Organizatia Salvati Copiii Romania a acordat asistenta umanitara pentru 350 de copii ucraineni si familiile lor, la punctele de frontiera cu Ucraina. Dintre acestia, aproximativ 60 sunt solicitanti de azil. Alte 400 de femei au primit sprijin, in punctele de frontiera de la Sighet, Siret, Giurgiulesti si Isaccea.
Antalya are sase copii si a ajuns cu ei in siguranta in Romania. Sotul a ramas in Ucraina, sa lupte in razboiul care ii alunga pe tot mai multi copii departe de casele lor.
Cand am auzit sirenele, m-am gandit ca este o simulare si nu un adevarat razboi, dar am realizat la scurt timp ca toata truda noastra de pana acum a fost in zadar. Impreuna cu sotul, ne-am luat cei sase copii si am fugit spre un loc sigur, fara sa stiu de urmatoarea lovitura cu care ne vom confrunta, aceea de a calatori cu cei sase copii fara sprijinul sotului, el trebuind sa se inroleze conform legii care s-a dat.
Sunt recunoscatoare ca nu aud sirene si bubuituri, sunt impresionata de oamenii binevoitori de aici si de ajutorul pe care ni l-ati acordat. Dumnezeu sa va rasplateasca!
Natalia (35 de ani) a ajuns in Romania impreuna cu cei doi copii ai sai, in varsta de 5 si 7 ani. Sotul a ramas in Ucraina si spera sa poata comunica cu el.
Se afla in prezent in punctul de intrare in Romania, la frontiera Isaccea, unde asteapta sa vada ce se va intampla cu familia ei.
Nevoi identificate la frontiera, de echipele locale Salvati Copiii Romania:
- Persoanele care se refugiaza din Ucraina au nevoie de informatii clare despre procedura de azil si despre regimul de tranzit;
- E nevoie de consiliere psihologica – atat la frontiera, cat si in centre, sunt situatii dramatice, carora copiii le fac fata cu greu;
- Este nevoie de materiale de prima necesitate: paturi, caciuli, manusi, medicamente, hartie igienica, saci menajeri.
Organizatia Salvati Copiii Romania este prezenta in centrele pentru refugiati din Maramures, Suceava si Galati, fiind pregatita sa acorde ajutor umanitar persoanelor stramutate din Ucraina – pachete alimentare, produse de igiena personala, haine si incaltaminte.
De asemenea, sunt evaluate constant nevoile si suntem in legatura cu autoritatile.
CONTEXT
Organizatia Salvati Copiii este activa in domeniul azilului inca din 1995, deruland o serie de proiecte ce ofera servicii educationale si sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanti de azil si refugiati, inclusiv minori neinsotiti si persoane relocate. In cei 25 de ani de activitate in domeniul azilului 9.200 de copii si familiile acestora au beneficiat de activitati zilnice, asistenta financiara, consiliere sociala si psihologica si suport material si educational.
Scopul interventiilor Salvati Copiii este de a asigura si promova respectarea drepturilor copiilor solicitanti de azil si beneficiari de protectie internationala, dar si de a contribui la imbunatatirea situatiei acestora, oferind servicii integrate pentru a raspunde prompt nevoilor copiilor la momentul sosirii in Romania, pe perioada procedurii de azil si dupa obtinerea protectiei internationale, in vederea integrarii in plan social si educational.
Servicii oferite de Salvati Copiii pentru migranti
In 2021, Salvati Copiii a acordat o atentie deosebita furnizarii de servicii directe copiilor, parintilor si adultilor vulnerabili solicitanti de azil sau beneficiari ai protectiei internationale. In contextul cresterii numarului minorilor neinsotiti (2.174), interventia Salvati Copiii s-a concentrat pe asigurarea nevoilor de baza la momentul sosirii pe teritoriul Romaniei. 1.190 de copii si 571 de adulti au primit ajutor in Centrele Regionale de Proceduri si Cazare pentru Solicitantii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrari din Bucuresti, Galati, Radauti, Somcuta Mare si Timisoara.
Au fost desfasurate activitati de asistenta sociala, cu accent pe acordarea de suport material pentru acoperirea nevoilor de baza, consiliere sociala si informare. De asemenea, a fost oferit sprijin educational pentru copii, in vederea asigurarii accesului echitabil la educatie. Au fost distribuite pachete cu materiale educationale si recreative pentru copii, precum si pachete cu produse sanitare, imbracaminte si alimente.
Astfel, numai in 2021, 1.020 de copii (dintre care 230 de minori neinsotiti) si 352 de adulti au beneficiat de informare, iar 1.190 de copii si 571 de adulti au beneficiat de suport material pentru asigurarea nevoilor de baza la momentul sosirii in centre. Am oferit asistenta in vederea accesarii serviciilor sociale pentru 1.020 copii si 352 de adulti (consiliere, acompaniere, depunere dosare sociale, alocatii, acte stare civila, dosare de handicap etc.). Am colaborat cu unitatile medicale din centrele de cazare si am organizat sesiuni de informare pentru prevenirea raspandirii COVID-19, distribuind, totodata, pachete cu produse sanitare.
1 Comment
Pingback: Echipele Salvati Copiii Romania au acordat asistenta umanitara pentru 350 de copii si familiile lor, in punctele de frontiera de la Sighet, Siret, Giurgiulesti si Isaccea • VoxMedical | Viata si sanatate