Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis joi organizarea unei greve de avertisment în dată de 25 noiembrie, urmată de greva generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, reprezentanţii federaţiei solicitând, totodată, demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, confrom Agerpres.
Conform unui comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii a cerut ca, pe 20 noiembrie, să aibă un Dialog Social cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate.
“Pe 25 noiembrie vom organiza greva de avertisment, între orele 8:00-10:00, iar pe 28 noiembrie vom declanşa greva generală pe termen nelimitat în sistemul sanitar. A doua decizie luată în unanimitate de Federaţia Sanitas: vom cere demisia ministrului Eugen Nicolaescu pentru că nu a rezolvat nimic din ce am cerut până acum şi solicităm implicarea de urgenţă a premierului să rezolve problemele din sănătate. Suntem deschişi să fim invitaţi la orice negociere care va rezolva problemele pe care noi le-am ridicat”, a explicat prim-vicepresedintele organizaţiei sindicale, Marius Sepi, la Realitatea TV.
Acesta a precizat că, în timpul grevei generale, va fi asigurată o treime din servicii, în general doar urgenţele.
“Organizatorii cu conducerea spitalelor vor stabili treimea de servicii pe care trebuie să o asigurăm obligatoriu, în general se asigura doar urgenţele. Populaţia trebuie să fie liniştită… Nu ne îndreptăm împotriva lor şi îi aşteptăm alături de noi pentru că dânşii, pe bună dreptate, reclamă şi ei ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar”, a mai spus Sepi.
Reprezentantul Sanitas a menţionat că are mandat din partea medicilor pentru a anunţa că vor susţine în totalitate greva anunţată.
“Vă asigur, şi am mandat şi din partea domnului Astarastoae (şeful Colegiului Medicilor din România n.r), să vă spun că vor susţine în totalitate aceasta grevă. Au spus că pot să transmit că dânşii sunt dispuşi să îşi întrerupă voluntar activitatea, asta înseamnă demisii în masă. Noi avem alte instrumente, Federaţia Sanitas poate organiza greve, nu s-a pus problema demisiilor în masă, dar medicii spun acest lucru”, a mai spus Marius Sepi.
Nicolaescu: Declanşarea grevei generale este un gest “iresponsabil”
Ministrul Sănătăţii a atras atenţia sindicaliştilor că declanşarea grevei generale este un gest “iresponsabil”, în condiţiile în care au fost anunţate pachetele de reformă pentru perioada următoare, conform Agerpres.
“Noi am anunţat pachetele de reformă, care vor intra în vigoare anul viitor. Ele vor trebui să creeze ordine, să reaşeze munca în sectorul sanitar şi să creeze acele spaţii bugetare pentru anii următori în care să putem să asigurăm creştere de venituri pentru cei care lucrează în sectorul sanitar. Deci, toate aceste lucruri se fac corelat, coerent pe o viziune strategică şi pe măsuri practice. A veni şi a spune <<noi intrăm în grevă ca ăştia nu ne dau>> mi se pare şi exagerat şi iresponsabil faţă de cetăţeni”, a adăugat Nicolaescu la Realitatea TV.
Ministrul Sănătăţii le-a transmis sindicaliştilor din Sănătate că acţiunea lor este una “hazardată” şi că ar trebui să se gândească în primul rând la pacienţi.
“În 2010, când li s-au tăiat salariile, nu i-am văzut atât de exageraţi şi nu au făcut presiuni pe nimeni. Trei ani de zile cu salariile tăiate nu au zis nimic. Când noi am venit şi am dat salariile înapoi, acum toată lumea o duce rău, cu toate că inflaţia a scăzut”, a spus Nicolaescu.
El le-a reproşat partenerilor sociali că nu s-au prezentat la negocieri, completând că declanşarea unui protest în perioada de valabilitate a contractului colectiv de muncă este ilegală.
“Îi aştept la discuţii de o lună de zile şi îi aştept în fiecare zi. Noi avem un contract colectiv de muncă. Şi în cadrul acelui contract colectiv de muncă, pe perioada cât el există, nu se declanşează greva generală. De ce încalcă legea? Noi am declanşat negocieri pentru un alt contract colectiv de muncă. Legea spune că pe perioada negocierilor nu se declanşează greve sau alte acţiuni revendicative”, a explicat Nicolaescu.
Coaliţia, invitată la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii
“Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, împreună cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Până, invita reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, în dată de 20 noiembrie 2013, la sediul MS, în vederea continuării dialogului social având în vedere prevederile legale referitoare la conflictele de muncă, dar şi continuarea demersurilor de identificare a soluţiilor care să îmbunătăţească activitatea sistemului sanitar şi a personalului medical”, se arată în comunicat.
„Este regretabil faptul ca reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au ales să declanşeze o grevă generală, într-un moment în care părţile se afla în negociere pentru soluţionarea problemelor stringente din sistemul sanitar”.
“Ministerul Sănătăţii face precizarea ca în decursul ultimelor luni, în care s-au purtat numeroase discuţii cu Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, cea mai mare parte a revendicărilor acestora şi-au găsit soluţionarea, amintind în acest sens majorarea veniturilor rezidenţilor prin acordarea unei burse, constituirea grupurilor de lucru pentru salarizarea personalului medical, dar şi probleme de natură organizatorică şi funcţională a sistemului sanitar”, se mai arăta în comunicat.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a purtat discuţii cu cei din Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate şi a găsit soluţii pentru aproape toate revendicările, iar 6% din PIB reprezintă un obiectiv politic până în anul 2016, asumat prin Programul de Guvernare USL.
sursă: http://www.paginamedicala.ro/