Sute de solicitari de unitati de sange vin, zilnic, din partea celor 30 de spitale din vestul tarii avand in vedere numarul mare de pacienti, precum si dificultatea afectiunilor. Se asigura, in primul rand, urgentele de risc vital, apoi operatiile care se mai pot temporiza.
Lunar, la Centrul de Transfuzie Sanguina din Timisoara se prezinta pana la 1.700 de donatori.
“Donarea de sange este foarte importanta, dupa cum se stie, sangele inseamna viata. Fara sange nu se poate face nimic. Tot ce exista medicina in ziua de astazi are nevoie de o transfuzie de sange. Sunt foarte multi bolnavi in Timisoara, fiind centru universitar, cu multitudine de specialitati, cu o complexitate de patologie, nevoia de sange este foarte mare. Donatori sunt, dar este nevoie de mult mai mult pentru a asigura tot ce exista si e nevoie de transfuzie in Timisoara.”, a spus dr. Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, Timișoara.
Bolnavii au nevoie de sange
“In populatie, frecventa este 0 pozitiv, A pozitiv. Ca atare, si frecventa in patologie este tot la aceste grupe. Dar nu exista o regula in frecventa in patologie. Acum avem o nevoie foarte mare de 0 negativ. Am chemat donatori, au venit si apartinatori, bolnavii au nevoie de sange. Toti cei care vor sa doneze sange si sa salveze o viata ii rugam sa se prezinte la donare pentru a salva niste vieti.”
“RH-ul negativ este mult mai rar, reprezinta cam 15 la suta din poluatie. Este mai rar si la donatori si atunci cantitatea de sange donata e mai mica ca numar de pungi. Cerintele nu sunt conform frecventei RH-ului in populatie. Noi chemam donatorii nostri fidelizati, dar nu putem sa ii chemam in fiecare zi. Actualmente pe RH negativ stam putin mai deficitar, dar, colaborand si cu alte centre din regiune incerc sa asigur tot ce exista urgenta si sa asigur sangele in populatie. Pozitiv stam bine.” adauga dr. Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, Timișoara.
Donarea de sange: avantaje
Persoanele care opteaza pentru donarea de sange beneficiaza si de unele analize medicale gratuite.
“Inainte de donare se fac analize predonare care implica un timp mic de analiza. Grupa si Rh-ul se face, hemoglobina pentru a exclude pe cei anemici si se face o anamneza predonare pentru a evita eventualele complicatii pentru donator. Contraindicatii pentru donare, cei cu greutate mica, hipotensivi, cei cu boli cardiace, neurologice. Celelalte analize se fac dupa ce se doneaza, la punga de sange, hepatitele, HIV, transaminazele. Ce este cu analize pozitive se rebuteaza.”
“Donarea de sange nu afecteaza sanatatea persoanei. Este foarte buna ca tratament adjuvant in hipertensiune. Cei poliglobulici vin sa doneze care sunt cu numar mare de globule rosii vin si doneaza pentru a scadea hemoglobina. Daca este in cantitate mare poate afecta organismul. Dimpotriva, donarea de sange are un efect benefic asupra organismului.”,a spus dr. Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, Timișoara.
“Am venit acum sa donez sange pentru cineva, dar data viitoare voi dona pentru cineva anonim, pentru ca este nevoie de sange.”, student la Medicina
“Am vazut ca nu se prea doneaza si de sange este nevoie, pentru ca toata lumea stie cum este in spitalele din Romania.”, student la Medicina
“Sa salvez o alta viata daca se poate, pentru ca nu se stie niciodata cand vom avea si noi nevoie.”
“De vreo patru ori am mai donat pana acum.”
Donare de sange: beneficii
Pentru fiecare donare, oamenii sunt rasplatiti cu sapte bonuri valorice in valoare de 65 de lei, ziua motivata la serviciu, abonament la jumatate de pret la cei cu buletin de Timisoara si analizele efectuate gratuit.
Donatorii fidelizati beneficiaza, o data pe an, si de alte analize, glicemie, colesterol, uree, creatinina. In decurs de 5 ani, numarul a ajuns la aproximativ 30-40 de mii.
Se poate dona sange doar de patru ori pe an, deoarece se ia o cantitate de 450 de mililitri.
autor: Liana Gorun
1 Comment
Am grupa 0 Rh negativ însă am probleme cu coagularea sângelui, se coagulează repede. Aș putea dona sânge în cazul ăsta sau trebui să mă tratez întâi? Căci, sinceră să fiu nu prea am luat măsuri în privința asta referitor la medicamente. Medicii cărora m-am prezentat nu mi-au dat nimic medicamentos. Mulțumesc.