Escherichia Coli enterohemoragică! Profilaxia bolii provocate de aceste bacterii se face respectand o serie de recomandări măsuri severe de igienă, mai ales în cazul alimentelor ce urmează a fi consumate. În cazul în care apar unul sau mai multe din simptomele enumerate mai jos, prezentarea la medic este obligatorie pentru diagnostic și instituirea unui tratament adecvat. DSP Ilfov a publicat un set de recomandări privind igiena în alimentație și igiena personală pentru a evita toxiinfecția alimentară cu Escherichia Coli enterohemoragică.
Profilaxia acestei boli – toxiinfecția alimentară cu Escherichia Coli enterohemoragică – se face respectând recomandările:
– Spălarea temeinică cu apă și săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor, înainte și după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coaja)
– Spălarea sub jet de apă a fructelor și legumelor
– Tratamentul termic corespunzător al cărnii și al cărnii tocate înainte de consum (cel putin 70 de grade, timp de 2 minute, în interiorul cărnii)
– Depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum și utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente
– Fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum.
– Evitarea manipulării în condiții de igienă precară a alimentelor
– Persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecțioasă să evite prepararea și servirea hranei
Transmiterea infecției cu Escherichia Coli enterohemoragică se face prin alimentele sau apa contaminate. Alimentele incriminate de-a lungul timpului au fost lactatele (nepasteurizate), carnea de vită insuficient preparată, legume proaspete (varză, spanac, salată verde, castraveți), cidrul de mere nepasteurizat.
Simptomele toxiinfecției alimentare cu Escherichia Coli enterohemoragică care sunt cele tipice unei gastroenterite acute:
– scaune frecvente,
– dureri abdominale,
– febră de intensitate medie
– uneori vărsături
– scaune sangvinolente.
În cazurile grave se poate complica cu sindromul hemolitic – uremic și insuficiență renală.
Copiii sub 5 ani prezintă riscul cel mai ridicat de îmbolnăvire și de apariție a complicațiilor.
Tratamentul în caz de infecție Escherichia Coli enterohemoragică se bazează pe rehidratare. Tratamentul cu antibiotice este adesea contraindicat, deoarece poate activa toxina din această bacterie.