Diareea la copil este adesea prezenta la copii din cauza unei alimentatii necorespunzatoare, insa, inainte de a administra orice fel de medicament, in nici un caz antibiotice, trebuie consultat un specialist pentru a se stabili daca boala este cronica sau infectioasa.
Cuprins:
“Diareea la copil este unul dintre simptomele care apar in fata pediatrului consultant alaturi de simptome respiratorii. Este o modificare a numarului si aspectului scaunelor la copii si sugari, un diagnostic extrem de usor de pus, pentru ca mama ti-l prezinta din prima. Medicul pediatru trebuie sa fie pregatit cu cateva notiuni teoretice care tin de etiologia acestei afectiuni.”, dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru, Spitalul de Copii Louis Țurcanu, Timișoara
Diareea la copil – cauze
Diareea acuta care are ca principal motiv infectia virala. Ca si reguli de baza sa nu intervenim cu antibiotice, daca striurile de sange apar, mirosul fetid, mucusul care apare in scaun atunci este momentul de a ne prezenta la un pediatru sau un gastroenterolog pediatru, pentru ca boala poate sa fie cronica sau una infectioasa. Febra este o componenta implicita a acestor infectii, care sunt infectii bacteriene.
Alergiile alimentare la laptele de vaca, la unele componente ale cerealelor sunt cativa din factorii de producere a diareei la copil.
Diareea la copil – tratament
Diareea la copil se trateaza cu alimente tinute sub control de parinti. Sunt de observat comportamentele alimentare ale copilului si de asemenea, alergiile alimentare. Trebuie sa ne gandim si la acelea de cauza neinfectioasa si aici componenta alergica este din ce in ce mai mult cautata de catre medici. Comune sunt alergia la proitenele laptelui de vaca, componente ale cerealelor care ajunse in alimentatia copilului pot fi indepartate.
Diareea acuta a sugarului o tratam prin regim igieno-dietetic, prin evitarea contactelor infectante, prin evitarea produselor care fermenteaza in stomacul copilului. Orezul si morcovul, decoctul de orez si un efect bun il au si bananele amestecate cu biscuiti care nu trebuie sa fie in exces, nici dulci sau colorati.
Ca medicatie nu se recomanda antibiotic, medicii optand pentru smecta care protejeaza mucoasa precum si pentru s arurile de rehidratare orala. Diareea reprezinta o urgenta numai prin elementul deshidratarii copilului si a potentialelor complicatii.
autor: Liana Gorun