Între 16-18 martie 2012 s-a desfășurat la Hotel Alpin din Poiana Brașov cea de-a X-a ediție a Simpozionului Farma Practic organizat de către Houston, companie independentă de comunicare și organizare evenimente. Manifestarea a reunit peste 150 de farmaciști și asistenți de farmacie din județeleMaramureș, Cluj și Bistrița Năsăud.
Ediția a X-a a fost coordonată de către drd. Tiberiu Tătaru, manager Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.
Printre lectorii care au susținut prezentări în cadrul evenimentului s-au numărat: prof. dr. Dumitru Lupuliasa, prof. dr. Nicolae Calomfirescu, conf. dr. Camil-Eugen Vari, dr. Anca Jian, dr. Adrian Moraru, farm. Rodica Aluaș, farm. Geza Horvath, dr. Oana Arghir, farm. Tania Dumitrescu, asist. univ. dr. Călin Man, dr. Voicu Simedrea, dr. Ioana Vodă, dr. Marius Uscatu si dr. Liviu Matiescu.
Programul conferinței a fost structurat pe două zile, reușind astfel să ofere un cadru propice de comunicare și schimb de opinii între participanți și lectori. Evenimentul a fost creditat EFC fiind acordate 14 puncte pentru asistenții de farmacie, respectiv 16 pentru farmaciști.
Farmacistul – verigă importantă în actualul sistem de sănătate, ocupă un loc fruntaș într-un clasament al informării pacientului
„Profesia și statutul de farmacist sunt privite în continuare foarte bine, chiar dacă suntem momentan într-o criză atât economică dar și morală. Farmaciștii trebuie să rămână în continuare profesioniști care sunt dedicați pacienților. În ceea ce privește relația medic – farmacist, din păcate nu există întotdeauna o comunicare foarte bună. Între farmacist și pacient este o legătură destul de bună, așa cum este și între pacient și medic. În orașele mai mici sunt șanse ca între farmacist și medic să existe o relație bună, dar în orașele mai mari, unde sunt mulți medici și mulți farmaciști care nu se cunosc între ei, interacțiunile sunt mai mult telefonice. Cred că întâlniri pe teme de medicație, dezbateri între medici și farmaciști ar trebui să fie mai mult încurajate, astfel încât colaborarea dintre cele două tabere să se îmbunătățească treptat”consideră prof. dr. Dumitru Lupuliasa – Președintele Colegiului Farmaciștilor din România.
“Relația dintre medic, farmacist și pacient trebuie să fie bazată pe comunicare. La ora actuală din cauza stresului la care este supus, lipsei timpului și din cauza faptului că nu are obișnuința de a scrie scrisori medicale, medicul pierde foarte mult. Medicul ar trebui îi primul rând să conceapă scrisori medicale către farmacist. Acestea ar trebui să conțină ce medicamente trebuie luate, în ce ritm de administrare și ce precauții trebuie urmărite. O a doua problemă care momentan stă în calea unei mai bune colaborări este lipsa unui sistem informatic. Medicul poate trimite către farmacist un fișier al unui pacient, ce diagnostic, ce medicament ar trebui să îi fie prescris, iar farmacistul poate da feedback. Cred că prin acest lucru s-ar îmbunătăți colaborarea dintre cele două tabere, desigur în beneficiul pacientului în final” este de păreredr. Voicu Simedrea – Spitalul Athena Timișoara.
“Interacțiunea dintre medic, pacient și farmacist reprezintă un aspect interesant. Este important pentru sănătatea populației să fie o relație foarte strânsă chiar pe plan sufletesc între profesioniști și pacienți, iar aici ne referim la farmaciști și asistenți de farmacie. Mai este important totuși ca medicul să își cunoască farmacistul cu care colaborează și să își creeze între ei o relație primind obiectul comun de lucru, adică pacientul. Astfel nu se va mai pierde timp, bani și nici importanța unei atenții deosebite pe care trebuie să o primească pacientul. Din punctul meu de vedere și văzând cum se desfășoară lucrurile farmacistul nu și-a pierdut importanța în sistem, chiar cred că este o verigă importantă. El are o legătură cu pacientul, este în contact direct cu pacientul. Primul contact al pacientului uneori se face mai rapid cu farmacistul decât cu medicul și atunci farmacistul este bine să fie în legătură cu medicul, dar mai ales să fie informat despre ceea ce se întâmplă cu starea de sănătate al populației”a declarat dr. Adrian Moraru – Președintele Colegiului Medicilor Brașov.
“Ca urolog și sexolog prin anul 2007 am făcut o anchetă vizavi de ce se întâmplă cu informația și educația pacientului despre sexualitate. La capitolul legat de informarea pacientului de nivel direct, pe locul trei la vremea respectivă era farmacistul. Având în vedere că oamenii se duc mai întâi în farmacie să își cumpere leacuri pentru probleme de sexualitate, iar abia apoi merg la consult, continui să cred că farmacistul încă ocupă un loc fruntaș într-un clasament al informării” a precizatprof. Dr. Nicolae Calomfirescu – Președintele Asociației Române pentru Medicina Sexualității.
Simpozionul a oferit tuturor celor care au participat atât informații legate de afecțiuni și produse nou lansate pe piață, cât și teme de actualitate precum colaborarea dintre medic, farmacist, pacient și importanța unei bune coordonări manageriale în farmaciile de lanț și cele independente.
Prof. dr. Dumitru Lupuliasa a susținut două prezentări în cadrul conferinței, dintre care cea dedicată experienței clinice de 50 de ani în folosirea ibuprofenului, a reprezentat un exemplu al modului in care inovația, știinta și managementul în dezvoltarea unui medicament contribuie la creșterea calitătii ingrijirilor medicale într-o sferă largă de afecțiuni care beneficiază de tratamentul cu antiinflamatoarele nesteroidiene.
Dr. Oana Cristina Arghir, șef de clinică la Spitalul Clinic de Penumoftiziologie din Constanța, a demonstrat importanța recunoașterii contextului și a semnelor asociate la pacientul care se prezintă in farmacie solicitănd un tratament pentru tuse. Astfel este important ca farmacistul să pună cateva intrebări care sa excludă afecțiuni mai grave cum sunt insuficiența cardiacă, astmul, corpi străini sau chiar neoplazii bronhopulmonare.
Recomandările privind tratamentul rinitelor s-au constituit intr-un adevarat ghid care sa orienteze farmacistul in fața pacientului care solicită un tratament pentru nas infundat sau rinoree, semnele asociate fiind importante de asemenea pentru a atrage atenția asupra unor afecțiuni mai grave, caz in care farmacistul va recomanda consultul ORL și alergologic.
Alte subiecte care au beneficiat de sesiuni largi de discutii au fost „Contracepția si recomandarile din farmacie” a Dr. Voicu Simedrea de la Spitalul Athena din Timișoara și “Bataturile plantare – o realitate dureroasă a femeii”, prezentare a Dr. Marius Uscatu, Centrul de Chirurgia Piciorului- Life Memorial Hospital Medlife.
Farm. specialist Geza Horvath din Reghin, a susținut o sesiune interactivă dedicată tratamentului alopatic și alternativele gemoterapeutice in timpul sarcinii. Au fost trecute in revistă atat medicamentele care pot fi folosite in timpul sarcinii, cat și echivalentele lor din spectrul gemoterapiei in tratamentul tulburărilor gastrointestinale, respiratorii sau vegetative care pot aparea la gravide.
Prof. dr. Nicolae Calomfirescu a abordat subiectul terapiei disfuncției erectile, a principalelor “mituri” care însoțesc percepția publicului în general cu privire la această temă, dar mai ales a persoanelor care suferă de aceasta afecțiune, subestimată din punct de vedere al impactului asupra vieții personale și sociale a acestora.
Conf. dr. Camil-Eugen Vari, UMF Targu Mures, în prezentarea sa despre tratamentul antihipertensiv a realizat de asemenea și o trecere în revistă a principalelor etape în dezvoltarea unui medicament, de la faza izolării substanței active pana la ultimele stadii ale studiilor clinice, subliniind faptul că acest proces poate dura 8 – 10 ani și numai o mică parte din moleculele izolate ajung in stadiile finale de dezvoltare.
Una dintre prezentările care a suscitat un real interes din partea participanților a fost cea dedicată tratamentului acneei cu produse care pot fi eliberate in farmacie, a Dr. Mihaela-Anca Jian, Qualimed Brasov. Schemele de tratament local dar și sistemic au fost dezbătute și in cadrul sesiunii de intrebări și răspunsuri, de la finalul prezentării.
O problemă de sănătate mai frecventă decat se crede este refluxul gastro-esofagian, tema care a beneficiat de mai multe prezentari sustinute de Prof. dr. Dumitru Lupuliasa, care a evidențiat rolul alginatelor in terapia modernă a acestei afecțiuni, prezentarea farm. Tania Dumitrescu, care a sumarizat datele clinice care subliniază rolul inhibitorilor pompei de protoni, ca și prezentarea extrem de apreciată a
Dr. Adrian Moraru, Președintele Colegiului Medicilor Brașov, care a realizat o trecere în revistă a tuturor cauzelor si circustanțelor clinice in care survine refluxul gastro-esofagian și modul in care farmacistul poate ajuta pacientul cu recomandări privind medicamentele pe care le poate folosi, dar și recomandarea de a se adresa medicului in cazurile care asociază alte semne sau in care simptomatologia durează o perioada foarte indelungată de timp.
Participanții la eveniment au avut ocazia sa afle detalii despre principalele produse promovate de companiile Farmec, Helcor, KRKA, Natural Pharmaceuticals, Nycomed, Novartis Consumer Health, Pfizer, Reckitt Benckiser, Vital Logistics, la standurile acestora, din prezentari sau pe parcursul sesiunilor interactive.
“Farmaciștii fără frontiere“ este o organizație care a fost fondată în 1999 la Cluj Napoca, de către farmacişti români care au participat la acţiunile organizatiei internaţionale “Pharmaciens sans frontières”. Farm. Mihaela Mazăre a prezentat programul social pe care îl derulează, incluzând distribuirea de medicamente primite prin ajutor intern sau internaţional în spitale, orfelinate, dispensare medicale urbane şi rurale, ca și acţiuni de educaţie sanitară în rândul populaţiei.
Următoarele ediții ale seriei Farma Practic sunt organizate la Poiana Brașov – Hotel Alpin, după cum urmează:
- Ediția XI 30 martie-1 aprilie 2012– pentru farmaciștii și asistenții de farmacie din județele Teleorman, Olt, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj;
- Farma Practic ediția XII 4-6 mai 2012– pentru farmaciștii și asistenții de farmacie din județele TM, CS, HD, MH;
- Farma Practic ediția XIII 15-017 iunie 2012 – pentru farmaciștii și asistenții de farmacie din județele BT, SV, IS, NT;
- Farma Practic ediția XIV 29 iunie-1 iulie 2012– pentru farmaciștii și asistenții de farmacie din București si județul Ilfov.
Pentru înscrieri la evenimentele viitoare: 021-317.09.43; 0725.221.018 sau evenimente@houston.ro.
Sponsorii ediției a-X-a a Farma Practic: Novartis, Pfizer, Nycomed, KRKA, Farmec, Reckitt Benckiser, Dr. Browns, Vitallogistic, Helcor, Beauty&More și Natural Pharmaceuticals.
Partenerii ediției a-X-a a Farma Practic: : Colegiul Farmaciștilor din România – Filiala Cluj, Crucea Roșie – Filiala Cluj, Farmaciștii Fără Frontiere.
Partenerii Media ai ediției a-IX-a a Farma Practic – Sovata: Pagina Farmaciștilor, Info-Sănătate, Medical Manager, Ghid Cabinet, Săptămâna Medicală, Informația Medicală, Perfecționare Medicală, i-Medic, Televiziunea Medicală, blog Farmacistul.eu.
Houston NPA – companie independentă specializată în comunicarea medicală și socială, dezvoltă proiecte și parteneriate pentru industria farmaceutică – medici/farmaciști/asistenți – presă – public larg – asociații de pacienți (evenimente proprii, consultanță PR și BTL, publicații, parteneriate proiecte europene). Mai multe detalii pe www.houston.ro.
Sursa: Televiziunea Medicala