Ce este Hepatita?
Hepatita este o inflamaţie a ficatului, acută sau cronică. Ficatul este singurul organ din organismul omului care se poate regenera chiar complet. Ficatul are capacitatea de a înlocui celulele bolnave cu altele noi, sănătoase.
Bolile hepatice apar atunci când regenerarea ficatului este incompletă, sau este împiedicată de apariţia unui ţesut cicratizat. De obicei, aceste boli apar din cauza mai multor factori: agenţii agresivi, cum ar fi virusurile, medicamentele, băuturile alcoolice etc.
Din momentul în care apare acest ţesut cicratizat este foarte greu de oprit sau de a vindeca porţiunea afectată. Boala cea mai reprezentativă, în acest caz, care se manifestă printr-o cantitate mare de ţesut cicratizat, este ciroza hepatică.
Ciroza hepatică e este stadiul final al bolii hepatice, urmată fiind de apariţia complicaţii.
Cuprins articol Hepatita
- Definiţie hepatită
- Tipuri de hepatită
- Simptome şi semne ale hepatitei
- Diagnostic hepatită
- Tratament hepatită
- Hepatitele cronice
Tipuri de hepatită:
- Hepatilele virale:
- Hepatită virală a (hepatită epidemică)
- Hepatită virală b
- Hepatită virală c
- Hepatitele cronice
- Hepatită cronică cu virus b
- Hepatită cronică cu virus c
- Hepatitele toxice şi medicamentoase:
- Hepatită toxică
- Hepatită alcoolică
- Hepatită autoimună
Simptome şi semne ale hepatitei
Simptomele hepatitei pot fi inconstante şi pot varia.
Printre simptomele comune tutor hepatitelor enumerăm: icterul, urina închisă la culoare, scaunele decolorate, greţurile, ficatul sensibil la palpare.
În cazul hepatitei virale simptomele pot fi: oboseală intensă, dureri de cap, curbaturi şi dureri articulare.
La Hepatita alcoolică semnele sunt: ficatul tare şi mărit, cu semne de impregnare alcoolică (piele fragilizata, dureri ale membrelor inferioare, tremurături etc.).
Diagnostic hepatită
Diagnosticul de hepatită este confirmat în urma analizelor de sânge care arată o creştere adesea importantă a transaminazelor (enzime hepatice), dovadă a distrugerii acute şi tranzitorii a celulelor ficatului, precum şi o deviere a bilirubinei conjugate (produs al hemoglobinei după legarea sa de albumina în ficat) şi a fosfatazelor alcaline, dovada biologică a icterului.
Tratament hepatită
Evoluţia hepatitei este legată în mare parte de cauză, de terenul imunitar şi de starea ficatului înainte să fi survenit hepatită.
- Hepatitele virale evoluează spontan în mod favorabil în majoritatea cazurilor, fără sechele
- Hepatitele alcoolice pot necesita transferul pacientului la reanimare atunci când există semne asociate de insuficienţă hepatică (hemoragii prin tulburări ale coagulării sangvine, encefalopatie); prognosticul este legat, în principal, de oprirea intoxicaţiei alcoolice.
- Hepatitele toxice regresează la oprirea tratamentului incriminat, dar, uneori, aceasta se întâmplă lent.
- Heparitele bacteriene se vindeca în mod obişnuit rapid după prescrierea antibioticului potrivit.
Hepatitele cronice
O hepatită este numită cronica atunci când ea evoluează pe o durată mai mare de 6 luni.
Cauzele hepatitei cronice sunt sensibil aceleaşi cu cele ale hepatitelor acute. Simptomele hepatitei acute se regăsesc, mai mult sau mai puţin de importantă (dureri abdominale, icter, astenie), în hepatită cronică.
Gravitatea hepatitelor cronice este legată de posibilitatea apariţiei cu timpul a unei insuficienţe hepatice ireversibile (tulburări ale coagulării sangvine, encefalopatie hepatică, acidoza metabolică) şi o hipertensiune portala (stânjenire a circulaţiei sangvine în vena porta). Această evoluţie este cauzată de constituirea unei ciroze. Cirozele pot în plus să evolueze spre hepatocarcinom (cancer al ficatului).