A avut loc conferinţa de prezentare a Studiului privind nevoile de formare şi organizare a resurselor umane din organizaţiile de sănătate, din cadrul proiectului MEDAS Instruirea medicilor şi a asistentelor medicale din spitale în management şi utilizarea noilor tehnologii.
Evenimentul organizat de RSC a avut loc miercuri, 9 noiembrie, în Bucureşti şi a reunit aproximativ 100 de persoane, printre care partenerii naţionali şi internaţionali din proiect, reprezentanţi oficiali ai institutiilor publice din domeniul sanitar, membrii echipei de proiect, alături de reprezentanţi ai mass-media.
Prezentarile din cadrul conferinţei au fost susţinute de către reprezentanţii si partenerii proiectului MEDAS. Astfel, Loredana Neagoe, coordonatorul executiv al proiectului, a prezentat pe larg concluziile studiului şi nevoile de formare a resurselor umane din organizaţiile de sănătate, Studiul s-a dorit o monografie şi o diagnoză a situaţiei formării profesionale a personalului din unităţile sanitare, în alte domenii decât cel medical. Seminariile, discuţiile cu cadrele medicale, documentarea şi cercetarea au dus la rezultate mai mult decât concludente pentru activităţiile din proiect : există nevoie de formare în domeniul extra-medical, există deschidere către cunoaştere şi dezvoltare prin cursuri în această direcţie şi se doreşte instruire şi se conştientizează importanţa dobândirii de competenţe complementare.
Managerul de proiect, Prof. Univ. Dr. Ing. Paul Rinderu a vorbit despre rolul unui proiect strategic în accesarea fondurilor structurale. Deasemenea, Mihai Anghel, reprezentantul Medas, a prezentat, pe scurt, Observatorul privind formarea resurselor umane din sistemul sanitar, structura partenerială formata din institutii si organizaţii care activează în domeniul sanitar şi care au ca obiectiv comun: îmbunătăţirea sistemului sanitar.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa partenerului transnaţional SupEuropa al cărui reprezentant, Patrick Puppinck, manager general, a prezentat o radiografie a sistemului medical public din Franţa, argumentând necesitatea educarii personalului din spitale în vederea perfecţionarii extra-medicale. În ceea ce priveşte metodele de îmbunătăţire a performanţelor spitalelor, domnul Puppinck este de părere că într-adevar, constrângerile bugetare şi dezvoltarea constantă a cererilor de servicii de sănătate implică în mod necesar creşterea performanţei instituţiilor de sănătate publică pentru a satisface aceste aspecte. Prin urmare, este necesar să se elaboreze un set de instrumente şi metodologii pentru măsurarea şi îmbunătăţirea performantelor din cadrul spitalelor.
Proiectul MEDAS este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni. Proiectul implica derularea a 2 programe de instruire ce se adresează unui numar total de 880 de persoane angajate în spitale pe poziţii de conducere şi operative, oferindu-le acestora posibilitatea de îmbunătăţire a competentelor de management, comunicare şi utilizare TIC, permiţându-le o mai bună adaptare la cerinţele europene din domeniul sanitar.
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni!.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala