Fructe proaspete, inghetata si multe lichide. Caldura le aduce pe toate in meniul nostru si, odata cu ele, riscul unor boli. Enterocolitele acute fac parte din lista de afectiuni declansate de alimente tinute sau consumate in conditii improprii.
“Enterocolitele acute sunt infectii ale cailor digestive, care apar mai frecvent in perioada verii din mai multe motive: in primul rand, organismul are la nivel digestiv o serie de mecanisme de aparare printre care agiditatea gastrica este unul dintre ele. In momentul in care se beau multe lichide scade aciditatea, PH-ul creste si predispune la aceste infectii, in sensul ca aceasta bariera de aparare nu mai este suficient de eficienta. Apoi vara, datorita caldurii, alimentele trebuie tinute in conditii speciale de temperatura. Nu prea sunt realizate aceste conditii si sunt crescute riscurile de a se produce infectii in alimente, apoi fiind consumate de om declanseaza toxiinfectiile alimentare”, explica dr. Virgil Musta, medic primar boli infectioase.
Cuprins:
Enterocolite acute sunt bolile diareice
“De fapt, aceste enterocolite sunt bolile diareice, sau infectii ale tractului digestiv care, daca sunt transmise prin alimente, dovedit, sunt denumite toxiinfectii alimentare. Daca nu, le numim in functie de manifestarea clinica sau agentul patogenic, sau manifestarile fizio-patologice in boala diareica de model invaziv sau neinvaziv, in dizenterie, daca e produsa de Schigella, sau salmoneloza daca e produsa de Salmonella, sau pur si simplu enterocolita acuta.”
Simptomele enterocolitei acute
In principiu, apar manifestari digestive ca greturi, varsaturi, colici abdominale, uneori febra, alteori nu, scaune diareice care pot fi in modelul neinvaziv apoase, fara elemente patologice, adica fara mucozitati si striuri de sange si puroi, sau, in enterocolitele de model invaziv, cum de exemplu prototipul este dizenteria, scaunele sunt cu elemente patologice: cu mucus, puroi si sange. Uneori scaunul nici nu are elemente fecaloide, ci arata ca o sputa, numai mucus si puroi.
”Uneori, dupa aspectul scaunului, ne putem orienta asupra etiologiei. De exemplu, scaunul verde sugereaza etiologia de salmonella. In practica, ne ajuta aceste semne clinice, in schimb diagnosticul de certitudine se pune pe coprocultura. Importanta, pentru ca odata obtinuta o coprocultura pozitiva, avem si antibiograma care ne poate spune care este antibioticul pe care sa-l folosim in tratament. Din pacate, antibiograma vine in trei-patru zile. Tratamentul bolii este cam trei-patru zile, cinci zile. Si atunci, noi oricum introducem, conform unor ghiduri terapeutice, un antibiotic, si numai in cazul in care evolutia clinic-biologica nu este buna, modificam in functie de antibiograma”, spune dr. Virgil Musta.
Vestea buna este ca majoritatea acestor enterocolite se autolimiteaza. De multe ori, nici nu este nevoie de tratament, este suficient un regim strict, explica medicii.
“Pentru ca jumatate din vindecare o face medicamentul, jumatate o face regimul. Poti sa iei oricate medicamente, daca nu tii regimul strict. Nu actionezi eficient asupra vindecarii bolii.”
Regim enterocolitele acute
Regimul la enterocolite acute inseamna orez, morcov, carne fiarta, paine prajita si branza de vaca. A doua zi se mananca la fel. In prima zi ideal ar fi regimul hidric, deci numai apa plata sau ceai neindulcit.
Tratament enterocolitele acute
Antibiotice nu se dau, decat in formele severe, la varstele extreme, la sugari si batrani, unde mecanismele de aparare sunt deficitare. La majoritatea celorlalte forme se dau antiseptic.
“Ca principiu se dau antidiareice. Sunt o serie de medicamente moderne, eficiente, si care actioneaza nuami sa stii cand sa le dai, pentru ca unele actioneaza pe prima parte a intestinului si ele sunt eficiente in enterocolita de model neivaziv, unde modificarile apar in prima parte a intestinului, altele sunt eficiente tocmai in ultima parte a intestinului, unde se produce modelul patogenic pentru enterocolita de model invaziv”, completeaza dr. Virgil Musta.
Medicii mai spun ca este mai important sa prevenim, pentru ca in momentul in care tratam enterocolitele acute, costurile sunt mari, disconfortul este mare. Pentru aceasta, noi ca populatie, e important sa pastram regulile de igiena stricte: de cate ori mancam, sa ne spalam pe maini, sa avem o igiena buna la prepararea alimentelor, alimentele pe care le cumparam din piata sa le spalam pentru ca pot transmite multe boli.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: