La data de 1 Martie a început campania naţională “Nu lăsa hepatita să-ti distrugă viaţa! Testează-te!”, care se va derula în perioada 1 martie – 31 mai 2012. Campania este organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România. Se doreşte să se tragă un semnal de alarmă în scopul de a convinge populaţia să se testeze pentru hepatitele cronice virale, pentru a se putea depista din timp această boală. Acţiunea reuneşte pacienţi, medici, asociaţii profesionale, laboratoare, voluntari.
Printre partenerii APAH-RO se află Alianţa Mondială de Hepatită, alături de Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” (INBI), Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Societatea Română de Gastroenterologie – Hepatologie și Nutriție Pediatrică (SRGHNP), Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF).
La conferința de lansare a campaniei naționale ”Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața! Testează-te!”, au participat acad. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat Ministerul Sănătății (INBI), prof. univ. dr. Mircea Diculescu – preşedinte SRGH, dr. Simona Șopov – din partea SNMF și dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Tropicale și Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș”.
„Ar trebui să se testeze toți cei care se știu că au un comportament la risc. Este cazul celor care se tatuează, își fac piercinguri, au contacte sexuale neprotejate cu prezervativ, care se droghează, mai ales injectabil. Din nefericire, am observat că 80% din ultima categorie amintită au infecție cu virus C, dar au început să apară mulți cu virus B și chiar HIV”, a precizat în cadrul conferinței acad. dr.Adrian Streinu-Cercel.
De asemenea prof. univ. dr. Mircea Diculescu a atras atenția asupra gravității hepatitelor cronice virale:
„Hepatita poate să ne distrugă viața prin două metode: cea prin care virusul hepatitic, din cauza sistemului imun slăbit, poate să inflameze ficatul și să se transforme în ciroză. A doua metodă ca hepatita să distrugă viața este reprezentată de un anturaj slab informat, care nu cunoaște modurile de infectare și-l respinge pe cel care are hepatită, discriminându-l total nepotrivit. Recomandarea mea este ca informarea să se facă doar din surse sigure”.