupa nastere. Ceea ce este cel mai daunator, este faptul ca depreseia postpartum isi exercita efecele negative, atat asupra mamei, dar, mai ales, asupra dezvoltarii nou-nascutului, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Factorii psihologici si personalitatea mamei joaca, de asemenea, un rol important in declansarea starii de depresie postnatala.
Exista anumite trasaturi de personalitate care pun mama la un risc mai crescut pentru a dezvolta depresie postpartum, dar, de asemenea, nu trebuie sa neglijam suportul social, suportul din partea partenerului, si sa nu neglijam nici factorii socio-culturali, pentru ca trebuie sa ne gandim ca, din pacate, suntem o societate mai mult traditionala, daca ne comparam cu societatile vest europene, unde, din pacate, femeia are foarte multe, sa spun asa, obligatii. Adica, pe langa faptul ca trebuie sa fie o foarte buna mama, trebuie sa faca si cariera, trebuie sa fie si gospodina, si, din pacate, acest mod de a trata femeia, inca mai persista, desi lucrurile se imbunatatesc.