Hipertiroidismul, adesea numit tiroida hiperactiva si, uneori, hipertiroidie , este o afectiune in care glanda tiroida produce si secreta cantitati excesive de hormoni tiroidieni.
Boala Graves este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism. Opusul este hipotiroidism (‘tiroida lenta “), care este productia redusa de hormoni tiroidieni.
Cuprins:
Hipertiroidismul – simptome
Tireotoxicoza sau hipertiroidismul pot fi asimptomatice, dar atunci cand aceasta nu este, simptomele sunt cauzate de un exces de hormoni tiroidieni. Hormonul tiroidian este important la nivel celular, care afecteaza aproape fiecare tip de tesut din corp. Functiile hormonilor tiroidieni controleaza toate procesele din organism. Acest ritm este numit rata metabolica.
In cazul in care exista prea mult hormon tiroidian, fiecare functie a corpului tinde sa accelereze. Prin urmare, unele dintre simptomele de hipertiroidism pot fi nervozitate, iritabilitate, transpiratie crescuta, ritm accelerat al inimii, tremuraturi ale mainilor, anxietate, tulburari de somn, subtierea pielii, par fragil fin, si slabiciune musculara, mai ales in partea superioara a bratelor si acoapselor. Poate sa apara diareea dar este mai putin frecventa.
Pierderea in greutate, uneori semnificativa, se poate produce in ciuda unui apetit bun (desi 10% dintre persoane prezinta o crestere in greutate).
Atacurile de panica , incapacitatea de a se concentra si de memorie pot, de asemenea, sa apara.
Unii pacienti au umflata partea din fata a gatului de la o glanda tiroida marita (o gusa).
Hipertiroidismul – cauze
Exista mai multe cauze de hipertiroidism. Cel mai adesea, intreaga glanda produce excesiv hormon tiroidian. Mai rar, un singur nodul este responsabil pentru secretia hormonului in exces, numit un nodul “fierbinte”.
Tiroidita (inflamarea tiroidei) poate provoca, de asemenea, hipertiroidism.
Cauzele majore la om sunt:
- Boala Graves. O boala autoimuna care se considera ca se produce din cauza diferitelor niveluri de iod din alimentatie.
- Adenom toxic tiroidian
- Gusa multinodular Toxica
Nivelurile crescute de hormoni tiroidieni (mai precis denumite hyperthyroxinemia ) poate aparea pentru un numar de alte motive:
- Inflamatia tiroidei se numeste tiroidita . Exista mai multe tipuri diferite de tiroidita inclusiv tiroidita Hashimoto (hipotiroidism mediate imun), si tiroidita subacuta (e DeQuervain). Acestea pot fi , initial asociate cu secretia de hormoni tiroidieni in exces, dar de obicei trece la disfunctia glandei si, prin urmare, produce deficienta hormonala si hipotiroidism.
- Consumul oral in exces de hormoni tiroidieni tablete (utilizarea mascata de hormon tiroidian), asa cum este in cazurile rare de consum de carne de vita contaminate cu tesutul tiroidian, si hormon tiroidian, astfel, (denumit “hamburger hipertiroidism”).
- Amiodarona , un medicament antiaritmic, este structural similar cu tiroxina si poate provoca fie sub-sau hiperactivitate a glandei tiroide.
- Tiroidita postpartum (PPT) apare la aproximativ 7% din femei in timpul anului dupa ce dau nastere. PPT are de obicei mai multe faze, dintre care prima este hipertiroidism. Aceasta forma de hipertiroidism obicei, se corecteaza in cateva saptamani sau luni fara a fi nevoie de tratament.
- Ovarii struma este o forma rara de monodermal teratom care contine cea mai mare parte tesut tiroidian, ceea ce duce la hipertiroidism.
- Consumul excesiv de iod, in special de alge, cum ar fi Kelp.
- Hipersecretia de hormon de stimulare tiroidiana (TSH), care la randul sau este aproape intotdeauna cauzata de un adenom pituitar, reprezinta mai putin de 1 la suta din cazuri hipertiroidie.
Hipertiroidismul – tratament
Cele mai utilizate tratamente pentru hipertiroidism sunt medicamentele antitiroidiene si iodul radioactiv. Foarte rar se recomanda interventia chirurgicala. Chiar daca simptomele nu deranjeaza este nevoie de tratament deoarece hipertiroidismul poate duce la complicatii.
Medicamente antitiroidiene
Thyrostatics (medicamente antitiroidiene) sunt medicamente care inhiba producerea de hormoni tiroidieni, cum ar fi carbimazole (utilizat in Marea Britanie) si metimazol (folosit in SUA), si propiltiouracil.
Iod radioactiv
Tratamentul cu iod radioactiv sau terapia cu radioizotopi este administrat oral.
Pacientii care nu raspund suficient la prima doza sunt administrate uneori un tratament suplimentar cu iod radioactiv, la o doza mai mare.
Odata ce functia tiroidei este redusa, terapia cu hormoni de substitutie administrat pe cale orala in fiecare zi poate furniza cu usurinta cantitatea necesara de hormoni tiroidieni de care organismul are nevoie.
Principalul avantaj al tratamentului cu iod radioactiv pentru hipertiroidism este faptul ca tinde sa aiba o rata de succes mult mai mare decat medicamentele.
Majoritatea pacientilor nu vor suferi nici o dificultate dupa tratamentul cu iod radioactiv, de obicei, dat ca o pastila mica.
Femeile care alapteaza trebuie sa intrerupa alaptarea pentru cel putin o saptamana, si probabil mai mult, in urma tratamentului cu iod radioactiv, ca mici cantitati de iod radioactiv poate fi gasita in laptele matern, chiar mai multe saptamani dupa tratamentul cu iod radioactiv.
Beta-blocantele
Multe dintre simptomele comune de hipertiroidism, cum ar fi palpitatii, tremor, anxietate sunt mediate de cresteri ale beta-adrenergici de pe suprafata celulelor. Beta-blocantele , de obicei folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale, sunt o clasa de medicamente care pot sa compenseze acest efect, care reduc rapid pulsul asociat cu senzatia de palpitatii, si scaderea tremorului si anxietate.
Produse alimentare si dieta
Pacientii nu pot consuma alimente bogate in iod, cum ar fi algele marine comestibile si kelps. Introducerea generala de sare iodata poate duce initial la numarul crescut de decese.
Chirurgie
Chirurgie ( tiroidectomie pentru a indeparta de tot tiroida sau o parte a acesteia) nu este utilizata pe scara larga pentru ca cele mai comune forme de hipertiroidism sunt tratate eficient prin metoda de iod radioactiv, si pentru ca exista riscul de a scoate, de asemenea, glandele paratiroide , si de taiere a nervului laringian recurent , care ajuta la inghitire, si chiar infectii stafilococice.
Unele persoane cu Graves pot opta pentru o interventie chirurgicala. Aceasta include pe cei care nu pot tolera medicamentele dintr-un motiv sau altul, oamenii care sunt alergici la iod, sau oameni care refuza iod radioactiv.