Fisura anala este o ruptura in mucoasa anusului care provoaca durere in timpul tranzitului intestinal.
Fisurile anale pot fi observate ca si sangerari anale pe hartie igienica, uneori in toaleta. Daca fisura anala este acuta aceasta poate provoca durere dupa defecare.
Fisura anala este o boala foarte frecventa.
Majoritatea fisurilor anale se vindeca cu tratament ambulator la domiciliu in cateva zile sau saptamani.
Fisura anala afecteaza persoane de toate varstele, in particular tineri si de altfel persoane sanatoase. Este comuna si pentru femei si barbati cu aceeasi frevcenta. Cateodata o fisura anala si hemoroizii se dezvolta in acelasi timp.
Incidenta fisurilor anale este de 1 la 350 de adulti. Fisura anala apare la fel de frecvent la barbati cat si femei si cel mai frecvent la adulti in varsta de 15 pana la 40 de ani.
Cuprins:
Fisura anala – cauze
Cele mai multe fisuri anale sunt cauzate de intinderea mucoasei anale mucoasei peste capacitatile sale.
Fisura anala superficiala arata mai mult ca o zgarietura mica, si poate fi greu de detectat la o inspectie vizuala, ea se vindeca in general, singura in cateva saptamani.
Cu toate acestea, unele fisuri anale deven cronice si profunde si nu se vor vindeca.
Cea mai frecventa cauza este tensiunea excesiva intre sfincterul anal muscular care duce la afectarea aportului de sange la nivelul mucoasei anale. Rezultatul este un ulcer, care poate fi infectat cu bacterii fecale.
La adulti, fisura anala poate fi cauzata de constipatie, trecerea de scaune mari, dure, sau prin diaree prelungita.
La adultii mai in varsta, fisura anala poate fi cauzata de fluxul de sange scazut din zona.
Unele infectii cu transmitere sexuala pot promova distrugerea tesutului rezultand o fisura anala. Exemple de infectii cu transmitere sexuala care pot afecta zona anorectala sunt sifilis, herpes, chlamydia si virusul papilloma uman.
Fisura anala mai are si alte cauze:
- traume la nastere la femei
- Boala Crohn
- colita ulcerativa
- toaleta saraca la copiii mic
Fisura anala – simptome
Fisura anala are urmatoarele simptome:
- o durere arzatoare in timpul defecatiei. Durerea provocata de fisura anala poate fi foarte grava. Poate fi scurta sau poate dura mai multe ore dupa defecatie.
- mancarimi
- sangerari, adesea o pata mica de sange rosu pe servetul igienic. Este de mentionat doctorului daca exista asemenea sangerari in timpul defecatiei. Sangele combinat cu scaunul este de obicei un semn al altei maladii, posibil o boala inflamatoare a intestinului (IBD) sau cancerul colorectal.
O fisura anala poate fi lipsita de dureri; nu se vindeca si sangereza intermitent dar nu cauzeaza alte simptome.
Fisura anala – tratament
Tratamentul non-chirurgicale sunt recomandate initial pentru fisuri anale acute si cronice. Acestea includ aplicare locala de nitroglicerina sau blocante ale canalelor de calciu, sau injectare de toxina botulinica in sfincterul anal.
Alte masuri includ calde bai de sezut, anestezice topice, dieta bogata in fibre si laxative.
Tratament medicamentos
Aplicarea locala de medicamente pentru a relaxa muschiul sfincterului, permit astfel vindecarea cu nitroglicerina unguent, si apoi blocante ale canalelor de calciu cu nifedipina unguent si cu topic diltiazem .
Nu trebuie folosita o cantitate mare de nitroglicerina, deoarece acest medicament poate cauza dureri de cap, ameteli sau stari de lesin din cauza hipotensiunii pe care o poate cauza.
Un studiu recent arata ca unguentele care contin nifedipina si lidocaina pot ajuta la vindearea fusurilor anale cronice fara sa apara efecte secundare.
Toxina botulinica (Botox) poate fi injectata in sfincterul anal intern. Botox provoaca o paralizie temporara a muschiului, astfel incat reduce tensiunea muschiului si grabeste vindecarea.
Combinatie de tratamente medicale poate oferi pana la 98% ratele de vindecare.
Tratament chirurgical
Procedurile chirurgicale sunt in general rezervate pentru persoanele cu fisura anala care au incercat tratament medicamentos pentru cel putin trei luni si nu s-au vindecat. Tratamentul chirurgical nu este prima optiune de tratament pentru fisura anala.
Principala dezavantaj al unei interventii chirurgicale este dezvoltarea de incontinenta anala. Incontinenta anala poate include incapacitatea de a controla gazele, murdarirea cu fecale usoara, sau pierderea de scaun solid. Un anumit grad de incontinenta pot aparea la pana la 45 la suta din pacientii din perioada imediat recuperare chirurgicale. Cu toate acestea, incontinenta este rareori permanenta si este de obicei usoara.
Tratamentul chirurgical, sub anestezie generala, este sfincterotomia interna laterala unde muschiul sfincterului anal intern este incizat. Operatia vizeaza scaderea tensiunea sfincterului si prin aceasta a restabili fluxul sanguin normal la nivelul mucoasei anale. Interventia chirurgicale implica o anestezie generala si poate fi dureroasa postoperator.
Intinderea anal este de asemenea asociat cu incontinenta anala intr-un procent mic de cazuri si astfel sfincterotomia este la alegerea fiecaruia.