Diabetul este o boalã cronicã. Este tot mai frecventã la momentul actual, caracterizatã prin hiperglicemie.
Ca si simptome clinice, diabetul are semne doar atunci când boala este avansatã. Evolueazã latent pe o perioadã îndelungatã de timp.
“Persoanele cu factor de risc , persoanele obeze, persoane care au antecedente in familie, femeilor care au nãscut un fãt peste patru kilograme , cele cu boli cardiovasculare, neaparat sã-ṣi mãsoare periodic ṣi glicemia:”, a spus conf. dr. Gabriela Negrișanu, medic primar
În diabet, când glicemia creṣte foarte mult, apar simptome ca: poliurie, polidipsie, scãdere ponderalã, consum ridicat de lichide, urinãri dese, mai ales nocturne.
Diabetul de tip 1 apare la persoanele tinere
Diabetul de tip 1 apare la persoanele tinere, pânã în 35 de ani. Frecvenṭa lui este mai redusã, de la 5-8% dintre diabetic au acest tip de diabet.
Cei afectaṭi de acest tip de diabet sunt dependenṭi de insulinã. Cauzele acestui tip de diabet zaharat sunt factori genetici, imunologici care intervin în distrucṭia celului Beta cate secretã insulina.
Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele peste 40 de ani
Diabetul zaharat de tip 2 apare la adulṭi, peste 40 de ani. El creṣte odatã cu vârsta.
“Dupã 50, 60 de ani aproape cã se dubleazã cifra pacienṭilor afectaṭi de acest tip de diabet zaharat”, spune conf. dr. Gabriela Negrișanu-medic primar-diabet).
Aici intervin alṭi factori: vârsta, obezitatea, ereditatea corelate cu un colesterol crescut, hipertensiune, acid duric crescut. Acest tip de diabet se trateazã, la început, cu dietã, tratament medicamentos sub formã de tablete, dar diabetul de tip 2 poate sã necesite insulino-terapie.
Urmările diabetului:
- retinopatia diabeticã la nivelul ochiului
- nefropatia diabeticã la nivelul rinichiului
- afectarea vaselor cereblale care duc la atac celebral
- afectarea vaselor coronariene care duc la infarctul miocardic
- anginã pectoralã
- arteriopatie diabeticã care poate duce la gangrenã sau chiar amputaṭii
Cea mai bună metodă de a ne feri de diabet este prevenția
“Dacă ne ferim de boli printr-un stil de viață sănătos, sa nu fim obezi, să nu facem exces de dulciuri, grăsimi, să ducem un stil de viață sănătos, mișcarea, consumul adecvat de lichide. Iar după 40 de ani o persoană trebuie să-și facă un bilanț, investigații minimale de rutină”, a spus conf. dr. Gabriela Negrișanu, medic primar.
GALRIE FOTO DIABET:
6 Comments
Pingback: Diabet - "urgenta sanitara" in Marea Britanie
Pingback: In 50 % din cazuri, diabetul de tip II nu are niciun simptom
Pingback: n 50 % din cazuri, diabetul de tip II nu are niciun simptom (VIDEO) | Asociatia Medicilor de Familie Mures
Cine (nu) a auzit de Prof. dr. Roman Morar si notoriul sau remediu fitoterapic impotriva diabetului: Diavit (http://www.naturisti.ro/cumpara/diavit-60cps-trateaza-ti-diabetul-7743786)?
Diavit este un produs natural, al carui efect principal este stimularea metabolismului, astfel incat acesta sa se produca cat mai normal. Este in acest moment unul dintre putinele remedii impotriva diabetului. Regimul alimentar şi mişcarea zilnica sunt esentiale! Mai multe informatii gasiti aici:
http://www.naturisti.ro/cumpara/diavit-60cps-trateaza-ti-diabetul-7743786
Diavit (si alte produse de genul “tratament naturist al diabetului”) = capcana in care din pacate cad foarte multi oameni care nu realizeaza pericolul la care se expun prin utilizarea acestor preparate in locul unui tratament adecvat.
Acest produs este cel mult un supliment alimentar, NICIDECUM un remediu al diabetului!!!
Pentru pacienti: mergeti la medic daca aveti diabet pentru tratament de specialitate !!!
Pentru producator: nu aveti mustrari de constiinta lansand asemenea produse non-sens?