Grasimile sunt sanatoase si nu ingrasa! Cele bune, bineinteles. Dar care sunt acestea?
As vrea sa le enumar pe toate pe care le puteti lua in considerare in alimentatia dumneavoastra, fara a le categorisi din punct de vedere biochimic, pentru ca nu vreau sa va pierd interesul. Scopul meu este sa ramaneti in minte cu alimentele care nu trebuie sa lipseasca din obiceiul vostru alimentar, pentru buna functionare a organismului: peste (de captura), ulei de peste, fructe de mare, galbenus de ou, masline si ulei de masline, avocado si ulei avocado, nuci si ulei de nuci (migdale, caju, nuci romanesti si braziliene, fistic), seminte si ulei din seminte (mai ales in, canepa, chia, dovleac, floarea-soarelui), unt de arahide, unt de cacao, ulei de cocos, spirulina, microalge marine.
Este confirmat faptul ca aceste tipuri de grasimi ajuta la diminuarea inflamatiilor, si se presupune ca ar preveni expresia genelor care favorizeaza cancerul.
Diferite studii din ultima vreme asupra unui tip special de grasime, numita fitosteroli, au dovedit ca acestea reduc colesterolul rau (LDL) si ca au un puternic efect anticancerigen. Acestea se gasesc atat in nuci, seminte si uleiuri, cat si in fructe si legume, precum struguri, fructe de padure, catina, mere, pere, portocale, capsuni, varza, conopida, broccoli, masline, telina, leguminoase (fasole, linte, naut), cereale integrale si germeni din gereale, avocado, rosii etc.
Totodata aceste grasimi esentiale pentru sanatate sunt predispuse la deteriorare – oxidare (rancezire), motiv pentru care trebuie consumate cat mai proaspete si pastrate intr-un loc uscat, intunecat si racoros. Temperaturile ridicate sau procesarea pot face ca aceste grasimi bune sa devina daunatoare.
In nici un caz nu trebuie sa ne ferim de aceste grasimi benefice – nici macar atunci cand vrem sa pierdem niste kilograme – deoarece acestea indeplinesc functii extrem de importante in organismul nostru, precum functii structurale, metabolice si sunt componente functionale si metabolice ale tuturor membranelor celulare. Sunt esentiale pentru sistemul osos, pentru creier, sunt precursori pentru formarea unor hormoni. Grasimile sunt de mare insemnatate pentru digestia si absorbia vitaminelor (vit. D, A, E, K) si a altor substante liposolubile. Si sa nu uitam ca ele confera senzatia de satietate si dau savoare mancarurilor.
Stiati ca aportul de grasimi sanatoase trebuie sa fie dublu fata de cel de proteine?
Undeva la 30% din totalul caloric spun specialistii in nutritie.
Grasimile NEsanatoase sunt asa-numitele grasimi trans care nu se gasesc in stare naturala, motiv pentru care organismul intampina dificultati in procesul de digestie, generand radicali liberi care lezeaza ADN-ul. Aceste grasimi se gasesc in margarina, uleiuri prajite, maioneze, produse de patiserie, diferite dulciuri care contin grasimi hidrogenate, chipsuri, snacksuri, biscuiti. Acestea ar trebuie evitate total, mai ales de catre copii, varstnici si oameni bolnavi. In aceeasi ordine de idei, nu trebuie exagerat nici cu grasimile animale: carne grasa, untura, seu, smantana, branza, unt. In combinatie cu un aport redus de antioxidanti, aceasta reprezinta reteta dezastrului. Astfel, cautati sa echilibrati masa respectiva cu un consum crescut de fructe, o salata mare de cruditati, si beti ceaiuri si sucuri din fructe si legume pe parcursul zilei – toate acestea va vor aduce un aport important de antioxidanti.
Exista studii recente referitoare la colesterolul alimetar care evidentiaza ca nu ar fi totusi asa de daunator pentru sanatate daca este mentinut la un aport minim. Astfel avem inca o dovata ca echilibrul si diversitatea in alimentatie reprezinta cheia spre echilibru.
In concluzie, mancati zilnic grasimi bune si rotiti-le mereu!
Mai ales peste, nuci, seminte, uleiuri de calitate presate la rece, oua de la gaini crescute natural.
Cu un profund respect pentru sanatate,
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala
Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/