Între 25-27 noiembrie s-a desfașurat la Hotel Best Western Bucovina din Gura Humorului cea de a VIIIa ediție a Farma Practic, eveniment organizat de Houston NPA pentru farmaciștii și asistenții de farmacie din Moldova. Conferința regională a adus în atenția participanților atât informații legate de afecțiuni și produse nou lansate pe piață, cât și teme de actualitate legate de noua lege a sănătății, de asigurările private și de clawback.
Printre lectorii care au susţinut prezentări în cadrul Houston Farma Practic Regiunea Moldova s-au numărat: Ana Drăgănică – Actavis, Alina Frâncu – Europharm Distribuție, dr. Cătălina Moldovanu – Gaviscon, Corina Ancuța – Europharm Distribuție, ec. Cristi Victor Bleorțu – Președinte CAS Suceava, dr. Doru Culicianu – Președinte Colegiul Medicilor Botoșani, farm. Gabriela Streit – Președinte Colegiul Farmaciștilor Iași, farm. sp. Geza Horvath – Reghin, conf. dr. Ileana Cojocaru – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, prof. univ. Lenuța Profire – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, farm. Luana Grigoraș – Președinte Colegiul Farmaciștilor Bacău, dr. Mihaela Jităreanu – Worwag, Mihaela Puriciu – Worwag, dr. Miruna Lovinescu, conf. dr. Nela Bibire – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, dr. Nicolae Suditu – Eli Lilly, prof. dr. Emerit Ostin Mungiu – Președintele Asociației de Algeziologie din România, prof. dr. Ursula Stănescu – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, sef lucrari dr. Veronica Bild – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, dr. Teodor Hanciu – Alfa Wassermann.
Din prezentarea prof. dr. Mungiu reținem că 60% din pacienți nu sunt satisfăcuţi de tratamentul durerii și că o împărțire pe grupe de vârste a durerii arată astfel:
– 25% copii şi tineri suferăde dureri (1/3 sunt dureri severe);
– 20% dintre adulţi suferă(17% durere severăsi 18 % durere moderată);
– 31% dintre vârstnici (peste 65 ani) suferăde dureri moderate;
*sursă: C. Margarit: The impact of pain: results of a survey in big 5 EU countries (2010)
În concordanță cu Legea 339/1995: “fiecare medic are dreptul de a prescrie analgezice puternice, astfel încât durerea bolnavilor să fie alinată prompt indiferent de intensitatea ei”. Înfiinţarea serviciilor de terapie a durerii este o prioritate naţională. Aceasta a fost concluzia prezentării Prof Mungiu, alături de susținerea ideii de a se face o “terapie corectăa durerii începând cu asistenţăprimară(degrevarea spitalelor, prevenirea cronicizării durerii)”. În practică, recomandarea prof Mungiu a fost să se evite “transformareapersoanelor active cu dureri în “pacienţi” prin tratament ambulatoriu adecvat şi specialişti în terapie ocupaţională.
De la prof. Profire participanții au aflat care este incidenţa interacţiunilor medicamentoase (17% la pacienţii din secţiile de chirurgie;22% la pacienţii din secţiile medicale;23% la pacienţii din ambulatoriu) și care sunt cele mai frecvente interacțiuni la care trebuie să fie atenți. După audierea acestei prezentări și a celei susținute de Farm. Spec. Horvath Geza „Provocări în Farmacia cu circuit deschis”, a urmat o dezbatere în cadrul căreia s-a desprins, din pacate, concluzia că sunt încă foarte multe de îmbunătățit în ceea ce privește comunicarea cu medicii, în special cu medicii de familie, în așa fel încât pacientul să nu mai fie expus la riscuri.
Preș. Col. Farm. Iași, Gabriela Streita susținut tema: ”Elaborarea strategiilor de Marketing în farmaciile comunitare independente”. Dezbaterile care au urmat prezentării au adus în prim plan atât conflictul vizibil între farmaciile independente și farmaciile de lanț în ceea ce privește atragerea clienților cât și problema nivelului de pregătire profesională al farmaciștilor diriginți din farmaciile de lanț.
Beneficiile non-contraceptive și contraindicațiile contraceptivelor, dispozitivele intrauterine cu părțile lor bune și rele și informațiile de ultimă oră aduse de Conf. Ileana Cojocaru au fost subiectul unei alte prezentări susținute în cadrul evenimentului.
Afectiuni tabu ale civilizatiei: GAD si Burn Out
Prof dr Ursula Stănescuși-a intitulat astfel prezentarea pentru că, atunci când este vorba despre aceste două boli, guvernanții nu doresc discuții suplimentare, angajatorii nu-și doresc reclamă negativă, iar pentru mișcarea feministă ele reprezintă o lovitură.
Mai puțin cunoscut decât Burn Out-ul, Gad-ul se caracterizează prin anxietate, stare de agitație, iritabilitate, tulburări de concentrare, tensiune musculară, insomnie, stări de oboseală cronică care duc la epuizare.Prof. Stănescu a prezentat soluțiile oferite de fitoterapie dar și limitele pe care le are această metodă de tratament.
Etica alocării resurselor (Prescripția medicamentelor pe D.C.I Versus denumire comercială) și plafonul la medicamente – mărul discordiei între medici prescriptori, farmaciști și asigurați, au fost două teme prezentate de Președintele Colegiului Medicilor Botoșani, Dr. Doru Culicianu. Concluzia prezentării a fost că: ”Presiunea constantă a decidenţilor, politici şi cei din conducerea C.N.AS., care cosmetizează deficienţele manageriale, prin acuzarea medicilor prescriptori de înţelegeri pecuniare cu producătorii şi distribuitorii de medicamente, ne face sa fim adepţii prescrierii sub forma D.C.I”.
Dr. Veronica Bilddin cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T Popa” Iași a vorbit despre: ”Migrena, Nevralgia – O mare bătaie de cap”. După clasificarea migrenelor și menționareacomplicațiilor lor, dr. Bild a oferit și soluțiile de tratament. Interesant de remarcat este frecvenţa cu care apare migrena la copii: 3 şi 10 % din totalul cefaleelor în a doua copilărie şi între 10 şi 20 % din cefaleele adolescentului.
Președintele CAS Suceava, Cristi Victor Bleorțua încercat să raspundă avalanșei de întrebări venite din partea publicului referitoare la întârzierile în plata medicamentelor pe programe de sănătate și la modul în care se poate îmbunătăți comunicarea între casele de asigurări și farmaciști. Din păcate, multe întrebări rămân înca fără răspuns.
Conf Dr. Nela Bibirea susținut o prezentare despre menopauză, cu referire și la menopauza precoce și a clarificat recomandările de produse homeopate, fitoterapeutice, dar și terapia de substituție hormonală. Mesajul final a fost unul optimist: “S-a constatat că media de viaţă a femeii contemporane după menopauză este de 30 – 40 de ani”.
Dr Miruna Lovinescua venit pregatită cu o temă pentru participanți, atât din punct de vedere personal cât și în ceea ce privește consilierea clienților. “Dermato-cosmeticele, mituri și realitati”. Dr Lovinescu a dat următoarele sfaturi practici și clarificări: cu cât miroase mai puternico cremă, cu atât ea conține mai multe substanțe cu potențial alergen; pentru tenul sensibil, alegeți o cremăcare nu miroase; crema nu se aplică în zona din apropierea ochilor; numărul de ingredientedintr-o cremăobișnuităpoate fi de câteva zeci; într-o cremăpentru ten ultrasensibil sunt 9ingrediente, deci riscul de alergii e redus cu>95%;Producția de spumă dintr-un sampon depinde de cantitatea agenților de spumare, dar curățarea este dată de conținutul în detergenți;Unele dintre componentele cosmeticelorr produse in casa pot fi iritante sau cu potențial comedogenic.; Multe dintre substanțele extrem de promovate ca avand vitaminele A, E sau extracte de plante ce previn eficient îmbătrânirea și ridurile nu se absorb topic, deci nu au nici un avantaj- unele sunt umidifiante și reduc temporar ridurile prin acțiune mecanică (de acoperire/umplere); Dieta nu este un factor implicat în patogeneza acneei, deci restricțiile alimentare nu sunt necesare.
