Embolia pulmonara apare cel mai adesea in asociere cu o alta boala. Aceasta afectiune pune viata in pericol atunci cand cheagul de sange este localizat pe artera pulmonara principala. Preventia bolilor care pot duce la embolie este foarte importanta.
Cuprins:
“Embolie inseamna aparitia unui cheag de sange intr-o zona a arterelor pulmonare. Cheagul respectiv poate sa se localizeze pe o artera mica, pe una de dimensiune mijlocie sau sa se opreasca pe artera principala si atunci apare embolia pulmonara severa care, de regula, este aproape totdeauna mortala. De obicei avem mici si moderate. Atunci cand este moderata poate sa apara si infarct. Daca este moderat, la fel, riscurile sunt moderate de a muri, sansele sunt bune de a se vindeca.” a spus dr. Ștefan Mihaicuta, medic primar pneumolog, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Timișoara
Embolia pulmonara – cauze
Cea mai frecventa cauza este existenta la nivelul circulatiei periferice a unei boli. La pacientii care se opereaza sunt obligati sa stea mult timp pe pat, si, pentru ca stau pe pat sunt obligati sa fie tratati preventiv pentru aparitia emboliei cu medicamente anticoagulante.
Embolia apare frecvent in cazul bolilor de inima, a bolilor periferice, sarcina, uneori, repausul prelungit la pat, varsta peste 70 de ani. Cancerul este, la fel, o boala cu risc trombotic mare pentru ca se coaguleaza trombocitele.
Embolia pulmonara – simptome
Ea se manifesta prin durere importanta in zona respectiva, prin tuse cu expectoratie si prin junghi cu pleurezie. Diagnosticul se pune pa baza unor simptome, pe baza unei radiografii care ridica suspiciunea, se face o analiza din sange si cel mai important este sa vezi la tomografie, arterele pulmonare prin angio tomografie, angio CT. Prevalenta nu este mare, dar este suficient incat sa avem din cand in cand indivizi cu embolii usoare care se vindeca, trec de la sine, cheagul acela cand ajunge in circulatia mare se injumatateste, scade dimensiunea si nu mai este periculos. Cel mai grav este cand apare embolia pe una din arterele principale pulmonare si atunci riscul este foarte mare de deces.
Embolia pulmonara – tratament
Fiindca este un cheag de sange, embolia pulmonara se poate trata cu medicamente care taie cheagul, anume trombolitice. Se folosesc si medicamente anticoagulante care sa previna cresterea cheagului.
Tratamentul se face foarte atent in spital, de obicei la cardiologie sau la terapie intensiva. Cand este tromb foarte mare se face si o operatie. Cel mai important este sa se faca preventie. Pacientii cu afectiuni cardiovasculare sau care au avut deja embolie sunt obligati sa ia toata viata anticoagulante cu masurarea INR-ului. De obicei, un sange mai putin coagulabil si valorile sa fie intre doi si trei.
Medicii afirma ca daca te tai, curge putin mai mult sange, daca te lovesti vinataia tine mai mult, pentru ca sangele este mai subtire. Insa, nu este nimic grav atat timp cat nu face embolie, pentru ca ea poate sa fie fatala. Din cand in cand trebuie facut si un angio CT pentru a se vedea ce se mai intampla cu arterele pulmonare.
autor: Liana Gorun