Infectia cu Chlamydia trachomatis este o infectie cu transmitere sexuala cauzata de bacteria Chlamydia trachomatis.
Infectia cu Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala la nivel mondial. Se estimeaza ca aproximativ 1 milion de persoane din Statele Unite sunt infectate cu Chlamydia trachomatis.
Infectia cu Chlamydia trachomatis se transmite in timpul actului sexual vaginal, anal sau oral si poate fi transmis la nastere copilului de la o mama infestata, in timpul nasterii.
Intre jumatate si trei sferturi de cazuri de femei care au o infectie cu chlamydia trachomatis nu au simptome si nu stiu ca sunt infectate.
La barbati, infectia uretrei (uretrita) este de obicei simptomatica, provocand o scurgere de culoare alba de la nivelul penisului, cu sau fara durere pe la urinare (disurie).
Infectia cu Chlamydia trachomatis poate fi vindecata in mod eficient cu antibiotice. Daca este lasata netratata, infectia cu Chlamydia trachomatis poate cauza probleme grave de sanatate reproductiva si altele cu consecinte atat pe termen scurt cat si pe termen lung.
Conjunctivita cauzata de Chlamydia trachomatis sau Trachoma este o cauza frecventa de orbire la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca aceasta a reprezentat 15% din cazuri orbire in 1995, dar numai 3,6% in 2002.
Cuprins:
Chlamydia trachomatis – simptome
Boala genitala la femei provocata de Chlamydia trachomatis
Infectie cu Chlamydia trachomatis a colului uterin (cervicita) este o infectie cu transmitere sexuala, care este asimptomatica la aproximativ 50-70% dintre femeile infectate. Infectia poate fi contactata prin sex vaginal, anal sau oral.
Femeile care au o infectie asimptomatica, la aproximativ jumatate se va dezvolta boala inflamatorie pelvina, un termen generic pentru infectii ale uterului, trompelor uterine, si/sau ovarelor .
Boala inflamatorie pelvina poate provoca cicatrici in interiorul organelor de reproducere , care pot provoca ulterior complicatii grave, inclusiv durere cronica pelvina, dificultati de a deveni gravida , sarcina extrauterina, precum si alte complicatii periculoase ale sarcinii.
Chlamydia trachomatis este cunoscuta sub numele de “epidemia silentioasa”, deoarece la femei, ea nu poate provoca nici un simptom in 70-80% din cazuri si pot persista timp de luni sau ani inainte de a fi descoperite.
Simptomele care pot sa apara includ:
- sangerare vaginala neobisnuita,
- dureri in abdomen,
- dureros actul sexual (dispareunie),
- febra ,
- urinare dureroasa sau nevoia de a urina mai des decat de obicei
Boala genitala la barbati provocata de Chlamydia trachomatis
La barbati, chlamydia trachomatis prezinta simptome de inflamatie a uretrei, in aproximativ 50% din cazuri.
Simptomele care pot sa apara includ:
- o senzatie dureroasa sau usturime la urinare,
- secretii apoase sau vascoase de la nivelul penisului
- cruste pe capul penisului
- sensibilitatea anusului sau a scrotului
- febra.
Secretiile apoase sau vascoase de la nivelul penisului sau exudatul purulent, este in general mai putin vascos si mai deschis la culoare decat la gonoree.
Daca este lasata netratata, Chlamydia trachomatis la barbati poate sa se raspandeasca la testicule si cauzeaza epididimita, care, in cazuri rare poate provoca sterilitate, daca nu este tratata in termen de 6 la 8 saptamani.
Chlamydia trachomatis este, de asemenea, o cauza potentiala de prostatita la barbati.
Boala de ochi provocata de Chlamydia trachomatis
Conjunctivita provocata de Chlamydia trachomatis sau trahoma a fost odata cea mai importanta cauza de orbire la nivel mondial, dar rolul sau s-a diminuat de la 15% din cazurile de orbire de Trachoma in 1995 la 3,6% in 2002.
Infectia cu Chlamydia trachomatis se poate transmite de la un ochi la celalalt ochi cu degetele, prosoape sau carpe comune, tuse si stranut. Nou-nascutii pot dezvolta, de asemenea, infectie cu chlamydia trachomatis la ochi prin nastere.
Organizatia Mondiala a Sanatatii are drept scop eliminarea globala a trahomei pana in 2020.
Chlamydia trachomatis – cauze
Chlamydia trachomatis poate fi transmisa in timpul actului sexual vaginal, anal sau sex oral. Chlamydia trachomatis poate fi, de asemenea, transmis de la o mama infectata la copilul ei in timpul nasterii vaginale.
Chlamydia trachomatis – tratament
Infectia cu Chlamydia trachomatis poate fi vindecat in mod eficient cu antibiotice, odata ce este detectata. Se recomanda azitromicina, doxiciclina, eritromicina, sau ofloxacin. Pentru femeile gravide se recomanda eritromicina sau amoxicilina.
Este foarte importanta evitarea contactelor sexuale timp de 7 zile dupa incheierea tratamentului pentru Chlamydia trachomatis.
In cazul in care partenerul sexual nu este tratat concomitent, se produce reinfectia. Trebuie incurajata tratarea si a partenerului sau partenerilor sexuali. Se recomanda folosirea prezervativelor pentru a scadea sansele reinfectiei.
1 Comment
Pingback: 5 afectiuni care duc la infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate