Prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, spera ca, de anul acesta, mai multe prevederi privind bunastarea medicilor romani sa fie deja aplicate. Cresterea salariilor, plata rezidentilor inca din primul an fac parte dintre obiectivele pentru care acesta a acceptat functia de la Bucuresti si, in prezent, un grup de lucru calculeaza solutiile acestor probleme. Intre posibilitatile vizate se numara eventuala reducere a impozitului aplicat medicilor, inchirirerea platformelor tehologice ale spitalelor publice pentru regim privat sau focalizarea coplatii pe medic.
Dorel Sandesc: suntem martorii unei tragedii, migratia in masa a medicilor din Romania. Una din cauze, nivelul veniturilor
“La Ministerul Sanatatii s-a initiat un grup de lucru destinat gasirii de solutii pentru cresterea veniturilor medicilor. Si eu salut foarte mult aceasta initiativa a domnului ministru, pentru ca este o problema de mare actualitate pentru societatea romaneasca. Suntem martorii unei tragedii: migratia in masa a medicilor din Romania. Iata, de cand am intrat in Uniunea Europeana numarul lor a depasit 15.000, aducandu-ne in situatia in care suntem tara europeana cu cel mai mic numar de medici raportat la mia de locuitori”, spune prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
“Asadar, una din cauze, trebuie sa o recunoastem clar, este nivelul veniturilor medicilor si in contextual actual, in care este putin probabil ca statul, economia romaneasca sa isi permita cresterea semnificativa a salariilor incat sa ajunga la niveluri comparabile cu cele din vestul Europei, vrem sa cautam si sa implementam niste solutii”, anunta prof. dr. Dorel Sandesc.
”Da, asa cum ati spus, foarte curand vom introduce aceste modificari legislative care sa permita, in ceea ce priveste rezidentii, sa faca garzi platite din primul an, asa cum este peste tot in lume, ceea ce un lucru normal, pentru ca ei lucreaza in aceste garzi. Ba mai mult, aceasta masura nu va creste cheltuielile in spital, ci facand garzi platite, rezidentii mai mici, practic, plata pe garda scade din partea spitalului. Sa poata face garzi din linia intai, din anul trei, deci mai devreme, pentru a putea desigur foarte clar specificat, cu dublarea cu garda de la domiciliu”, adauga prof. dr. Dorel Sandesc .
Dorel Sandesc vorbeste de inchirierea platformelor tehnologice ale spitalelor pentru regim privat
Conform prof. dr. Dorel Sandesc, s-a introdus deja o bursa “care este salutara, dar dorim si masuri care sa se aplice mai larg tuturor medicilor, cum ar fi: inchirierea platformelor tehnologice ale spitalelor pentru regim privat, astfel incat pacienti care doresc sa fie tratati in regim privat sa o poata face in spitalele publice care au platforme tehnologice importante pe alocuri, dar care de multe ori nu pot fi folosite. Va dau un exemplu: exista cativa roboti chirurgicali in Romania, care nu sunt folositi aproape deloc, intrucat costurile cu consumabilele pentru un pacient sunt foarte mari si un program pentru medicina robotica ar consuma sa spunem prea multe fonduri la un numar prea mic de pacienti. In aceste conditii, foarte multi pacienti aleg sa mearga in strainatate, unde platesc sume de ordinul a 30.000 de euro pentru o operatie de cancer la prostata. De ce sa nu oferim posibilitatea specialistilor nostri, care stiu sa opereze, sa o faca in privat si cu o taxa din partea pacientilor care oricum va fi mult mai mica, semnificativ mai mica decat cea pe care o achita in strainatate”.
Prof. dr. Dorel Sandesc mai spune ca “sunt insa si alte posibilitati terapeutice sau diagnostic: chirurgie laparoscopica, tehnici diagnostice, colonoscopii si asa mai departe, care pot fi practicate in spitalele publice aducand un beneficiu pacientilor dar si acestor spitale si nu in ultimul rand, medicilor. Ne-am mai gandit si la alte modalitati prin care sa crestem veniturile mecicilor inclusiv centralizarea, focalizarea coplatii pe medic, asa cum exista, de altfel, si in alte tari dezvoltate, si care sa permita in mod legal, oficial pacentilor sa faca o coplata medicului care l-a tratat, daca este satisfacut de serviciile oferite.”
O discutie care merita facuta este si eventuala reducere a impozitului aplicat medicilor, in masura in care acest lucrur este posibil, existand un precedent recent in istoria Romaniei , in ultimii ani: specialitii de IT, la care s-a aplicat o asemenea masura si care ar fi o masura iarasi pozitiva.
”Desigur vom discuta in ce masura putem sa implementam, daca este posibil s-o implementam gradual, chiar medicilor tineri, sau din zone defavorizate, si asa mai departe. Este un proces in care implicam, pe langa minister, colegiile de specialitate, Colegiul Medicilor, asociatiile de pacienti, societatea civila”, afirma prof. dr. Dorel Sandesc.
Ca timp, secretarul de stat este de parere ca aceste proiecte vor demara in acest an.
“Eu sper sa demaram anul acesta macar o parte dintre ele. Eu asta imi doresc foarte mult. Fac parte dintr-o lista de obiective foarte concrete pentru care eu am acceptat sa vin la Ministerul Sanatatii”, adauga prof. dr. Dorel Sandesc .
autor: DELIA SESCU BARBU