Ministerul Sănătății a publicat arondarea candidaţilor pe specialităţi şi centre universitare pentru examenul de medic specialist, sesiunea 25 martie 2014. La acest examen se pot prezenta medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, care la data de 15 aprilie 2014 încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferinţă), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate, dar și medicii, medicii dentişti şi farmaciştii specialişti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătăţii, pregătire în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care, la 15 aprilie 2014, încheie stagiul de pregătire în noua specialitate.
Arondarea candidaţilor pe specialităţi şi centre universitare la examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist poate fi consultată AICI. Listele cu candidaţii admişi pe centre universitare şi specialităţi, precum şi preşedinţii comisiilor de examen, data şi locul de prezentare pentru susţinerea examenului de medic specialist, se vor afişa pe site-ul Ministerului Sănătății, la 20 martie 2014.
La examenul de medic specialist se mai pot prezenta, prezentând recomandarea coordonatorului de rezidenţiat, şi rezidenţii/specialiştii aflaţi la pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă, care încheie stagiul de pregătire în perioada cuprinsă între data de 16 aprilie 2014 şi până la 16 octombrie 2014, inclusiv. Pentru această categorie de candidaţi, confirmarea ca medic/medic dentist/farmacist specialist se va face cu data de întâi a lunii următoare finalizării stagiului de pregătire, pe baza adeverinţei eliberată de unitatea angajatoare pentru rezidenţi, respectiv de coordonatorul de stagiu pentru cei aflaţi la pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă, din care să rezulte efectuarea integrală a pregătirii de specialitate.
Examenul de medic specialist se va desfăşura în centre universitare medicale care asigură pregătirea pentru toate modulele teoretice şi baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice din curriculumul de pregătire, cu excepţia specialităţii medicină de urgenţă pentru care examenul de medic specialist se va desfăşura numai în centrele universitare Bucureşti şi Târgu Mureş.
Ce presupune examenul de medic specialist?
– Pentru toate specialităţile, cu excepţia Medicinei de urgenţă, examenul de medic specialist este compus dintr-o proba scrisă, cu 10 subiecte formulate din tematica fiecărei specialităţi, cu durată de trei ore, precum și din probe clinice şi/sau practice, conform precizărilor prevăzute în tematicile fiecărei specialităţi în parte. Candidatul va fi confirmat specialist dacă promovează cu minim nota 7 fiecare probă a examenului, obţinând, în final, media 7.
– Pentru specialitatea medicină de urgenţă, examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist în specialitatea medicina de urgenţă se va desfăşura în centrele universitare Bucureşti – Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti și Târgu Mureş – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Proba scrisă se desfăşoară în prima zi a perioadei anunţate pentru desfăşurarea examenului de medic specialist, concomitent în ambele centre de examinare, iar testele utilizate vor fi identice. Proba scrisă va consta dintr-un test de tip grilă cu 250 de întrebări cu răspunsuri multiple. Durata probei scrise este de 4 ore. Urmează proba clinică teoretică și proba practică se desfăşoară utilizând simulatoare de pacient. Candidatul va fi confirmat specialist dacă promovează cu minim nota 7 fiecare probă a examenului obţinând, în final, media 7.