In medicina, diareea este o stare patologica manifestata prin eliminarea frecventa de materii fecale cu consistenta moale sau apoasa.
Eliminarea mai mult de 3 scaune apoase, moi intr-o zi se numeste diaree acuta.
Eliminarea a doar 2 scaune moi intr-o zi si reluarea ulterioara a tranzitului normal reprezinta o problema comuna si nu impune necesitatea administrarii vreunui tratament.
Pacientii cu diaree pot pierde mari cantitati lichidiene prin intermediul scaunelor apoase repetate ceea ce poate duce in scurt timp la deshidratare.
Semnele de deshidratare incepe de multe ori cu pierderi de elasticitate normala a pielii si schimbarile de personalitate. Acest lucru poate progresa pana la scaderea la urinare, pierderea culoarii pielii, un ritm cardiac rapid, si o scadere de reactie pe masura ce devine mai severa.
Scaune apoase moi, sunt prezente si la copiii care sunt alaptati la san, in acest caz, aceste scaune moi sunt normale.
Cuprins:
Diareea – cauze
Diareea este de cele mai multe ori cauzata de infectii virale, paraziti sau toxine produse de bacterii. In conditii sanitare adecvate, unde pot fi gasite mancare si apa curata, un pacient sanatos isi poate reveni in cateva zile dupa infectia virala. Pe de alta parte, in cazul indivizilor bolnavi sau malnutriti, diareea poate duce la deshidratare severa sau chiar deces daca nu se aplica tratamentul corect.
Diareea poate fi si un simptom pentru unele boli mai grave, precum dizenterie, holera sau botulism, sau poate fi un indicator al unui sindrom cronic precum Boala lui Crohn sau intoxicatii cu ciuperci. Desi pacientii care sufera de apendicita nu au si diaree de obicei, ea poate fi un simptom al perforatia acestuia.
Diareea poate fi cauzata de ingestia produselor lactate de catre persoanele intolerante la lactoza.
Simptome – diareea
Diareea poate fi insoita de colici abdominale uneori chiar intense, distensie abdominala, greturi si chiar varsaturi, febra si chiar scaune cu sange in functie si de agentul cauzator.
Tratament – diareea
In multe cazuri singurul tratament recomandat si suficient este acoperirea pierderilor lichidiene ce au dus la deshidratare.
In alte cazuri preparatele antidiareice pot stopa diareea dar acestea nu sunt recomandate in cazurile in care etiologia acestora este infectioasa. Prin acest tip de medicatie vom stoca chiar eliminarea germenului respectiv din intestin intrand astfel intr-un cerc vicios.
In cazul in care este nevoie de prescriptia si administrarea unui antibiotic si aici ne referim la diareea de etiologie infectioasa (bacteriana sau parazitara) va trebui consultat obligatoriu un medic de specialitate.
Trebuie evitata administrarea empirica de antibiotice datorita riscului de a crea rezistenta si de a selecta tulpini mai periculoase ce pot genera infectii mai greu de stapanit.
Diareea de etiologie virala nu trebuie tratata cu antibiotic, aceste substante neavand efect pe virusi. Tratamentul antibiotic in aceste situatii trebuie administrat doar preventiv pentru a evita o suprainfectare bacteriana a leziunilor.
In general diareea de origine virala trebuie tratata simptomatic si evitata deshidratarea, afectiunea fiind in cele mai multe cazuri autolimitanta.
Tipuri de alimente permise
In cazul diareii datorate intolerantei digestive, parintele trebuie sa selecteze tipurile de alimente permise copilului, pentru a nu repeta episoadele diareice sau pentru a le limita cat mai mult.
In cazul intolerantei la lactoza din lapte va trebui evitat laptele integral sau administrarea unui preparat de lapte praf fara lactoza special conceput pentru aceste situatii.
Va fi aleasa o alimentatie fara grasimi, cu continut crescut de fibre vegetale si vor fi evitate excesele de dulciuri. Abaterile de la aceste principii pot agrava diareea.
Urmatoarele alimente sunt permise in alimentatia copilului cu diaree: orezul, morcovii, cartofii fierti, bananele, carnea de pui fiarta, etc. Acestea pot avea chiar un usor efect terapeutic.
4 Comments
Pingback: Gripa – mod de transmitere, simptome, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Tratamentul nechirurgical al hemoroizilor interni si al hemoroizilor externi • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Tratamentul nechirurgical al hemoroizilor interni si al hemoroizilor externi
Pingback: 12 cazuri de infectie cu West Nile, in sapte judete si municipiul Bucuresti • VoxMedical | Viata si sanatate