Pierderea auzului sau hipoacuzia impune pacientului sa se prezinte la un consult ORL. Medicul atrage atentia: ce este important sa stii despre… betisoarele de urechi!
Opinia medicului: ne intereseaza sa stabilim ce fel de hipoacuzie este
Hipoacuzia poate sa apara in contextul varstei sau a unor viroze. In cazul copiilor se intalneste atunci cand se introduc corpuri straine in ureche.
“Din punct de vedere functional, urechea este impartita in doua segmente, unul de transmisie a sunetelor si unul de perceptie. Noi trebuie sa stabilim daca este vorba de o hipoacuzie de transmisie sau de perceptie sau neurosenzoriala. Sau pot sa fie mixte cand intalnim afectarea ambelor segmente. Ne intereseaza sa stabilim ce fel de hipoacuzie este, precum si gradul ei. In functie de pierderea de auz se poate incadra in hipoacuzie usoara, medie si grava sau surditate cand este complet absenta senzatia de auz”, explica conf.dr. Gheorge Iovanescu, seful Clinicii ORL Pediatrie, Bega, din Timisoara.
Otita externa sau furunculul pot sa produca hipoacuzia in forma usoara
“Daca ne gandim la hipoacuziile de transmisie, incepand cu conductul auditiv extern, care poate sa lipseasca sau, foarte frecvent, hipoacuzia de transmisie produsa prin afectarea urechii externe o intalnim in corpii straini auriculari. Sau otita externa sau furunculul pot sa produca o usoara hipoacuzie. La nivelul urechii medii se pot produce hipoacuzie in diverse grade. Urechea interna unde apar hipoacuziile neurosenzoriale care pot sa apara in contextul varstei sau poate sa apara brusc instalata sau in contextul unor viroze. Trebuie sa ne gandim daca este afectat nervul auditiv, pacientul va fi indreptat catre efectuarea unui RMN, pentru ca pot aparea formatiuni tumorale pe traiectul nervului auditiv”, adauga medicul.
Igienizarea urechii nu se face cu acele betisoare pe care le intalnim toata ziua
In cazul hipoacuziei trebuie facute investigatii pentru a se vedea daca este insotita de vertij, pentru ca, in acest caz inseamna afectarea ultimului segment al urechii.
“Daca este vorba de o malformatie congenitala este clar ca putem sa urmarim evolutia sarcinii. Pentru copii sa fim atenti sa nu isi introduca obiecte in ureche. Pentru adulti este foarte important sa inteleaga faptul ca igienizarea urechii nu este cu acele betisoare pe care le intalnim toata ziua, pentru ca acelea preiau numai o parte din productia de ceara si nu o preiau in totalitate. Trebuie sa intelegem faptul ca acea productie de ceara este o reactie de aparare a urechii la diverse traume, praf, zgomot, uscaciune. Vorbim de preventie cand ne gandim la transformarea otitei supurate intr-o otita medie supurata cronica, tratamentul sa fie supravegheat. Daca vorbim de o hipoacuzie la pacientii care lucreaza in mediu cu zgomot, este indicat a se purta antifoane sau schimbarea periodica a locului de munca, pentru a da posibilitatea auzului, a nervului sa se refaca”, precizeaza conf.dr. Gheorge Iovanescu.
Specialistii ORL spun ca urechea are capacitatea ei de curatare, deoarece la nivelul tegumentului urechii exista niste cili. Simpla curatare a urechii cu un prosop sau un servetel asigura o igienizare eficienta.
1 Comment
Hipoacuzia este o problemă care apare frecvent la vârsta a treia, ca urmare a tulburărilor de circulaţie periferică şi ca urmare a fibrozării ţesuturilor delicate ale urechii.
De aceea, combinaţiile indicate asociază preparate gemoterapice pentru ameliorarea circulaţiei periferice, precum Extract din muguri de Ginkgo – Ginkgo biloba MG=D1, dimineaţa, zilnic cu preparate anti‑îmbătrânire sau de drenaj metrabolic, precum Extract din muguri de Frasin ‑ Fraxinus excelsior MG=D1 sau Extract din muguri de Călin ‑ Viburnum lantana MG=D1 ori Extract din mlădiţe de Vâsc ‑ Viscum album MG=C1
http://www.naturisti.ro/cumpara/tratament-naturist-hipoacuzie-pachet-7743645