Ministerul Sănătății supune dezbaterii publice proiectul unei Hotărâri de Guvern, menite să reglementeze anumite aspecte legate de închirierea de spații în spitale: se va organiza, în acest sens, licitație publică, numai cu avizul prealabil al Ministerul Sănătății! Unitățile sanitare cu paturi pot beneficia de o cotă de 50% din chirie, restul de 50% urmând să fie virată la bugetul de stat, apare scris în actul normativ.
”Se împuternicește Ministerul Sănătății să organizeze procedura de licitaţie publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului sau părţi din acestea, aflate în administrarea ministerului. Se împuternicesc unitățile sanitare cu paturi din subordinea Ministerul Sănătății să organizeze, cu avizul prealabil al ministerului, procedurile de licitaţie publică pentru închirierea unor imobile sau părţi din acestea, proprietate publică a statului, aflate în administrare”, se arată în două articole succesive ale proiectului de HG vizând închirierea de spații în spitale.
Pacienţii, aparţinătorii pacienţilor şi angajaţii unităţilor sanitare cu paturi trebuie să aibă posibilitatea de a cumpăra produse alimentare sau de uz personal necesare, iar unele unități sanitare sunt situate la distanțe foarte mari de centrele comerciale, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG vizând închirierea de spații în spitale. Se recunoaște faptul că unitățile sanitare caută soluții pentru realizarea unor venituri suplimentare, iar aceasta este o modalitate de a le realiza.
Dacă este vorba despre închirierea de spații în spitale, acestea pot fi ocupate de de furnizori de servicii medicale necesare populației, altele decât cele furnizate de unitatea sanitară care deține spațiul de închiriat. De asemenea, pot închiria spații pentru organizarea unor servicii alimentare, de furnizare a presei sau alte activități. Totul, cu respectarea tuturor normelor legale, astfel ca unitatea sanitară să-și desfășoare activitatea în bune condiții.
Prin închirierea de spații în spitale se vor realiza venituri suplimentare pentru întreţinerea, repararea, modernizarea imobilelor în care unitatea sanitară își desfășoară activitatea sau pentru achiziția unor dispozitive medicale, ni se precizează.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri vizând închirierea de spații în spitale, Ministerul Sănătății va întocmi norme metodologice cu caracter intern privind închirierea bunurilor imobile. Închirierile vor fi înregistrate în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniului public al statului, aflat în evidența Ministerului Finanțelor Publice. Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ vizând închirierea de spații în spitale pot fi transmise pe adresa propuneri@ms.ro a Ministerului Sănătății.