„Cunoştinţe de utilizarea calculatorului şi informatică medicală pentru creşterea adaptabilităţii asistentelor medicale din spitalele din România”: astfel se numește un proiect, derulat cu bani europeni, începând cu septembrie 2010 și care are ca punct final data de 31 august 2013. Beneficiare au fost 4.400 de asistente medicale, precizează Ministerul Sănătății.
Principala componenta a proiectului a constituit-o deprinderea unor cunoștințe de bază de operare a calculatorului și certificarea ECDL (European Computer Driving Licence) a asistentelor medicale din 400 de spitale din România.
”Obiectivul general a vizat îmbunătățirea mobilității și a adaptabilității personalului sanitar mediu din spitalele din România la condițiile de schimbare ale sistemelor sanitare prin îmbunătățirea competențelor și a aptitudinilor în domeniul ITC și al noilor tehnologii”, a precizat Ministerul Sănătății.
Instruirea pe calculator a vizat toate compartimentele activității lor: practică clinica, managementul informației spitalicești, educare, informare, comunicare.
”Competențele însușite de către cele 4.400 de asistente medicale prin intermediul proiectului vor sprijini procesul de integrare a sistemelor informatice dedicate și a noilor tehnologii în practica medicală curentă și vor determina schimbarea modelului comportamental prin creșterea gradului de acceptare a tehnologiilor informatizate drept instrumente de bază în practică, educare, comunicare”, precizează MS.
Proiectul a inclus și formarea de formatori care a avut drept obiectiv îmbunătățirea sistemului de instruire și evaluarea performanțelor personalului la nivelul spitalelor din România, prin crearea unei rețele de 400 multiplicatori de informație și de evaluatori. Aflăm că prin intermediul celor 400 de multiplicatori de formare va crește capacitatea spitalelor de a-și evalua și dezvolta resursele umane necesare în contextul introducerii sistemelor informatizate și a noilor tehnologii.
Surse: www.ms.gov.ro, www.euroaptitudini.ro