Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, a susținut în data de 29 ianuarie 2013, la sediul Guvernului, o videoconferință cu managerii spitalelor publice, președinții Consiliilor județene, directorii Direcțiilor de Sănătate Publică și prefecții din toate județele, pentru a le aduce la cunoștință liniile principale ale Contractului Cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, dar și pentru a le atrage atenţia managerilor de spitale publice în legătură cu problemele existente în unitățile sanitare pe care le administrează.
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății,Ministerul Ministrul Sănătății a criticat dur activitatea managerilor unităților sanitare, cerându-le acestora corectitudine, profesionalism, transparenta și, mai presus de toate, umanism în desfășurarea actului medical.
„Îmi exprim îngrijorarea față de situațiile apărute în spitalele noastre. Vă atrag atenția că aveți responsabilitatea totală privind modul în care administrați și conduceți unitățile sanitare. Nu mă interesează culoarea politică a managerilor, ci profesionalismul dumneavoastră. Profesionalizați managementul pe care îl practicați și asumați-vă responsabilitățile pentru care ați fost investiți în aceste funcții. Luați în serios legătura cu autoritățile locale, informați despre probleme și cereți sprijin. Atrag atenția direcţiilor de sănătate publică să își facă datoria de observatori independenți în teritoriu. Fiți activi. Este bine să știți că, o mare parte din criteriile în funcție de care veți fi evaluați se vor baza pe aceste principii”, a declarat ministrul Sănătății.
Ministrul Eugen Nicolăescu a făcut apel și la personalul din unitățile sanitare:
„Cunoaștem și recunoaștem deficitul de personal, dar vă rog umanizați sistemul de Sănătate. Schimbați-vă atitudinea. Este prea multă aroganță. Pacienții nu trebuie tratați ca la închisoare”
Cu această ocazie, ministrul Eugen Nicolăescu a anunțat că, în perioada următoare, se va aplica procedura de audit financiar pentru spitalele din subordinea MS, întrucât sunt spitalele care consumă cele mai multe resurse, iar pentru restul spitalelor se va introduce obligativitatea demarării procedurii de audit public intern. Evaluarea rezultatelor acestor acțiuni va fi prezentată atât ministerului, la nivel central, cât și consiliilor județene, la nivel local, și va sta la baza îmbunătățirii managementului unităților sanitare.
De asemenea, ministrul Eugen Nicolăescu a adus la cunoştinţa managerilor că, în scrisoarea de intenție cu FMI, există prevederi conform cărora managerii care acumulează datorii la furnizori timp de 3 luni consecutiv vor fi sancţionaţi prin pierderea funcțiilor.
În timpul videoconferinței, ministrul Sănătății a anunțat că începând cu 30 ianuarie 2013, intră în dezbatere publică proiectul de act normativ privind Contractul Cadru de acordare a asistenței medicale în perioada 2013-2014.
Potrivit documentului, care va fi prezentat pe paginile de web ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se intenționează o reașezare a componentelor sistemului sanitar pentru îmbunătățirea activității sistemului sanitar.
Astfel, pentru medicina de familie va crește procentul alocat per căpiţă de la 50% la 70%, iar pentru servicii medicale s-au alocat 30% din bugetul medicinii de familie. Măsura va permite medicului de familie să efectueze mai multe activități de prevenție și de monitorizare eficientă a pacienților cu boli cronice.
La ambulatoriul de specialitate s-a crescut bugetul semnificativ, cu 50%, astfel încât pacienții să aibă un acces mai rapid la servicii medicale de specialitate și, pe de altă parte, ambulatoriul să reprezinte un filtru eficient pentru internările nejustificate în cazurile care pot fi tratate în afara spitalului.
Pentru a scădea numărul internărilor fictive, ministrul a amintit de condiționalitatea FMI, aceea de a introduce o coplată modică doar pentru cazurile spitalizate, la externare. Cu această ocazie, ministrul sănătății a subliniat încă o dată faptul că această coplată nu va fi plătită pe zi de spitalizare, ci o singură dată la ieşirea din spital.
Ministrul Sănătății a prezentat și o decizie strategico-administrativă, luată în urma discuțiilor cu FMI. Astfel, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, se va utiliza un tarif pe caz ponderat în funcție de rolul pe care spitalele îl au în asigurarea sînătății populației.
Pentru spitalele din linia I, respectiv spitalele regionale de urgență, decontarea se va realiza la un tarif pe caz ponderat de 1800 de lei. Pentru spitalele de suport, respectiv spitalele județene, tariful va fi de 1600 de lei, iar pentru spitalele specializate în tratamentul bolilor cronice, va fi de 1380 de lei.
În ceea ce privește programele naționale de sănătate, ministrul Nicolăescu a anunțat reorganizarea acestora, prin înființarea Agenției Naționale de Programe, care va gestiona și monitoriza fiecare program în parte prin manageri naționali.
„Au revenit problemele în gestionarea acestor programe, în special al celui de oncologie. Dacă se continuau măsurile începute de noi acum 4 ani nu se întâmpla acest lucru”, a spus ministrul Sănătății.
Vorbind de programul de oncologie, ministrul Sănătății a anunțat, la final, despre intenția Ministerului Sănătății de a majora capitalul la Compania UNIFARM, printr-o ordonanță de urgență.
De asemenea, în 30 ianuarie 2013, se va prezenta în Guvernul României un act normativ prin care se aprobă un împrumut pentru Compania UNIFARM din partea Trezoreriei, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării medicamentelor oncologice.
Sursa: Televiziunea Medicala