Fie ca discutam despre copii sau despre adulti, vedem ca presiunea pusa pe spitale in acest val nu mai este similara cu ce s-a intamplat in Valul 4, chiar daca avem cazuri numeroase, nu putem afirma ca e o problema in acordarea asistentei medicale spitalicesti, incercam sa tinem deschise spitalele si pentru alte patologii, ca sa evitam drama din 2020 si 2021, datorata deceselor din alte patologii, a anuntat ministrul Sanatatii, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, la dezbaterea organizata de Salvati Copiii Romania.
- Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii
- Conf. Dr. Alexandru Ulici, Medic Primar Departamentul Ortopedie Pediatrica – Chirurgie Ortopedie Pediatrica, manager Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Bucuresti
- Prof. Dr. Mihai Gafencu, Medic Primar Pediatru, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu”, Timisoara
- Dr. Anca Draganescu, Medic Primar Pediatru, Specialist Boli Infectioase, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, Bucuresti
- Conf. Dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Bucuresti
Declaratii din dezbatere:
Ministrul Sanatatii, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila:
- Nu ne confruntam cu o explozie a cazurilor care blocheaza spitalele si sectiile de ATI in cazul copiilor. Nu mentinem scolile deschise cu orice pret, dar trebuie sa fim constienti ca educatia online duce la consecinte serioase asupra acestor copii.
- Sunt 337 de copii internati in sectii, ieri au fost 338.
- Utilitatea testelor salivare exista, cu doua conditii: sa fie efectuate si sa fie efectuate corect.
- Vaccinarea sub 12 ani incepe saptamana viitoare; 60% dintre cazurile noi sunt la persoane nevaccinate.
Dr. Anca Draganescu, Medic Primar Pediatru, Specialist Boli Infectioase, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, Bucuresti, a vorbit despre simptomele Covid-19 la copii:
- „Febra inalta la copiii de varsta mica, durerea in gat, tusea cu componenta laringiana, si manifestarile digestive, varsaturi sau scaune modificate”.
- Masuri de preventie: „Pe langa cele non-farmacologice, purtarea mastii si distantarea, vaccinarea de la 5 ani in sus, pentru care e aprobata utilizarea vaccinului ARN-mesager. Majoritatea copiilor fac forme asimptomatice sau usoare, un numar restrans face forme medii sau severe, dar nu e de neglijat. Pacientii imunosupresati, cu boli cronice, au indicatie pentru vaccinare. Vaccinarea copiilor imunocompetenti aduce un beneficiu prin scaderea poverii bolii, ne-ar aduce un beneficiu, in ceea ce priveste scaderea unui numar de spitalizari si o protectie indirecta, in aparitia noilor variante de boala si ar proteja pe cei din familii care pot fi predispusi, au un grad de risc pentru o forma severa de afectiune Covid-19. Riscul de aparitie a unui caz secundar in familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, in cazul variantei Delta”.
Conf. Dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Bucuresti:
- „La copiii foarte mici putem sa ne pacalim, Covid incepe cu enterocolita acuta, ieri au venit sugari cu simptome digestive, nu cu boala respiratorie. Ce remarca si studiile internationale: cresterea spectaculoasa a copiilor internati.
- Avem 1 milion de copii in SUA, cazuri noi, diagnosticate in ultimele doua saptamani. Acolo unde scolile functioneaza fara testare, e posibil sa vedem si la noi o crestere spectaculoasa.
- Nu severitatea e problema. Vedem mai tarziu cand o sa apara sindroamele de inflamatie multisistemica. Ce va fi mai greu pentru medicii pediatri o sa vina peste o luna.”
Conf. Dr. Alexandru Ulici, Medic Primar Departamentul Ortopedie Pediatrica – Chirurgie Ortopedie Pediatrica, manager Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Bucuresti a confirmat ce a spus si ministrul Sanatatii:
- “Numarul de copii internati nu e de natura sa ne ingrijoreze. Avem 16 copii internati, doar trei in reanimare, toti trei fiind si cu alte comorbiditati”.
CONTEXT:
Organizatia Salvati Copiii Romania a accelerat in 2021 programul de dotare a unitatilor medicale si prin oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) in zone defavorizate la nivel national: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale, cu aparatura si echipamente medicale in valoare de 1.254.000 euro; numai in Bucuresti 6 unitati medicale au primit aparatura si echipamente medicale in valoare totala de 742.398 de euro.
Astfel, au fost donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” din capitala doua ambulante performante si aparatura medicala de ultima generatie.
Totodata, Salvati Copiii a renovat si modernizat integral sectia Obstetrica-Ginecologie I a Maternitatii Polizu si a demarat un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator si a Sectiei de Terapie Intensiva ale aceleiasi unitati medicale, pentru care redirectionarea unei cote de 3,5% din impozitul pe venit este o sursa vitala de finantare.
In ultimii 11 ani, Salvati Copiii Romania a investit peste sapte milioane de Euro in dotarea a 102 unitati medicale din toate judetele tarii cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea si tratarea a peste 140.000 de copii.
O parte din aceste fonduri a fost colectata prin solidaritatea sociala, a celor care au inteles ca sprijinirea spitalelor din Romania este o prioritate sociala.
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania: ”Cand am demarat programul de combatere a mortalitatii infantile, stiam ca ne asteapta un drum lung, insa am pus bazele unui proiect ambitios de sustinere a sanatatii mamelor si copiilor prin dotarea unitatilor medicale si prin oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) in zone defavorizate. Ni s-au alaturat imediat medici dedicati si, treptat, sustinatori si parteneri sociali, pe care ne bazam in continuare. Impreuna am reusit sa extindem programul si catre spitalele de pediatrie.
De aceea este atat de important acest mecanism de directionare a 3,5% din impozitul pe venit, pentru ca inseamna constructie solida.”
Pentru ca viata si sanatatea copiilor depinde de investitia pe care o facem in unitatile medicale, Salvati Copiii Romania lanseaza un apel pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit catre o cauza vitala: modernizarea si dotarea cu echipamente performante a maternitatilor, sectiilor de neonatologie, ATI si pediatrie din Romania.
1 Comment
Pingback: Dezbatere Salvati Copiii Romania: Ce inseamna Valul 5 pentru copii si spitale, ce repercusiuni poate avea boala si cum protejam scolile • VoxMedical | Viata si sanatate