Statisticile arata ca numarul persoanelor bolnave de diabet este in continua crestere. Desi diabetul zaharat cunoaste mai multe forme, trebuie spus ca la copil cel mai frecvent tip intalnit este diabetul de tip I, diabetul insulino-dependent.
Medicii explica ce anume se poate face pentru un tratament corect al copiilor cu diabet si ce rol joaca informarea parintilor in bunastarea copiilor lor.
Cuprins:
„Trebuie sa va spun la inceput ca diabetul zaharat cunoaste mai multe forme. Diabetul zaharat de tip I, adica insulino-dependent, viata depinde de injectiile de insulina, si de tip II, cel mai frecvent la adult, tratat fie numai cu dieta, fie cu dieta si medicamente orale, fie cu dieta si insulina. Dar tratamentul cu insulina nu implica risc vital pentru pacientul respectiv. Si mai sunt forme foarte rare, genetice, in general, de diabet la copil”, spune prof.dr. Viorel Serban, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, coordonator in cadrul Centrului Clinic de Evaluare si Recuperare pentru Copii si Adolescenti Cristian Serban Buzias.
Diabet de tip I: 5% din cazurile de diabet din Romania
Diabetul de tip I reprezinta cam 5% din toate cazurile de diabet din tara, in lume, oriunde, si majoritatea, dar majoritatea covarsitoare a cazurilor de diabet de tip I apar la copil si tanar pana la varsta de 30 de ani.
Pe urma este o perioada in care apare si diabetul de tip I si diabetul de tip II si, de la varsta de 40 de ani in sus, diabetul de tip II predomina foarte mult, diabetul de tip I exista, dar foarte rar. Adica, poate sa existe diabet de tip I si la 50, si la 60 si la 70 de ani sa debuteze, dar sunt cazuri foarte rare.
Simptome diabet de tip I
„Simptomele sunt aceleasi ca si in diabetul de tip II grav, dar in diabetul de tip I semnele si simptomele sunt foarte evidente si se dezvolta rapid in marea majoritate a cazurilor. Si anume: poliurie, adica pacientii urineaza foarte mult , peste doi litri; cand e vorba si de copii, uneori chiar mai mult de doi litri copii si tineri, in 24 de ore. Diureza, adica volumul de urina, la copii, indiferent de varsta, fiind in general mai mic de 1500 de mililitri pe 34 de ore; sete, sete cu o ingestie cu o cantitate foarte mare de lichide, de apa. Din pacate se beau si sucuri indulcite cu orice, si cu zahar, ca sa incerce sa isi potoleasca setea , ceea ce nu se intampla, mai ales daca lichidul respectiv, sucul este indulcit cu zahar; scadere in greutate, oboseala marcata si tulburari de memorie, de invatare. Uneori asa se si merge in directia diabetului: nu mai au randament la scoala, nu mai au in general chef de joaca si asa mai departe, pentru ca pur si simplu nu mai au forta suficienta pentru astaUn medic, orice specialitate ar avea el, un medic de familie – diabetologul, sigur , mai ales medicii de familie trebuie sa fie atenti la acest simtome. La Centrul Buzias vin din toata tara , deseori tarziu dignosticati”, explica prof.dr. Viorel Serban.
Tratament diabet de tip I
Tratamentul presupune in mod obligatoriu insulina, care este, de altfel in general, medicamentul cel mai important, cel mai bun pentru diabetul decompensat, chiar si pentru diabetul de tip II care nu se insoteste de obezitate, dar chiar la un moment dat si cel care se insoteste de obezitate, sau este diabet zaharat de tip II la un obez, in ultima instanta se recurge tot la insulina.
Deci, in diabetul de tip I la copil, la tanar si indiferent la ce varsta va aparea, insulina este obligatorie, la care se adauga dieta, o dieta potrivita, prescrisa de specialist si activitate fizica. Totul, pe fondul cresterii nivelului de educatie medicala, de instruire pentru boala a pacientului sau, la copiii mici, a parintilor lor, care, daca nu stiu ce sa faca, copiii vor intampina mari greutati.
