Infectia urinara afecteaza tot mai multe femei si este provocata de agenti patogeni care se pot localiza in oricare parte a tractului urinar.
Cuprins:
Infectia urinara – simptome
De obicei, infectia urinara apare la nivelul tractul urinar inferior si afecteaza vezica urinara si uretra. Simptomele pot varia in functie de varsta, sex si localizarea infectiei:
- senzatie de arsura la urinare,
- nevoia frecventa de a merge la toaleta,
- disconfort la nivelul abdomenului inferior
In general, infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati. In cazul infectiilor situate la nivelul rinichilor, denumite pielonefrite, acestea pot include durere lombara, febra, frisoane, greata si varsaturi.
Infectiile vezicii urinare – cistitele– se caracterizeaza prin presiune si disconfort la nivelul abdomenului inferior, urinari frecvente si dureroase, sange in urina.
Infectia urinara – cauze
Cea mai frecventa cauza a infectiei urinare o reprezinta infectarea cu Escherichia coli, o bacterie ce se gaseste in mod obisnuit in tractul gastrointestinal. Mai exista si alte bacterii ce pot provoca o infectie a tractului urinar – Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Staphylococcus, Mycoplasma, Chlamydia, Neisseria sau paraziti –Trichomonas.
Infectia urinara – factorii de risc
Printre factorii de risc ai infectiei urinare se numara:
- Anatomia aparatului urinar la femei – uretra scurta si distanta mica de la anus la uretra;
- Litiaza renala – pietre la rinichi;
- Patologii in care vezica nu se poate goli complet;
- Anomalii congenitale ale tractului urinar;
- Pentru multe femei, actul sexual poate declansa o infectie;
- Anumite tipuri de contraceptie – folosirea diafragmei sau a spermicidelor;
- Sarcina;
- Menopauza;
- Sistem imunitar deficitar – persoanele cu diabet zaharat;
- Utilizarea sondei;
Infectia urinara – diagnosticare
Diagnosticul se pune dupa ce a fost efectuat sumarul de urina si sunt analizate prezenta leuocitelor, a sangelui sau a bacteriilor.
Alta analiza care se efectueaza este urocultura, prin care se depisteaza tipul de bacterie ce a produs infectia, dar si la ce antibiotice este sensibila.
Infectia urinara – tratament
Cel mai comun tratament pentru infectiile urinare este cel cu antibiotice.Scopul acestuia este de a indeparta simptomele, de a elimina infectia si de a preveni revenirea ei.
De asemenea, tratamentul are in vedere evitarea unor complicatii cum ar fi imbolnavirea rinichilor sau sepsisul. La femeile insarcinate, tratamentul are in vedere atat protejarea mamei, cat si a fatului.
Recidivarea infectiei urinare nu se produce, de obicei, din cauza ca infectia anterioara nu a fost complet tratata. Este mai degraba vorba despre o infectie noua, care nu are neaparat legatura cu cea anterioara. Atunci cand infectiile sunt recurente, ele pot fi tratate preventiv prin administrare de antibiotice.
Infectia urinara – prevenire
Consumul sporit de lichide si golirea completa a vezicii la urinare sunt masuri care nu doar contribuie la tratarea unei infectii urinare deja existente, ci contribuie in egala masura si la prevenirea infectiilor. Pe langa aceste masuri, exista si altele care ajuta la prevenirea infectiilor urinare. Iata cateva sfaturi in acest sens:
- Urineaza imediat dupa contactul sexual. Aceasta este una dintre masurile cele mai importante de prevenire a infectiilor urinare pe care le pot pune in aplicare femeile, pentru ca ea poate impiedica avansarea bacteriilor catre uretra.
- Evita folosirea prezervativelor lubrifiate cu spermicid si a diafragmei pentru controlul sarcinii, daca medicul considera ca acestea se numara printre cauzele infectiilor tale urinare.
- Schimba des servetelele igienice pe care le folosesti pentru igiena intima.
- Usuca zona genitala din fata spre spate dupa ce folosesti toaleta, pentru a evita raspandirea bacteriilor care produc infectia urinara.
- Consuma suc de afine. Unele femei si chiar unii medici sustin ca acesta ar avea proprietati care tin departe bacteriile ce produc infectiile urinare, insa nu exista dovezi stiintifice clare in acest sens.
- Daca infectiile urinare sunt frecvente, intreaba medicul daca ar fi de ajutor administrarea de antibiotice dupa contactul sexual, pentru prevenirea lor.
- Daca te afli la menopauza, intreaba- ti medicul despre folosirea estrogenului vaginal in vederea prevenirii infectiilor urinare.