Epilepsia se manifesta prin crize recurente de pierdere de cunostiinta fiind declansate de un focar de hiperexcitabilitate care exista in creierul adultilor. Boala poate debuta in copilarie.
Cuprins:
Epilepsia – simptome
Epilepsia este o afectiune cronica care se caracterizeaza prin crize recurente de pierdere de cunostiinta. Pot avea diverse manifestari. De obicei aceste crize se pot generaliza, daca ele cuprind un hemicorp si se transforma in criza epileptica majora.
Pacientii cu epilepsie stiu cand au o noua criza, fiind declansat un simptom care precede criza, chiar cu cateva ore sau zile inainte.
Pacientii cu epilepsie stiu ca de fiecare data au aceeasi simptomatologie. In crizele majore exista o stare prodomala, care poate precede atacul major epileptic cu cateva ore sau chiar cu o zi-doua. Pacientul are o stare de indispozitie, are cefalee, insomnie. Este aura care este un simptom care este intotdeauna acelasi si care anunta criza. Acest simptom poate fi un gust amar in gura, un anumit sunet, o anumita imagine pe care o vede, tulburari de sensibilitate, parestezii intr-o anumita zona.
Aura dureaza cateva secunde, dupa care urmeaza pierderea de cunostiinta in care pacientul cade brusc, apare o hipertonie musculara la nivelul intregului corp, de multe ori pacientul face spasm, uneori scoate un sunet si apoi urmeaza faza clonica in care pacientul are convulsii care este urmat apoi de un somn profund. Criza dureaza 50 de secunde, desi aspectul este dramatic da impresia unei durate mai lungi. In faza de trezire pacientul poate fi confuz, agitat, are dureri musculare. Este important ca pacientul sa fie culcat pe o parte ca sa nu isi inghita limba si sa nu se opuna acestor miscari, sa il lase sa isi faca criza pentru ca ulterior se relaxeaza.
Epilepsia – cauze
Aceste crize sunt declansate de focare de hiperexcitabilitate care exista in creierul adultilor, epilepsia fiind o boala care poate debuta in copilarie pentru ca are cauze prenatale, perinatale si postnatale.
Sunt crizele de epilepsie secundara, exista boli neurologice cum ar hemoragia cerebrala, tumorile cerebrale care pot debuta cu crize epileptice. In cazul acesta nu este vorba de o epilepsie boala, ci criza epileptica reprezinta un simptom in contextul hemoragiei cerebrale, a ischemiei cerebrale, a tumorii, post traumatic.
O situatie speciala este atunci cand apar crize subintrante care se produc una dupa alta fara ca pacientul sa isi recapete starea de constienta. Pacientul trebuie internat pentru ca pot aparea tulburari respiratorii si cardiace grave si daca nu se cupeaza poate deceda. Depinde de cauza care a declansat statusul. Cauzele sunt de obicei intreruperea brusca a tratamentului sau o infectie, un traumatism cranio-cerebral.
Alta cauza poate fi intoxicatia cu alcool. In general, alcoolicii pot face epilepsie secundara, pentru ca alcoolul este un toxic pentru sistemul nervos central si pot aparea crize epileptice.
Epilepsia – tratament
Epilepticii trebuie sa doarma sapte ore pe noapte, sa nu piarda noptile si sa evite alcoolul, cafeaua si cola in exces. Pacientii care au un ritm de viata echilibrat si un tratament adecvat isi stapanesc crizele.
autor: Liana Gorun