“Din fericire, exista un numar de diabetologi buni pentru copii in tara, dar nu suficient. Sufera diabetul pediatric, reteaua respectiva din cauza numarului mic de diabetologi, si din cauza ca nu se iau masuri, nu se intelege uneori luarea unor masuri de completare rapida si de formare a unor diabetologi de copii foarte buni.”, explica prof.dr. Viorel Serban.
Exista un numar infinit de diete particularizate. Exista niste principii care trebuie respectate. Acestea sunt: administrarea sau prescrierea unui necesar caloric pe zi potrivit cu varsta, potrivit cu activitatea copilului, dar mai ales cu varsta si cu starea greutatii lui. Adica daca este foarte slab, este normo-ponderal sau este un pic supraponderal, pentru ca diabet zaharat de tip I la copil cu obezitate vedem extrem de rar. Principiul este un aport caloric potrivit, prescris de cine stie sa prescrie un asemenea regim alimentar sau o dieta sau o alimentatie dietetica in care exista o proportie stabilita intre glucide, unii mai zic si hidrati de carbon, glucide, lipide si proteine.
“Limitarea drastica, daca nu interzicerea consumului de zahar. Fiind vorba de copii, aici este greu sa interzici cu total consumul de zahar si noi mai facem, adica si medicii sunt un pic mai lasi din acest punct de vedere. Pentru ca, desi dieta este extrem de importanta, iar nerespectarea ei poate compromite cu totul tratamentul insulinei, uneori nu poti fi atat de sever, pentru ca o reactie absoluta impotriva, ca in orice fel de fenomen, naste si reversul, adica poti sa il opresti cat vrei, pentru ca, pana la urma va mai manca dulce si va manca mai mult decat atunci cand i s-ar prescrie o dieta care, din cand in cand, cand glicemiile sunt foarte bune, sunt aproape normale si ca desert sa-i permiti sa manance si ceva dulce”, mai spune prof.dr. Viorel Serban.
Centrul Clinic de Evaluare si Recuperare pentru Copii si Adolescenti Cristian Serban Buzias interneaza anual sute de copii cu diabet zaharat din intreaga tara. Nu doar tratamentul specializat ci, mai ales, informatiile si lectiile oferite micilor pacienti si parintilor acestora in ce priveste gestionarea bolii lor reprezinta un mare castig pentru ei si o garantie a calitatii vietii lor.
„ Este un spital care, poate, din punctul acesta de vedere, adica nu poate, ci sigur, este unic in Romania. Pentru ca in afara de evaluarea cazurilor, de depistarea, de cercetarea si, eventual, daca exista, a complicatiilor, facem un ciclu complet de educatie in privinta diabetului, de sase lectii. La noi activitatea se desfasoara pe serii de pacienti de cate 10-11 zile, si in acest timp incercam incepand din ziua a doua au loc lectii tinute de medici si de dieteticiana spitalului, a centrului, lectii care dureaza intre o ora si o ora si jumatate si in care se vorbeste despre ce este diabetul, de unde provine diabetul zaharat de tip I, care sunt factorii care, dupa cum stim acum, contribuie la aparitia lui, despre insulina, cam tot ce trebuie stiut despre insulina si, mai ales, notiuni practice, nu foarte multa teorie”, spune prof.dr. Viorel Serban.
Acesta explica modul de administrare a tratamentului.
“Insulina se administreaza ca tratament, sub piele, in anumite zone. Ea se poate administra oriunde insulina , numai ca in anumite zone se obisnuieste, si anume: in portiunea aceasta a bratului, in abdomen, la doi centimetri distanta de ombilic, de buric, in coapse, si in fese uneori, cand pacientul poate sa ajunga la zona potrivita. Exista o tehnica, se face un pliu.”
Nu se mai injecteaza insulina cu seringa, se injecteaza cu un pen, un stilou de insulina in care se fixeaza dozele de insulina, se injecteaza si este un ac foarte fin, aproape ca nu se simte intepatura, spre deosebire de acum 20,30 de ani. Si in mod obligatoriu, injectiile cu insulina se practica dupa ce se masoara glicemia, pentru ca se stabileasca doza potrivita pentru momentul respectiv”.
Aparatul de masurare a glicemiei este oferit gratuit, acasa, pacientilor si Fundatia Cristian Serban contribuie la ajutorarea copiilor cumparand bandelete pentru ei.
autor: DELIA SESCU BARBU