Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, are o greutatea de 5-6 g la nou-nascut, atingand o greutate de 15-18 g la adult (este mai mare la femei decat la barbati) si este situata in regiunea antero-laterala a gatului.
Glanda tiroida (glandula thyroidea) este un organ nepereche de culoare galbuie-roz, cu o consistenta moale avand doi lobi de forma ovala, ce se dispun de o parte si de alta a laringelui si traheii, uniti printr-un istm; in 50-60% din cazuri, o prelungire, lobul piramidal, se intinde inspre osul hioid.
Tiroida este una din cele mai mari si importante glande ale organismului. Ea apartine sistemului endocrin, iar activitatea ei este reglata prin influenta hipofizei si ahipotalamusului.
Tiroida controleaza procese metabolice
Tiroida controleaza procese metabolice, sinteza proteica si sensibilitatea generala a organismului fata de actiunea altor hormoni. Ea este localizata in loja cervicala anterioara, inferior de cartilajul tiroid (‘marul lui Adam’ cum este el numit la barbati) si secreta mai multi hormoni, in principal tiroxina,triiodotironina si calcitonina (hormon important in homeostazia calciului).
Secretia hormonilor tiroidieni si influentele exercitate de catre hipotalamus si hipofiza sunt procese foarte complexe, si orice modificare a principalilor factori implicati in acestea duce la instalarea unor dezechilibre in sinteze si secretie, ceea ce clinic se traduce prin aparitia bolilor specifice acestei glande.
Cuprins:
Caracteristici glanda tiroida
Caracteristi generale ale glandei tiroida sunt:
- Asezare: in fata traheei
- Greutate: 25-30g
- Structura: lobul drept, lobul stang, istm (punte)
- Secreta hormonii: tiroxina, triiodotironina
- Boli datorate functionarii deficiente:
- piticism (nanism tiroidian/cretinism)
- gusa endemica
- boala lui Basedow
Tiroida normala la adult are forma literei H si este alcatuita din doi lobi (drept si stang), uniti printr-un istm (portiune de tesut glandular). Tiroida este invelita la exterior de o capsula fibroasa din care pornesc septuri fibroase ce impart glanda in pseudolobi, la randul lor alcatuiti din vezicule, numite foliculi sau acini (unitatea structurala a tiroidei).
Afectiuni ale glandei tiroidiene
Pacientii care sufera de afectiuni ale glandei endocrine au variatii ale nivelului energetic, au intoleranta la frig sau caldura, variatii ale tonusului muscular, labilitate emotionala sau probleme cu greutatea corporala.
Afectiunile tirodei se manifesta prin modificari calitative sau cantitative ale secretiei hormonale, marirea tiroidei (gusa) sau ambele.
Secretia insuficienta de hormoni tiroidieni este denumita hipotiroidie sau mixedem, insotita de scaderea consumului caloric (hipometabolism).
Secretia excesiva de hormoni tiroidieni determina hipertiroidie sau tireotoxicoza si hipermetabolism.
Marirea glandei tiroide (gusa) poate fi generalizata sau focala:
- marirea generalizata poate fi asimetrica, lobul drept avand o tendinta mai mare de crestere decat lobul stang si poate fi asociata cu o secretie hormonala crescuta, normala sau scazuta in functie de afectiunea determinanta;
- marirea focala sugereaza de obicei o afectiune tumorala benigna (asociata de obicei cu cresterea secretiei hormonilor tiroidieni si hipertiroidie) sau maligna. Gusa tiroidiana poate comprima structurile invecinate de la nivelul gatului sau mediastinului.
Simptome ale afectiunilor glandei tiroidiene
Majoritatea tulburarilor tiroidiene sunt diagnosticate dupa ce femeile s-au plans la medic de o stare generala proasta si au banuit o legatura cu hormonii: o stare de oboseala fara sfarsit, o crestere inexplicabila in greutate, o nervozitate iesita din comun, toate pot fi semnale de alarma.
Tulburarile endocrine pot fi usor confundate cu o depresie, in cazul hipotiroidiei, de exemplu, cand apar oboseala, o scadere a elanului si libidoul aproape nu mai exista. De obicei, palparea bazei gatului (tiroida se deformeaza in cazul unor nereguli, creste sau se acopera de mici noduli care in majoritatea cazurilor – 9 din 10 – sunt benigni) ii poate spune doctorului daca exista vreo problema.
Daca nu, testele de sange ajuta sau o ecografie. Cazurile de tulburari tiroidiene apar tot mai frecvent, spun specialistii. Insa exista rezolvari pentru toate: dozaje hormonale, terapia cu iod radioactiv, chirurgie.
Ce se intampla cand tiroida se deregleaza?
Pentru ca glanda actioneaza asupra multor functii din organism, tulburarile ei pot afecta numeroase organe, de aici o lista mare de simptome posibile (niciodata nu apar toate o data).
Hipotiroidia – cand activitatea glandei incetineste: caderea parului, oboseala, crestere in greutate, ritm cardiac lent, constipatie, tulburari de memorie, crampe, moral la pamant
Hipertiroidia – cand activitatea glandei creste peste masura: scadere in greutate, nervozitate, diaree, ritm cardiac rapid, tulburari de menstruatie.