Glanda tiroida este una dintre cele mai mari si mai importante glande ale corpului. Daca glanda tiroida nu functioneaza bine, poate determina oboseala, slabiciune, pierdere sau crestere ponderala, probleme de memorie si modificarea fluxului menstrual. Deasemenea, daca glanda tiroda nu functioneaza corect poate detrermina avort spontan si infertilitate.
1 din 8 femei au probleme cu glanda tiroida in timpul vietii
Femeile au de opt ori mai des probleme cu glanda tiroida decat barbatii. Multe dintre femei nici nu stiu ca au probleme cu glanda tiroida. De cele mai multe ori femeile isi ignora simptomele sau considera ca sunt simptome ale altor afectiuni.
Femeile prezinta un risc mare de a dezvolta dereglari ale glandei tiroide imediat dupa nastere. Simptomele sunt: oboseala si depresia. In asa fel, mai mult de jumatate dintre afectiunile tiroidiene raman nediagnosticate.
Cuprins:
Afectiuni – glanda tiroida
Tulburari functionale
Dezechilibrul in productia de hormoni tiroidieni apare din disfunctia glandei tiroide, glanda pituitara, care produce hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), sau hipotalamus, care regleaza glanda pituitara prin hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH). Hipotiroidismul afecteaza intre trei si zece la suta din adulti, cu incidenta mai mare la femei si la varstnici.
Hipofunctie – Hipotiroidismul
- Tiroidita Hashimoto/tiroidita
- Tiroidita lui Ord
- Hipotiroidism postoperatoriu
- Tiroidita postpartum
- Tiroidita Silent
- Tiroidita acuta
- Hipotiroidism iatrogen
- Tiroida rezistenta la hormon
- Sindromul bolii eutiroide
Hiperfunctie – Hipertiroidismul
- Boala Graves
- Nodul tiroidian toxic
- Struma nodular Toxic (boala lui Plummer)
- Hashitoxicosis
Anomalii nodulare – gusa
- Gusa endemica
- Gusa difuza
- Gusa multinodular
- Lingual tiroidian
- Tireoglos conducta chist
Tumorile
- Adenomul tiroidian
- Cancer tiroidian
- Papilar
- Folicular
- Medular
- Anaplazic
- Limfoame si metastaze din alta parte (rar)
Deficientele
- Cretinism
- Medicatie legate de boli tiroidiene include amiodarona, sarurile de litiu, unele tipuri de interferon si IL-2 .
Diagnostic – glanda tiroida
Analizele de sange
Masurarea hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) este adesea folosit de medici ca un test de screening. Nivelurile crescute ale TSH poate semnifica o insuficienta de hormoni tiroidieni, in timp ce nivelurile mici poate indica o productia excesiva de hormoni.
Ultrasunete
Nodulii glandei tiroide pot sau nu fi cancerigeni. Ultrasonografia medicala poate ajuta la determinarea naturii lor, deoarece unele dintre caracteristicile nodulilor benigne si maligne difera.
Scanare iod radioactiv
Imagistica glandei tiroide cu ajutorul iodului radioactiv, de obicei, iod-123 ( 123 I), se efectueaza in medicina nucleara. Iodul radioactiv se colecteaza la nivelul glandei tiroide inainte de a fi excretat in urina. In timp ce in tiroida emisiile radioactive pot fi detectate de un aparat de fotografiat, care produce o imagine aproximativa a formei.
Biopsia
Biopsia se refera la obtinerea unui esantion de tesut din glanda tiroida pentru examinare la microscop sau alte teste, de obicei, pentru a distinge cancerul. Tesutul tiroidian poate fi obtinut pentru biopsie prin aspiratie cu un ac fin sau prin interventie chirurgicala.
Glanda tiroida – tratament
Tratamentul medicamentos
Levotiroxina este un stereoizomer al tiroxinei care este degradat mult mai lent si poate fi administrata o data pe zi la pacientii cu hipotiroidism. Hormonul tiroidian natural de la porci este, de asemenea, utilizat, in special pentru persoanele care nu pot tolera versiunea sintetica. Boala Graves poate fi tratata cu tioamida propiltiouracil, carbimazole sau metimazol, sau mai rar cu solutie Lugol. Hipertiroidismul precum tumorile tiroidiene pot fi tratate cu iod radioactiv.
Percutana Etanol preparate injectabile, PEI, se poate folosi pentru terapia de chisturi tiroidiene recurente si metastatice, cancerul de ganglioni limfatici, fiind o alternativa la metoda chirurgicala obisnuita.
Chirurgie
Chirurgia glandei toroide este efectuata pentru o gama larga de afectiuni. Un nodul sau lob al tiroidei este uneori eliminat prin biopsie sau pentru a detecta prezenta unui anedom care cauzeaza hipertiroidismul. Majoritate glandei tiroide poate fi indepartata, printr-o tiroidectomie subtotala, pentru a trata hipertiroidismul, boala Graves, sau pentru a elimina o gusa care este inestetica sau ii afecteaza structurile vitale.
O tiroidectomie completa a intregii glande tiroide, inclusiv asociate ganglionilor limfatici , este tratamentul preferat pentru cancerul tiroidian. Eliminarea celei mai mari parti a glandei tiroide produce, de obicei, hipotiroidism. Prin urmare, persoanele care au suferit o tiroidectomie totala sunt de obicei plasate pe substitutie cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii lor. Doze mai mari decat normale sunt adesea administrate pentru a preveni repetarea bolii.
In cazul in care glanda tiroida trebuie sa fie indepartata chirurgical, trebuie avut grija trebuie luate masuri pentru a evita deteriorarea structurilor adiacente, ale glandelor paratiroide si nervul recurent laringian. Ambele sunt sensibile la indepartarea accidentala si/sau leziuni in timpul interventiei chirurgicale tiroidiene. Glandele paratiroide produc hormonul paratiroidian (PTH), un hormon necesar pentru a mentine cantitati adecvate de calciu in sange. Scoaterea acestora in hipoparatiroidism necesita o suplimentare cu calciu si vitamina D in fiecare zi.
In cazul in care alimentarea cu sange a uneia dintre glandele paratiroide este pusa in pericol prin interventie chirurgicala, glanda paratiroida implicata poate fi reimplantata in jurul tesutul muscular. Rupturile accidentale a uneia dintre cele doua sau ambii nervi recurenti laringieni poate provoca paralizie a corzilor vocale si muschii asociate acestora, inclusiv schimbarea calitatea vocii.
Terapia cu iod radioactiv
Gusa mare, care determina simptome, dar nu adaposteste cancer, poate fi tratata cu o terapie alternativa cu iod radioactiv. Asimilarea de iod poate fi ridicata in tarile cu deficit de iod, si scazut in tarile in care este suficient iod.