Un studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea din Pennsylvania si al celor de la Institutul Novartis pentru Cercetare Biomedicala a demonstrat ca terapia cu celule CAR-T, celule ale sistemului imunitar modificate in laborator, poate fi “un regim curativ” pentru leucemia limfocitara cronica.
“Putem acum concluziona ca aceste celule CAR-T pot vindeca pacientii cu leucemie”, a declarat doctorul Carl June, imunolog in domeniul oncologiei la Universitatea din Pennsylvania.
Cercetarea a presupus monitorizarea timp de 10 ani a primilor pacienti tratati cu celulele CAR-T, modificate cu receptorul antigenic himeric, fiind prima terapie celulara realizata “din propriul sistem imunitar al pacientului”.
Celulele CAR-T au fost concepute pentru tratarea leucemiei prin valorificarea propriului sistem imunitar al organismului in vederea tintirii cancerului. Terapia consta in modificarea, intr-un laborator, a celulelor imune ale pacientului, folosind un virus. Celulele capata astfel capacitatea de a recunoaste si ucide sursa cancerului.
Studiul a fost impartit in doua faze. Cea initiala este dominata de prezenta celulelor CAR-T CD8+ sau CD4-CD8, reprezentate de un marker numit Helios. A doua faza, de remisiune pe termen lung, este dominata de celulele CAR-T CD4+.
“Celulele CAR T au ramas detectabile in organismul pacientilor la mai mult de zece ani de la infuzie, iar ambele persoane sunt acum in remisiune”, potrivit cercetatorilor.
Pacientii bolnavi de leucemie, care se aflau in remisiune completa in 2010 dupa ce au primit celulele T in prima faza a studiului clinic, si-au mentinut aceasta remisiune si la mai multe de 10 ani de la primul contact cu celulele sistemului imunitar modificate in laborator.
Riscurile tratamentului
Autorii studiului atrag atentia ca in urma tratamentului pot aparea efecte secundare grave, precum sindromul de liza tumorala.
“Un fenomen in care numeroasele celule canceroase care mor isi varsa compozitia in sange, iar astfel oamenii se pot imbolnavi”, avertizeaza cercetatorii.
Chiar si in aceste conditii, aceasta terapie a devenit din ce in ce mai sigura cu timpul. Astfel, acum, mii de oameni sunt tratati cu ajutorul acestei terapii in fiecare an.
Leucemia limfocitara cronica reprezinta un sfert din cazurile noi de leucemie din lume.
1 Comment
Pingback: Doi pacienti vindecati de leucemie limfocitara cronica cu ajutorul celulor CAR-T • VoxMedical | Viata si sanatate