Farm. Luana Grigoraș – Preș. Colegiul Farmaciștilor Bacăua susținut o prezentare despre efectele crizei economice asupra industriei farmaceutice din România. Farm. Grigoraș a explicat cum lipsurile financiare sau disfuncțiile pe plan economic pot afecta serios o farmacie. ”Este un eveniment bine venit, cred că reușit, iar orice lucru nou știu este bine venit pentru rețeaua farmaceutică. Feedback-ul primit din partea celor din sală a fost ceva mai slab față de cel de anul trecut. De vină pentru acest lucru ar putea fi și fapul că rețeaua farmaceutică este deja obosită, este epuizată în ultima vreme. După cum știți acum se pune problema liberalizării farmaciilor. Eu am vorbit cu mulți dintre colegii mei și ei spun că sunt foarte îngrijorați de acest aspect”, a declarat Farm. Luana Grigoraș.
Prof. emerit Ostin Mungiu – Preș. Asociației de Algeziologie din Româniaa declarat: ”Faptul că am avut ocazia să asistăm la discuții interactive și că oamenii au umplut sala și s-au arătat interesați de acest eveniment și de ceea ce se prezintă este un lucru care arată că acest tip de manifestare este un tip de manifestare care ar trebui continuată. Pe de altă parte ar fi mai bine dacă evenimentul și-ar lărgi sfera. Iată că oamenii sunt informați dar nu întotdeauna corect, pentru că sunt ocupați, stresul este mare și atunci un astfel de eveniment le oferă un fel de pilule, de concentrate, de cunoștințe noi și corecte. Farmaciștii sunt cei care vin în contact cu pacienții zi de zi și le pot asculta observațiile și plângerile acestora. Există posibilitatea unei translații de la farmacist la pacient, de la pacient la farmacist. Trebuie inclus în discuție și medicul, deoarece este necesar pentru sănătatea omului și iată că vom avea o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă eforturi făcute în slujba omului. La urma urmei, lucrurile așa merg. Avem o țară plină de patologie, avem o țară cu oameni care au bani puțini, avem o țară cu un buget mic ce trebuie împărțit cu zgârcenie. Din acest punct de vedere nu suntem cel mai fericit popor”.
Dr. Maria SZERAC, CEO Houston NPA, organizatorul seriei de evenimente regionale pentru farmaciști și asistenți de farmacie – Farma Practic a declarat: ”Vom continua să organizăm în 2012 evenimente de calitate, de la care participanții să plece dorind să schimbe ceva în felul în care tratează relația cu pacientul și mai ales, în felul în care își respectă profesia. Vom continua să căutăm acei farmaciști și asistenți de farmacie pentru care educația farmaceutică continuă este importantă. Vestea buna este că încă mai există această tipologie a oamenilor de calitate, vestea mai puțin bună este că dacă nu vom strânge rândurile în jurul lor, este foarte posibil ca deprofesionalizarea să devină cuvânt de ordine, mai ales în contextul în care resursele se concentrează în special pe obținerea de rezultate financiare, fără a relaționa acest aspect cu oferirea de servicii de calitate pacientului”.
Creditare eveniment: 24 EFC pentru farmaciști, 12 EFC pentru asistenții de farmacie.
Următorele evenimente Houston Farma Practic vor fi organizate în februarie 2012 și se adresează farmaciștilor și asistenților de farmacie din județele: Maramureș, Banat, Cluj, respectiv Hunedoara, Covasna și Brașov.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala