Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, cea mai longevivă unitate spitalicească de obstetrică şi ginecologie din România, cu funcţionare neîntreruptă, aniversează, în această perioadă, 200 de ani de existenţă pe piaţa serviciilor de sănătate din România şi a 131 de ani de servicii de obstetrică-ginecologie.
Deşi construcţia spitalului a început în 1813, Spitalul fiind la acea vreme “un modern stabiliment, construit prin contribuţie publică şi menit să primească bolnavi de ambe sexe, fară nici o deosebire de religie, rasă, naţionalitate sau patimă”, astăzi, Filantropia este cea mai performantă maternitate de stat din România, realizată la standarde europene.
“Filantropia a făcut istorie, iar acum este definită de prezent şi viitor. De-a lungul timpului, ne-am concentrat eforturile spre a construi la Filantropia un punct de referinţă în obstetrica şi ginecologia modernă, începând cu pregătirea specialiştilor şi terminând cu dotările care să asigure o infrastructură performantă. Obiectivul meu şi al echipei, care face din Filantropia o maternitate performantă, a fost mereu acela de a creşte calitatea serviciilor oferite pacientelor noastre, concomitent cu formarea de specialişti şi cercetarea ştiinţifică. Spitalul Filantropia este o instituţie cu o tradiţie de 131 de ani în obstetrică şi ginecologie. Trăim vremuri în care serviciile medicale performante au nevoie, însă, de un cadru modern şi de aparatură performantă care să ofere pacientelor cele mai bune condiţii de îngrijire şi tratament. Cred că aniversarea celor 200 de ani de existenţă este pasul spre o altă etapă în evoluţia nostră spre performanţă în medicină”, a declarat prof. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia.
Maternitatea are o capacitate de 211 de paturi, un bloc operator modern unde, în anul 2012, s-au realizat 1.300 de intervenţii ginecologice şi un bloc de naşteri unde s-au realizat 1.400 de operaţii cezariene şi un număr de 3.308 de naşteri. Pentru pacientele cu complicaţii asociate patologiei ginecologice, clinica are o secţie de terapie intensivă, cu o capacitate de 15 paturi. De asemenea, departamentul de neonatologie, cu o capacitate de 61 paturi, are o unitate de terapie intensivă neonatală, de 12 paturi şi un compartiment de prematuri cu 15 paturi, cu posibilităţi de îngrijire a prematurilor de gradul 3 şi 4, care beneficiază atât de aparatură de înaltă performanţă, cât şi de medicaţia adecvată, urmărită de o echipă de medici şi asistente medicale excelent pregătită.
Spital universitar de nivel 3, Filantropia se bucură de serviciile unei echipe de medici specialişti formată în marile centre din Europa (Anglia, Austria, Franţa) şi Statele Unite, care acoperă toate subspecialităţile obstetricii şi ginecologiei, de la obstetrică patologică (sarcini cu risc), la medicină fetală (evaluarea ecografică a fătului înainte de naştere), la neonatologie (îngrijirea cazurilor de prematuritate extremă), uroginecologie, chirurgie ginecologică, chirurgie ginecologică oncologică (cancer de sân şi genital), până la oncologie medicală (tratament cu citostatice) şi infertilitate.
Valoarea totală a investiţiilor în Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, din ultimii 10 ani, se ridică la peste 7,2 milioane de euro. Fondurile au fost obţinute prin Programele Ministerului Sănătăţii de dotare a spitalelor, prin acordul cu Banca Mondială, prin investiţiile Primăriei Sectorului 1 şi, mai ales, ale Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, după preluarea spitalului de către aceasta din urmă, în anul 2009. Un rol important în dezvoltarea spitalului l-au avut sponsorii şi Fundaţia “Maternitatea Filantropia 1883”.