Miercuri, 2 august, a fost lansat oficial acest demers cu numele „Împreună pentru o comunitate incluzivă”, finanțat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.
Pentru Fundatia de Abilitare Speranta, Organizatia Salvati Copiii – Filiala Timis din Romania si Primaria Plandiste din Serbia, granitele dispar atunci cand vine vorba de sprijinirea celor care au nevoie.
Uniti in dorinta de dezvoltare a nivelului de incluziune sociala, educationala si culturala pentru copii apartinand grupurilor dezavantajate din comunitatea locala transfrontaliera romano sarba din Banloc, Livezile si Plandiste, cei trei parteneri isi folosesc experienta pentru a aduce sprijin intregii comunitati, in special celor peste 500 de copii si celor responsabili de dezvoltarea lor intr-un mod armonios.
“Desi legislatia si politica din Romania si Serbia asigura dreptul la participare, implicare sociala si educatie al tuturor copiilor, o serie de factori constituie bariere in incluziunea sociala, educationala si culturala, mai ales pentru copiii din mediul rural, minoritati etnice, copiii din medii sarace, din zona de granita, copiii cu cerinte educationale speciale sau dizabilitati, copii ramasi singuri acasa, migranti, acestia constituind un grup dezavantajat cu un inalt risc de excludere sociala, educationala si culturala” – a declarat despre necesitatea acestei mobilizari psihologul Sebastian Bilanin, managerul de proiect.
Bugetul total al proiectului este de 234043,95 euro, din care cofinanțarea din parte Uniunii Europene se ridică la 219835,78 euro. Perioada de implementare este intre datele de 23 iunie 2017 până la 23 decembrie 2018.
Astfel, pornind de la nevoile reale ale comunitatii de frontiera, pentru cei trei parteneri nu exista granite atunci cand vine vorba despre copiii care au nevoie de sprijin.
Astfel, se doreste ca peste 500 de copii, cadre didactice, intreaga comunitate din Banloc si Livezile, Romania si Plandiste, Serbia sa invete sa infrunte problemele, sa intrebe si sa primeasca rapunsuri pentru ca intreaga comunitate sa devina una incluziva.
Se doreste sa se sprijine cresterea nivelului de incluziune sociala, educationala si culturala pentru copii, apartinand grupurilor defavorizate din zona de frontiera.
La eveniment au luat parte ES Irena Radojičić de la consulatul Serbiei, Letitia Baba de la Fundatia de abilitare „Speranta” precum si managerii de proiect din ambele tari. De asemenea au mai participat reprezentanti ai Inspectortului scolar Timis, directorii scolilor din Banloc si Livezile si reprezentanti ai comunei Plandiste din Serbia. Cu totii au cazut de acord ca la probleme comune trebuie luate masuri in comun.
DESPRE PARTENERI:
Fundatia de Abilitare Speranta
Cu o experienta de peste 25 de ani in domeniul serviciilor de sprijinire, abilitare si reabilitare a copiilor cu dizabilitati si nevoi speciale, informarea, consilierea si sprijinirea parintilor si cadrelor didactice, precum si implicarea in recunoasterea dreptului la educatia incluziva a copiilor din Romania, Fundatia de Abilitare Speranta este o organizatie resursa si suport pentru realizarea incluziunii sociale si educationale
Organizatia Salvati Copiii – Filiala Timis este o organizatie de utilitate publica cu peste 25 de ani de activitate, a carei misiune este de a garanta egalitatea de sanse pentru toti copiii, indiferent de mediul din care acestia provin, prin programe dedicate atat copiilor, cat si parintilor si specialistilor. In tot acest timp ne-am dedicat copiilor aflati in situatii vulnerabile: copii cu parinti plecati la munca in strainatate, copii aflati in risc de abuz, copii aflati in risc de exploatare, copii ce provin din medii socio-economice precare etc.
Primaria Plandiste din Serbia are o experienta indelungata in gestionarea multiculturalitatii etnice si religioase pentru copii si tineri si a carei prioritate in ultimii ani a fost organizarea si implicarea in activitati de tineret in urmatoarele domenii: tineret si sport, educatie si informare, cultura si timp liber, ecologie, sanatate si asistenta sociala, securitate, ocuparea fortei de munca, turism, societatea civila.
2 Comments
Pingback: Sportivii de la Fundatia de Abilitare Speranta se intorc acasa cu 16 medalii de aur, argint si bronz • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Îngrijirea sănătății mintale pentru dezvoltarea incluzivă a comunității • VoxMedical | Viata si sanatate