Dieta vegetariana la care recurg unele persoane nu este in totalitate agreata de catre nutritionisti. Acestia considera ca este important sa se faca analize pentru a se evalua starea de sanatate inainte de a se decide sa se restrictioneze anumite alimente.
Initial, ar trebui sa isi evalueze starea de sanatate si sa se consulte cu un nutritionist daca poate tine o astfel de dieta vegetariana.
Dieta vegetariana inseamna fara produse animale
Dieta vegetariana inseamna o restrictie absoluta de produse care provin de la animal. Acesti tipi care consuma alimente exclusiv de origine vegetala sunt cei care au dieta Vegan pura.
Exista un tip de dieta semivegetariana, in care persoanele respective isi exclud doar alimentele care contin carne si consuma peste sau lactate, ceea ce este mai bine.
“Noi nu avem nimic impotriva ei decat daca este tinuta de persoane care nu au probleme de sanatate, care nu au anemii. Sunt aminoacizi, vitamine care se gasesc numai in produsele de origine animala. Dintr-o data, persoanele care tin dieta vegetariana pura se priveaza de aceste vitamine. Exista riscul ca pe termen lung sa faca anemii severe.”, a spus conf.dr. Gabriela Negrisanu, medic primar Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Județean.
Dieta vegetariana pe termen lung este o exagerare
“Sfatul meu ca nutritionist este sa nu fim extremisti. Vegetarienii pe termen lung este o exagerare. Scoatem pe o perioada de timp carnatele si derivatele de carne, dar sa mancam lactate sau ou. Acum este la moda in afara de dieta vegetariana si dieta Rowe, si cruditati, numai seminte, verzituri. Dau si copiilor. E inacceptabil sa dai unui copil astfel de dieta. In mometul in care ai anemie nu mai esti la fel de apt pentru munca. Ai o stare permanenta de oboseala de astenie. Eu cred ca exagerarile duc la tulburari severe pe termen lung.”, a spus conf.dr. Gabriela Negrisanu, medic primar Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Județean.
Analizele uzuale te ajuta mult si, in urma rezultatelor, se poate stabili daca o persoana poate sa devina vegetariana sau nu.
“Analize minimale, o hemoleucograma, sa vada daca nu are deficit de fier, o sideremie, sa vada functia hepatica, si nu in ultimul rand un colesterol, glicemie, examen de urina, sa vada functia rinichiului, ureea, creatinina, acid uric.”, a spus conf.dr. Gabriela Negrisanu, medic primar Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Județean.
De multe ori, vegetarienii foarte greu accepta, dupa o perioada lunga, reintroducerea carnii. Nu mai digera carnea, se schimba fermenti, enzime.
“Eu nu contest ca exista perioade in viata unui om cand isi doreste sa tina o dieta vegetariana. Dar sa tii dieta vegetariana cu anii, este o greseala.”, a spus conf.dr. Gabriela Negrisanu, medic primar Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Județean.
Dieta vegetariana tinuta pe termen lung poate duce la complicatii, unele chiar severe
“Una dintre ele si cea mai importanta este anemia, respectiv deficitul de fier, de vitamina B12, si ei sustin ca se simt mult mai bine, ca au tonus bun. Poate ca unele lucruri sunt adevarate, pentru ca acum carnea nu mai este la fel de buna ca inainte. Animalele sunt acum indopate cu hormoni, cu vitamine, cu anabolizante care ajung si in corpul nostru.”, a spus conf.dr. Gabriela Negrisanu, medic primar Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Județean.
Specialistii spun multi aleg sa tina o dieta vegetariana cand se confrunta cu o boala, si una din ele este cancerul. Temporar poate ca ii ajuta, insa, pe termen lung poate sa fie daunatoare organismului.
autor: Liana Gorun