Horia Cristian, fost președinte – director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, face o analiză a sistemului de sănătate din Timișoara, menționând că ”timișorenii merită servicii medicale de bună calitate”. Parlamentarul răspunde punctual la o serie de întrebări: ce ar trebui făcut cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara? Ce probleme au spitalele din Timișoara, aflate în proprietatea Primăriei? Reprezintă o necesitate Institutul oncologic?
Horia Cristian: nevoile timișorenilor privind urgențele ar fi cel mai bine servite de modernizarea, în continuare, a Spitalului Județean
Pe fondul dezbaterii legate de absența Timișoarei de pe lista orașelor unde urmează, potrivit viziunii Guvernului, să fie edificate spitale regionale, Horia Cristian afirmă: Timișoara are, deja, “de facto” un spital regional de urgență – Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara – în timp ce Iași și Cluj, spitalele “de urgență” sunt pavilionare, adică diferitele secții sunt în clădiri diferite, vechi de peste 50 de ani, uneori în zone îndepărtate de oraș.
În Timișoara se oferă o adevărată asistență medicală în politraumatisme: ”avem sigurul Centru de Politraumatologie și Arși din România”, precizează Horia Cristian.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara funcționează încă de la înființare ca spital regional, susține Horia Cristian, ”deși niciodată nu a purtat acest nume”. De aceea, decât să fie construit un spital de la zero, ceea ce ar însemna probabil încă cinci – șapte ani, nevoile timișorenilor privind urgențele ar fi cel mai bine servite de modernizarea, în continuare, a Spitalului Județean, un obiectiv realizabil în termen scurt, de maximum doi ani și jumătate ani.
”Declarația prim-ministrului, alături de nominalizarea celor 3 spitale noi, a menționat modernizarea a încă trei spitale, între care trebuie să ne asigurăm că va fi Timișoara. Dacă promisiunea făcută președintelui Consiliului Județean Timiș, domnul Titu Bojin, privind cele 15 milioane de euro pentru Spitalul Județean se va împlini, atunci vom avea întradevăr cel mai modern spital din România”, a afirmat deputatul Horia Cristian.
Horia Cristian precizează că Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara are, încă din anul 1998, un plan de extindere și funcționalizare, care este realizat în măsura fondurilor alocate de Ministerul Sănătății. În baza acestui plan au fost construite Ortopedia și mai apoi ”Casa Austria”. Acest plan prevede completarea cu un nou corp de clădire care să cuprindă o Unitate de Primire Urgențe cu două etaje, care să asigure legătura între clădirea spitalului, Casa Austria și Ortopedie, proiectul a fost completat ulterior cu încă patru etaje care să cuprindă 50 – 75 paturi de obstetrică și ginecologie.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara poate deveni ”cel mai complet și cel mai modern spital de urgență din România”, spune Horia Cristian, cu două condiții: finalizarea corpului mai sus menționat și modernizarea blocului operator din clădirea principală care are 12 săli de operație. ”Astfel, Spitalul Județean ar avea toate secțiile clinice inclusiv politrauma și obstetrică-ginecologie”, a declarat Horia Cristian.
Horia Cristian continuă analiza sistemului de sănătate din Timișoara: Spitalele , aflate în proprietatea Primăriei, au probleme legate de faptul că sunt adăpostite în clădiri vechi. ”Însă banii Ministerului Sănătății nu pot fi îndreptati, legal, către construcția de noi spitale ale municipalității sau modernizarea clădirilor. Eforturile noastre trebuie să se îndrepte către renovarea clădirilor existente în patrimoniul Primăriei, în paralel cu dezvoltarea centrelor medicale de diagnostic”, susține Horia Cristian.
Horia Cristian: este inutil să cerem bani de la buget pentru Institutul oncologic, ar trebui deschisă calea finalizării Institutului Oncologic prin parteneriat public privat
Institutul oncologic este o necesitate, precizează Horia Cristian. ”Domeniul oncologiei este unul în care investitorii privați activează foarte intens în România. Aceasta pentru că CNAS decontează la tarife corecte, acoperitoare serviciile medicale de oncologie. Pacienții nu plătesc în niciun fel aceste servicii. Astfel, cred că ar trebui deschisă calea finalizării Institutului Oncologic prin parteneriat public privat. Este inutil să cerem bani de la buget când acești bani nu există. Trebuie să căutăm partenerii privați care să investească într-un asemenea spital, care să finalizeze clădirea spitalului, să investească în radioterapie și chirurgie”, spune Horia Cristian.
Horia Cristian pledează pentru centrele medicale de diagnostic: ”Foarte multe afecțiuni și foarte mulți bolnavi (“de interne”), care azi sunt internați în spital 5-7 zile, ar putea beneficia de existența unor centre medicale capabile să pună diagnosticul în maxim 6 ore (inclusiv tomografie sau RMN). Pacientul odată diagnosticat (indiferent cât de complicată ar fi boala), ar putea să își urmeze tratamentul acasă”.
”Timișoara și timișorenii merită servicii medicale de bună calitate. Nevoile de sănătate nu vor fi niciodată rezolvate în exclusivitate prin spitale. Mentalitatea internării în spital este una desuetă care nu este în interesul pacientului. Cine dintre cei bolnavi s-ar interna într-un spital dacă nu ar avea nevoie? Medicina modernă permite diagnosticul și tratamentul în afara spitalului în condiții de stres reduse pentru pacienți. În opinia mea, eforturile noastre trebuie să se îndrepte spre rezolvarea problemelor în afara spitalului”, este opinia parlamentarului Horia Cristian.