Embolia pulmonara este un blocaj al unei artere in plamani printr-o substanta care a calatorit din alta parte a corpului prin fluxul sanguin (embolie).
Cuprins:
Simptomele acestei afectiuni pot include dificultati de respiratie, dureri in piept in special asupra respiratiei si tuse cu sange. Simptomele unui cheag de sange in picior poate fi de asemenea prezente, cum ar fi un picior rosu, cald, umflat si dureros. Semnele care arata ca aveti embolia pulmonara includ: nivel saczut de oxigen in sange, respiratie rapida, ritm rapid cardiac si uneori o usoara febra. Cazurile severe de embolie pulmonara pot duce la lesin, tensiune arteriala anormal de scazuta si moarte subita.
Embolia pulmonara – cauze
Aproximativ 90% din emboliile pulmonare sunt de la tromboze venoase profunde ale picioarelor sau tromboze venoase pelvine.
Embolia pulmonara se formeaza, de obicei, dintr-un cheag de sange in picior care se deplaseaza in plaman.
Riscul de aparitie a cheagurilor de sange este crescut de cancer, repaus prelungit la pat, fumatul, accident vascular cerebral, anumite conditii genetice, sarcina, obezitatea si dupa anumite tipuri de interventii chirurgicale.
Embolia pulmonara – simptome
Simptomele la embolia pulmonara debuteaza brusc si poate include una sau mai multe dintre urmatoarele:
- dispnee (respiratie dificila),
- tahipnee (respiratie rapida),
- dureri in piept de natura “pleuritice” (agravate de respiratie),
- tuse
- hemoptizie (tuse cu sange).
Mai multe cazuri de embolia pulmonata severa pot include semne cum ar fi cianoza (decolorarea albastra, de obicei , ale buzelor si degetelor), colaps si instabilitatea circulatiei sangvine din cauza scaderea fluxului de sange prin plamani si in partea stanga a inimii. Aproximativ 15% din toate cazurile de moarte subita sunt imputabile.
Un grad scazut febra poate fi prezent, in special in cazul in care exista este asociata hemoragia pulmonara sau infarct.
Embolia pulmonara – tratament
Terapia anticoagulanta este pilonul de baza de tratament pentru embolia pulmonara. In cazurile acute, tratamente de sustinere, cum ar fi oxigenul sau analgezicele, pot fi necesare. Oamenii sunt adesea internati la spital in primele stadii ale tratamentului.
Tratamentul se face foarte atent in spital, de obicei la cardiologie sau la terapie intensiva. Cand este un tromb foarte mare se recurge si la tratament chirurgical. Cel mai important este sa se faca preventie. Pacientii cu afectiuni cardiovasculare sau care au avut deja embolia pulmonara sunt obligati sa ia toata viata anticoagulante cu masurarea INR-ului. De obicei, un sange mai putin coagulabil si valorile sa fie intre doi si trei.
1 Comment
Pingback: Al 16-lea Congres Roman de Flebologie (FOTO/VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate